Copilul tău este homosexual: cum să reacționezi?
Homosexualitatea este definită ca atracția sexuală între două persoane de același sex. Încă din anii ’70, aceasta nu mai este considerată o tulburare mintală. Însă chiar și în ziua de azi, într-o familie tradițională, vestea că unul dintre copii este homosexual poate fi greu de acceptat de către părinți. Dacă te afli și tu în această situație, află cum ar trebui să reacționezi în cazul în care copilul tău este homosexual.
Într-o situație de acest gen, este posibil să nu îți poți controla reacția inițială. Însă cel mai greu este să încerci să accepți această informație în condițiile în care nu știi cum să o împaci cu propriile valori familiale.
Poate fi derutant să recunoști că, da, copilul tău este homosexual.
Prin urmare, este absolut esențial să faci un efort să înțelegi situația în care află el/ea. În acest fel, întreaga situație va fi mai puțin traumatizantă, mai ales pentru copilul tău. Este important ca fiul sau fiica ta să nu devină o victimă a intoleranței chiar în cadrul familiei.
Chiar dacă, la nivel mondial, s-au făcut numeroase progrese în recunoașterea și apărarea drepturilor homosexualilor, lipsa toleranței rămâne o problemă fundamentală.
Bazându-ne pe sfaturile specialiștilor și ale psihologilor, am întocmit o listă de recomandări utile de care te sfătuim să ții cont în cazul în care afli un lucru uneori greu de acceptat: copilul tău este homosexual.
Poate fi util să citești și:
Copilul tău este homosexual: cum reacționezi?
1. Nu te enerva
Trebuie să conștientizezi că homosexualitatea nu este o alegere sau o „decizie” a copilului tău. El/ea nu a hotărât să fie așa.
Relația ta cu fiul sau fiica ta nu trebuie să se schimbe din cauza orientării sale sexuale. Mulți părinți, în ciuda faptului că au prieteni homosexuali, au numeroase prejudecăți. Nu te număra și tu printre ei.
2. Află mai multe
Cere sfatul altor părinți aflați în aceeași situație. În acest fel, vei putea înțelege cum au acceptat ei lucrurile și cum au procedat pentru a menține o relație frumoasă cu copiii lor. Ignoranța privind homosexualitatea poate genera numeroase neînțelegeri și confuzii.
Dacă nu crezi că poți gestiona situația pe cont propriu, adresează-te unui specialist. Acesta îți va prezenta anumite tehnici pentru combaterea stresului și acceptarea realității.
3. Oferă-i sprijin emoțional
A recunoaște că este homosexual poate fi o experiență foarte stresantă pentru copilul tău. Prin urmare, este foarte important să îi acorzi sprijinul tău necondiționat. Probabil el/ea a suferit mult timp în tăcere, încercând să țină secret acest aspect al vieții sale.
Nu hrăni și nu încuraja aceeași teamă și reprimare și în sânul familiei. Este deja destul de dificil pentru o persoană homosexuală să facă față presiunilor din exterior. Niciun om aflat în această situație nu are nevoie să fie respins sau judecat chiar și acasă.
Sprijinul înseamnă acceptare. Nu încerca să îți schimbi copilul sau să îl convingi că face ceva greșit. În primul rând, este imposibil. Așa s-a născut el/ea. În al doilea rând, acest demers este o lipsă de respect și o jignire.
4. Nu căuta vinovați
O mai spunem încă o dată. Homosexualitatea nu este o boală.Această orientare sexuală nu este contagioasă și nu este cauzată de factori externi.
În cazul în care copilul tău este homosexual, acceptă-l, respectă-l și iubește-l așa cum este el. Desigur, este o situație dificilă, dar acordă-ți timpul necesar pentru a asimila această informație și a gestiona situația în mod benefic. În timp, dragostea pe care o simți pentru fiul sau fiica ta va depăși orice prejudecată.
Îți recomandăm să citești și:
5. Uită de ce spun ceilalți
Nu trebuie să îți faci griji în privința părerii altor persoane, chiar dacă sunt membri ai familiei. „Statutul” de homosexual al copilului tău nu trebuie să reprezinte un motiv de jenă sau presiuni sociale. În ziua de azi, trăim într-o lume foarte diversificată în care stigmatul atașat homosexualității este îndepărtat treptat.
Dacă rudele sau prietenii tăi nu pot accepta situația, ai răbdare. Fiecare om face față dificultăților în felul său și în ritm propriu.
Gânduri de încheiere
Tu i-ai dat viață copilului tău și trebuie să îl iubești necondiționat. Nu te gândi că ai greșit cu ceva în creșterea și educația lui/ei. O persoană homosexuală poate avea aceleași aptitudini, calități și defecte ca una heterosexuală și invers.
Homosexualii au aceleași drepturi care oricare dintre noi. În primul rând, aceștia au dreptul la o viață demnă. Când tinerii se bucură de sprijinul părinților, pot avea parte de un trai mai armonios, cu un risc scăzut de depresie sau dezvoltare a dependențelor.
Homosexualitatea este o orientare sexuală normală. Reacțiile ostile la aflarea veștii că însuși copilul tău este homosexual pot genera conflicte în familie sau între tine și partenerul tău.
Discuțiile deschise ajută la vindecarea rănilor emoționale care pot apărea atunci când nu știi cum să gestionezi situația.
Trecerea treptată prin fiecare etapă a procesului de acceptare este o modalitate excelentă de a-ți construi o relație pozitivă cu fiul sau fiica ta. Fă-l/o să înțeleagă că îl/o accepți așa cum este. Întreaga familie va avea de câștigat.
Dacă eviți să abordezi subiectul sau te prefaci că nu s-a întâmplat nimic, îi provoci multă suferință copilului tău. Spune-i și dovedește-i că îl/o vei iubi mereu necondiționat, pentru că așa este dragostea adevărată, mai ales cea a unui părinte față de copilul său.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cass, V. (1979). Homosexual identity formation: A theoretical model. Journal of Homosexuality. https://doi.org/10.1300/J082v04n03_01
- McIntosh, M. (1968). The Homosexual Role. Social Problems. https://doi.org/10.2307/800003
- Bierbach, D., Jung, C. T., Hornung, S., Streit, B., & Plath, M. (2013). Homosexual behaviour increases male attractiveness to females. Biology Letters. https://doi.org/10.1098/rsbl.2012.1038
- Troiden, R. R. (1988). Homosexual identity development. Journal of Adolescent Health Care. https://doi.org/10.1016/0266-3538(94)90171-6
- Vasey, P. L. (1995). Homosexual behavior in primates: A review of evidence and theory. International Journal of Primatology. https://doi.org/10.1007/BF02735477
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.