Crizele de furie la adulți: cauze și sfaturi
Care este primul lucru care îți vine în minte când auzi cuvintele furie? Cu siguranță îți imaginezi că este ceva pentru copii. Totuși, de ce apar crizele de furie la adulți?
Crizele sale de furie se referă la o defecțiune a creierului său în curs de dezvoltare. Cu alte cuvinte, structurile care îi permit să se autoregleze nu sunt consolidate. Așadar, este de așteptat ca aceste izbucniri emoționale să apară la copii.
Totuși, crizele de furie apar și la adulți, deși din alte motive. Să vedem despre ce este vorba!
Ce sunt crizele de furie?
Deși ne-am obișnuit cu ideea de furie în copilărie, crizele apar și în viața adultă, deși în acest caz de vină este o lipsă de abilități sociale și emoționale.
Crizele de furie ale adulților vorbesc despre incapacitatea de a gestiona frustrarea. Adulții reacționează într-un mod care nu este adecvat situației. Cu alte cuvinte, nu este vorba de a nega sau de a evita acea emoție, ci de a ști să o canalizăm și să o exprimăm, în așa fel încât răspunsul să fie adaptativ și respectuos cu drepturile celorlalți.
Recomandăm: 5 sfaturi ca să previi accesele de furie ale copiilor
Ce înseamnă crizele de furie la adulți?
Furia la adulți se poate manifesta în diferite moduri. Printre cele mai frecvente găsim următoarele:
- Tăcere completă: în fața unui comentariu, a unei certuri sau a respingerii unei cereri, reacția este tăcerea absolută. Încerci să vorbești cu acea persoană, dar ea nu răspunde, se uită în altă parte și te ignoră complet.
- Explozie: persoana pare să scape de sub control. Apar modificări la nivel fizic, precum înroșirea feței. Există dramă și exagerare, deoarece criza de furie escaladează rapid. În cele mai grave cazuri, accesul de furie duce la insulte și violență fizică față de cealaltă persoană sau obiecte.
- Agresivitate pasivă: persoana în cauză alege să facă anumite comentarii dureroase.
Crizele de furie la adulți
Crizele de furie la adulți au diverse cauze:
- Toleranță scăzută la frustrare: nu putem suporta că lucrurile nu merg sau nu sunt făcute așa cum dorim.
- Management incorect al emoțiilor: emoțiile există, sunt înnăscute, dar a reacționa la ele necesită învățare. De multe ori, aceste izbucniri sau explozii de furie provin din faptul că am suprimat mult timp ceea ce am simțit.
- Probleme complexe de dispoziție: furia și frustrarea sunt simptome comune ale depresiei.
Sfaturi pentru a face față crizelor de furie ca adult
Stabilește limite
Pentru a evita conflictul, trebuie să păstrăm pentru noi înșine anumite frustrări. Cu toate acestea, picătură cu picătură paharul se umple și vine ziua în care se revarsă. Acea zi este ziua furiei.
Învață să identifici factorii declanșatori
Nu toate situațiile sau comentariile ne afectează în același mod. Pentru a ne controla, este important să descoperim ce anume ne enervează atât de tare. Putem evita aceste circumstanțe sau putem folosi strategii care ne ajută să reacționăm într-un mod mai pașnic.
Învață să identifici care sunt simptomele fizice care însoțesc atacul de furie. Tensiune în corp, palpitații, dinți strânși? Poți recunoaște la timp iminența unei crize de furie.
Găsește spații de agrement și relaxare
Este esențial să te poți deconecta de la obligații și rutină. O minte stresată este mult mai predispusă la izbucniri de furie. Mindfulness și yoga sunt câteva dintre opțiunile care te pot ajuta.
Citește și: Efecte negative ale furiei asupra sănătății
Solicită ajutor profesional
Uneori, gestionarea furiei și a frustrării necesită muncă ghidată și însoțire, deoarece ambele emoții sunt legate de alte experiențe și amintiri.
Emoțiile sunt calitatea vieții
Crizele de furie sunt adesea văzute în mod negativ, ignorând cauzele ce stau la baza lor. Poate că modul de a face cunoscut ceea ce ni se întâmplă nu este corect și ne îndepărtează de obiectivele noastre, dar uneori este singurul lucru pe care îl cunoaștem sau singurul posibil în funcție de resursele noastre. Fără îndoială, o exprimare adecvată a emoțiilor este un factor decisiv pentru a avea o calitate ridicată a vieții.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bonet, José, & Suárez-Bagnasco, Mariana (2011). Revisión Breve: Diagnóstico clínico de los ataques de ira y la hostilidad en pacientes con enfermedad coronaria. Revista Argentina de Clínica Psicológica, XX(3),231-237.[fecha de Consulta 6 de Abril de 2022]. ISSN: 0327-6716. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=281922826005
- Páez, D., Bilbao, M. A., & Javaloy, F. (2008). Del trauma a la felicidad. Los hechos negativos extremos pueden generar creencias positivas y crecimiento personal. Prácticas en psicología positiva, 159-202.
- García Andrade, Adriana. (2019). Neurociencia de las emociones: la sociedad vista desde el individuo. Una aproximación a la vinculación sociología-neurociencia. Sociológica (México), 34(96), 39-71. Recuperado en 07 de abril de 2022, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-01732019000100039&lng=es&tlng=es.
- Zea Jiménez, Marcela , & Cano Murcia, Sandra Rocío (2012). Manejar las emociones, factor importante en el mejoramiento de la calidad de vida. Revista Logos, Ciencia & Tecnología, 4(1),58-67.[fecha de Consulta 6 de Abril de 2022]. ISSN: 2145-549X. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=517751763003
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.