Logo image
Logo image

Cum reacționează corpul în situații extreme

3 minute
Aflați mai jos cum reacționează corpul uman în diferite situații extreme și complexe. Când apare pericolul?
Cum reacționează corpul în situații extreme
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira

Ultima actualizare: 18 aprilie, 2023

În situații extreme, corpul ajunge să experimenteze o serie de senzații și răspunsuri automate. Dacă v-ați întrebat vreodată „cum reacționează corpul în situații extreme?”, citiți mai departe!

Corpul uman în situații extreme

1. Gravitația

Forța gravitației acționează asupra fiecărei persoane. Această forță este echivalentă cu 1 g. Dar, în cazul piloților, această forță poate fi între 8 și 10 g. Ce înseamnă asta? Ei bine, greutatea corporală crește de la 8 la 10 ori.

Cum reacționează corpul? Impactul acestei forțe asupra corpului depinde de direcția ei. Dacă forța gravitației acționează de la cap către picioare, organele interne se vor deplasa în jos. În cazul în care sensul este invers, organele abdominale vor exercita presiune asupra diafragmei și, prin urmare, asupra inimii și plămânilor.

Dacă forța este îndreptată de la piept spre spate sau de la stânga la dreapta și invers, impactul asupra corpului va fi mult mai mic.

2. Modificările tensiunii arteriale

Tensiunea arterială variază în situații extreme. În cazul tensiunii arteriale scăzute, poate apărea sindromul de decompresie. Acest lucru este obișnuit la persoanele care practică scuba diving, în timpul unei ascensiuni rapide la suprafață.

Gazele diluate din sânge pot forma bule, care tind să provoace trombi și să distrugă pereții vasculari. Dacă apare o ocluzie vasculară, aceasta poate duce la blocarea circulației sângelui și, prin urmare, la deces. În cazurile severe, substanța albă a măduvei spinării se deteriorează, ceea ce duce la paralizie.

3. Intoxicația cu monoxid de carbon

În timpul incendiilor, acest fenomen este frecvent. În fața unei astfel de situații, corpul va experimenta o serie de reacții. În primul rând, monoxidul de carbon va intra rapid în sânge și o parte din hemoglobină va fi transformată în carboxihemoglobină. Globulele roșii nu vor putea transmite oxigen către celulele și țesuturile corpului. Celulele nervoase depind de oxigen.

Intoxicația de acest tip afectează în primul rând sistemul nervos și provoacă dureri de cap, greață și lipsă de coordonare.

Descoperiți: Simptomele și tratamentul intoxicației cu monoxid de carbon

4. Hipotermia

Când ne expunem corpul la frig pentru o perioadă lungă de timp, organismul caută să reducă pierderile de căldură. Pentru a face acest lucru, folosește contracția vaselor de sânge. Acest mecanism de supraviețuire permite menținerea unei cantități mai mari de sânge la temperatura de care au nevoie organele interne pentru a funcționa.

Some figure

 

Expunerea prelungită la frig provoacă modificări ale celulelor. În această situație, nu consumați alcool. Dacă o faceți, veți contribui la extinderea vaselor de sânge, ceea ce va duce la o pierdere crescută de căldură.

5. Insolația

Cum reacționează corpul nostru la insolație? Apare supraîncălzirea, nu numai a pielii, ci și a suprafeței creierului. Acest lucru generează vasodilatație și poate provoca chiar și un edem cerebral.

Dacă insolația este foarte puternică și ne lipsește oxigenul, neuronii vor muri. Acest lucru nu se întâmplă în solar, deoarece acolo ne expunem corpul doar la razele UV, care sunt incapabile să provoace creșterea temperaturii.

Descoperiți: 8 boli legate de temperaturile ridicate

6. Foamea

Dacă organismul suferă de foame, începe să reducă nivelul de glucoză din sânge. Acesta începe să-și folosească rezervele. Rezervele sunt stocate sub formă de glicogen în ficat și mușchi.

Când unui corp îi este foame, primi afectați sunt mușchii. Reducerea țesutului adipos va avea loc doar dacă organismul rămâne fără rezerve de glucoză.

Some figure

 

Ulterior, organismul începe să ardă rezerva de proteine, ceea ce duce la o slăbire a oaselor și a dinților și chiar a sistemului imunitar.

În cazul lipsei de proteine, apare boala Kwashiorkor. Deși nu este foarte frecventă la adulți, duce la distrofie miocardică.

Corpul trebuie protejat corpul în situații extreme

V-am răspuns la întrebările despre cum reacționează corpul în situații extreme? Sperăm că am lămurit cele mai importante aspecte. Evitați situațiile extreme și informați-vă cu privire la măsurile necesare în caz de pericol!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bernal, C., Lemos, M., Durango, L. E. M., Duque, J. O., & Torres, Y. (2009). ESTRATEGIAS DE AFRONTAMIENTO Y PRESIÓN ARTERIAL. (Coping strategies and blood pressure). CES Psicología2(2), 49–59. https://revistas.ces.edu.co/index.php/psicologia/article/view/896
  • De Vito, E. L. (1987). Hipotermia. Medicina. https://scielo.isciii.es/pdf/medinte/v36n3/especial.pdf
  • López, V. F., Medina, F. S., & Gil, E. R. (2002). Urgencias en el deporte: la práctica en condiciones especiales. Actualizaciones año 2002, 205–235.
  • Moon, R. E. (2021). Enfermedad por descompresión. Manual MSD versión para público general. Retrieved November 29, 2022, from https://www.msdmanuals.com/es/hogar/traumatismos-y-envenenamientos/lesiones-por-submarinismo-y-aire-comprimido/enfermedad-por-descompresi%C3%B3n
  • Ochoa, C., & Muñoz, G. (2014). Hambre, Apetito y Saciedad. Revista Cubana de Alimentación y Nutrición. http://www.revalnutricion.sld.cu/index.php/rcan/article/view/193
  • Ruíz Colín, M., García Mosqueda, C., & López Álvarez, M. (2014). Eficacia de una Intervención para fortalecer la Musculatura de la Columna Vertebral y Abdominal en Pilotos Aviadores de la Fuerza Aérea Mexicana 2013. http://ri.uaemex.mx/handle/20.500.11799/14807
  • Sánchez Bustelo, A., Álvarez Castro, C., & Álvarez Castro, S. (2005). Intoxicación por monóxido de carbono. Puesta Al Dia En Urgencias, Emergencias y Catastrofes. https://doi.org/10.1157/13075553

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.