Cum să ai grijă de piele la menopauză - Doza de Sănătate
 

Cum să ai grijă de piele la menopauză

Pielea ta suferă pe măsură ce treci prin menopauză? Pentru a-ți menține pielea sănătoasă în timpul menopauzei, trebuie să eviți obiceiurile dăunătoare și să te hidratezi în mod corect - atât la interior, cât și la exterior.
Cum să ai grijă de piele la menopauză

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Menopauza este o etapă a vieții în care apar schimbări complexe, iar femeile trebuie să aibă grijă de multe aspecte care nu sunt doar interne, ci și externe. Pielea este una dintre zonele care pot suferi cel mai mult în timpul menopauzei, iar aceasta este în continuare afectată și de vreme și poluare. În articolul de astăzi, îți vom arăta cum să ai grijă de piele la menopauză.

Ce se întâmplă cu pielea în timpul menopauzei

Femeie pe câmp

Pielea unei femei este cu 25% mai subțire decât cea a unui bărbat în orice stadiu al vieții, dar în timpul menopauzei acest lucru este accentuat.

Odată cu trecerea timpului, vârsta pielii și funcțiile sale de bază încep să se modifice. Acestea includ reglarea temperaturii corpului, apărarea de razele soarelui, protejarea împotriva germenilor și stocarea apei și a substanțelor nutritive.

Deși depinde de genetica și stilul tău de viață general, de la 50 de ani în sus, vei vedea primele semne ale îmbătrânirii pielii:

  • Uscăciune
  • Lăsarea tegumentului
  • Textură aspră
  • Riduri

Vei observa, de asemenea, pierderi de fermitate, modificări ale pigmentării, creșteri benigne și probleme vasculare.

  • Pielea ta va fi mai puțin hidratată, diminuându-se capacitatea sa de a repara țesuturile și a vindeca rănile.
  • Deoarece conține și mai puțin colagen, pielea ta va fi mai puțin elastică.
  • Deoarece organismul produce mai puțini estrogeni, numărul de celule responsabile de menținerea tonusului pielii scade, ceea ce determină apariția petelor.
  • Pielea mâinilor și a tălpilor picioarelor devine mai groasă și se pot forma mai multe fisuri.

Cum să ai grijă de piele la menopauză

Poți regla modificările apărute la nivel hormonal prin tratament medical. Există totuși anumite obiceiuri pe care femeile ar trebui să le modifice sau să le îmbunătățească dacă doresc să pară mai radiante și să aibă pielea frumoasă în timpul menopauzei.

Atenție la următoarele sfaturi:

Protejează-te de soare

Deși razele UV pot fi dăunătoare la orice vârstă, în timpul menopauzei pielea este mult mai puțin capabilă să le facă față. Ar trebui să folosești întotdeauna o loțiune de protecție solară cu factor ridicat, mai ales în miezul zilei și vara.

De asemenea, este recomandat să obții 15 minute de expunere la soare în timpul zilei pentru a sintetiza în mod adecvat vitamina D. Acest lucru îmbunătățește sănătatea oaselor, facilitând absorbția de calciu, de exemplu.

Dacă ești foarte albă, cel mai bine este să folosești întotdeauna protecție solară (chiar și când afară este înnorat sau frig).

Menține-ți hidratarea

Femeie care se hidratează

Este esențial să bei doi-trei litri de apă pe zi, pentru că hidratarea începe din interior. Dacă nu îți place sau te plictisești să bei doar apă potabilă, o poți înlocui cu sucuri naturale, smoothie-uri de fructe și ceaiuri din plante. Cafeaua, băuturile răcoritoare și alcoolul nu sunt incluse în această listă, deoarece au efectul opus.

De asemenea, o idee bună este să folosești o cremă specială de hidratare pentru față și corp. Există o mulțime de produse disponibile în comerț pentru femeile aflate în această etapă a vieții. Aplică-le dimineața și seara.

Curăță-ți pielea în mod corect

O igienă corespunzătoare este fundamentală ca să ai grijă de piele la menopauză. Ar trebui să-ți speli fața folosind un săpun natural care menține pH-ul pielii ușor alcalin și nu modifică bariera hidro-lipidică. După ce ai terminat, aplică o cremă pentru a-ți proteja pielea.

Nu folosi niciodată frecarea atunci când îți usuci pielea pentru a evita iritarea.

Ai grijă ce mănânci

Pe lângă utilizarea unor creme sănătoase pentru piele, îți recomandăm să adopți o dietă echilibrată. Alimentele consumate ar trebui să conțină o mulțime de vitamine, minerale și antioxidanți.

Fructele și legumele vor fi cei mai mari aliați ai tăi, deoarece sunt naturale și pline de apă și nutrienți. Lasă deoparte grăsimile, făina albă și zaharurile. Spune nu mâncărurilor procesate sau tip fast food. În schimb, alege ingrediente de casă, sănătoase și de sezon. Acest lucru va oferi corpului tău tot ceea ce are nevoie pentru a te proteja de radicalii liberi care pot dăuna sănătății pielii.

Exfoliază-ți pielea

Ai grijă de piele la menopauză cu măști faciale

Este recomandat să treci printr-o exfoliere profundă o dată pe săptămână pentru a elimina orice impurități și pentru a stimula reînnoirea celulelor. Poți folosi măști de casă care conțin zahăr și miere, de exemplu. Acestea vor încetini efectele timpului asupra feței și gâtului.

Fă exerciții fizice

Activitatea fizică este foarte importantă atunci când vine vorba de sănătatea pielii în orice stadiu al vieții, dar mai ales în timpul menopauzei. Practicarea exercițiilor fizice este esențială pentru eliminarea toxinelor prin pori și creșterea elasticității pielii.

De parcă nu ar fi suficient, exercițiile fizice previn osteoporoza, îmbunătățesc sănătatea inimii, reduc stresul și oferă vitalitate. Prin urmare, este esențial să faci mișcare, chiar dacă aceasta este calmă și relaxată. Dacă nu faci sport în mod regulat, începe cu yoga, pilates sau înot.

Elimină obiceiurile nesănătoase

În cadrul acestui grup putem enumera fumatul, stresul și alcoolul. Toate acestea îți înrăutățesc starea de sănătate și îți afectează pielea la menopauză. Fumatul, de exemplu, îți umple organismul de substanțe toxice și împiedică pielea să se regenereze și să rămână hidratată.

Stresul merge mână în mână cu alte probleme precum insomnia, care determină formarea cearcănelor și a petelor pielii. În ceea ce privește alcoolul, acesta poate avea efecte negative similare cu cele ale fumatului. Alcoolul aduce toxine în corp, care sunt greu de eliminat.

Acum știi cum să ai grijă de piele la menopauză. Încă mai stai pe gânduri?

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.