Cum să ai mai multă lumină la birou
Mai multă lumină la birou este necesară dacă nu vrei ca lipsa ei să îți afecteze negativ productivitatea. Se pare că, printre diferiții factori ce trebuie luați în considerare, precum ventilația și ergonomia scaunului și a biroului, iluminarea, deși este subestimată, este vitală.
A avea lumină slabă sau prea strălucitoare în birou sau în spațiul de studiu este un lucru dăunător sănătății. Durerea și inflamația pleoapelor, oboseala vizuală, lacrimile și durerile de cap sunt cele mai frecvente simptome în această situație. Pentru a le evita, află cum să ai mai multă lumină la birou!
Cum să ai mai multă lumină la birou sau în spațiul de studiu/lucru
Esențială în orice spațiu de lucru, iluminarea potrivită poate îmbunătăți nivelul de concentrate și starea de spirit. Din aceste motive, îți vom arăta cum să ai mai multă lumină la birou!
1. Profită de lumina naturală
Dacă biroul are ferestre, încearcă să nu le acoperi cu perdele sau jaluzele. Nu este nimic mai bun decât lumina zilei.
Pentru a face acest lucru, așază biroul astfel încât razele soarelui să nu-ți pună probleme atunci când stai în fața computerului. Dacă spațiul este limitat și aplicarea acestui sfat este imposibilă, alege jaluzele pe care le poți regla și nu le închide complet.
Dacă ai puțină iluminare naturală, fă-o să iasă în evidență alegând cu culori deschise pentru pereți și mobilier. Acest lucru va ajuta lumina să se reflecte. De asemenea, poți folosi și iluminare artificială adecvată.
Vezi și:
2. Alege bine punctele de lumină
Biroul trebuie să aibă iluminare adecvată. Ai grijă în birourile în care există puțină sau nu există iluminare naturală. Este nevoie de un echilibru optim pentru a te simți mai confortabil. Nu amplasa sursele de lumină prea aproape de ochi sau ecrane.
3. Folosește o lumină neutră
Lumina albă are o scală de culori; acestea variază de la reci, precum cele folosite pentru iluminarea scaunului la dentist, până la cele calde găsite în centrele de masaj, de exemplu. Pornind de la acest lucru, este mai bine să cumperi becuri neutre.
Este important să ai un loc de relaxare. De obicei, te relaxezi în zona în care mănânci. Acest spațiu ar trebui să fie luminat cu o lumină mai caldă decât cea de deasupra computerului; astfel, vei avea o senzație de deconectare de la sarcina de lucru.
Totul depinde de zona locului de muncă și de lumina naturală. În plus, poți consulta oricând un expert.
4. Creează spații iluminate uniform
Dacă lucrezi de acasă, știm că este posibil să nu ai un spațiu exclusiv pentru birou. Livingul sau un colț din dormitor poate fi spațiul tău de lucru. Ambele spații au o iluminare caldă. Dar nu există nimic care să nu poată fi reparat cu ajutorul unei veioze. Alege veioze care se ajustează ca temperatură și înclinație. Vei putea crea astfel crea două medii: prin utilizarea unui bec cu temperatură naturală în zona de lucru și a unuia cu o lumină puțin mai caldă în restul locului.
5. Solicită ajutorul unui expert
Când problema devine gravă, este recomandat să mergi la un expert. Nu există nicio îndrumare clară pentru a decide ce loc merită sau nu serviciile unui profesionist. Dar, dacă îți este greu să aplici majoritatea sfaturilor de mai sus, atunci este momentul să ceri ajutor.
Acești oameni te vor ajuta să creezi un proiect de iluminare în funcție de zona de lucru și de buget.
6. Încearcă lumina indirectă
Acest tip de lumină poate fi instalat atât în zone comerciale, cât și în reședințe. Principalul lor avantaj este că, printr-un difuzor, iluminează frumos spațiul. Produce o senzație de spațiu amplu și confort și evită contrastul inutil.
Vezi și:
Avantajele unei iluminări bune la locul de muncă
O iluminare bună permite o performanță mai bună și o concentrare sporită și are un risc mai mic de oboseală a ochilor. Descoperă și alte avantaje ale luminii adecvate la birou, unde cu siguranță petreci câteva ore pe zi:
- O iluminare bună împiedică clienții și angajații să se obosească.
- Muncitorii vor avea rezultate mai bune, fiind mai concentrați.
- Îmbunătățește postura și reduce incidența durerii lombare.
- Reduce șansele de a suferi de migrene, stres sau oboseală mintală.
Sporirea iluminării înseamnă mai mult decât stil în spațiul de lucru
A avea o iluminare inadecvată pentru o lungă perioadă de timp poate duce la probleme grave de sănătate. De aici și importanța iluminării corecte la locul de muncă. Acest lucru te poate ajuta să fii concentrat, precum și să-ți îmbunătățești starea de spirit.
Lumina naturală pentru spațiul de lucru este foarte benefică. Profită de ea cât poți. În plus, secretul constă și în a ști să alegi intensitatea becurilor. În cazul în care nu ești convins de ceea ce faci, poți solicita oricând ajutorul unui expert.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Gómez Lorente, Patricia. “Hacia un puesto de trabajo adecuado en oficina basándose en la ergonomía.” (2017).
- Rojas Rios, Sandra Patricia. “La ergonomía visual: estudio comparativo de la normatividad interna sobre iluminación interior en espacios laborales en España, Chile y Colombia.”
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.