Cum să ameliorezi durerea în gât - Doza de Sănătate
 

Cum să ameliorezi durerea în gât

Astăzi vei afla de ce apare acest disconfort, ce trebuie să faci pentru a preveni dezvoltarea simptomelor și când este cazul să te alarmezi și să mergi la medic.
Cum să ameliorezi durerea în gât

Ultima actualizare: 25 noiembrie, 2022

Una dintre cele mai frecvente boli care afectează milioane de oameni este durerea în gât. Este o afecțiune des întâlnită în rândul copiilor și al adulților și poate avea multe cauze. Deși disconfortul pare a fi în partea din spate a gâtului, este o iritație sau un disconfort care se agravează la înghițirea oricărui aliment. Citește mai departe pentru a descoperi cum să ameliorezi durerea în gât!

De obicei, durerea cauzată de un virus dispare de la sine în câteva zile. Infecția de origine bacteriană necesită tratament cu antibiotice. Așadar, este important să știi cum să procedezi pentru a evita complicațiile, cum ar fi răgușeala, senzația de durere la înghițire sau iritația constantă în zonă.

Cauzele durerii în gât la înghițire

Durerea în gât reprezintă un simptom frecvent al infecțiilor sau al bolilor respiratorii care apar adesea în sezonul rece. Cele mai frecvente cauze sunt răceala, gripa sau infecțiile virale. Deși nu este un simptom grav, produce un disconfort intens ce poate fi evitat.

Aceștia sunt câțiva dintre factorii care pot duce la apariția durerii în gât:

  1. Infecțiile virale sunt principala cauză. Simptomele cauzate de viruși depind de caracteristicile agentului patogen și de virulența acestuia. Copiii sunt cei mai vulnerabili, deoarece au un sistem imunitar în curs de dezvoltare.
  2. Durerea este un semn comun al gripei sezoniere. Răcelile sunt produse de viruși specifici care afectează mucoasa faringiană, ducând la disconfortul resimțit la nivelul gâtului. În majoritatea cazurilor, este nevoie de tratament cu antibiotice.
  3. Mononucleoza cauzată de virusul Epstein-Barr. Această infecție comună este numită și „boala sărutului”. Simptomele includ durere în gât, oboseală, ganglioni limfatici umflați și febră.
  4. Varicela și oreionul. Uneori, durerea intensă poate fi cauzată fie de pustule ce apar pe mucoasa faringiană, fie de inflamarea glandelor salivare.
  5. Herpangina cauzată de virusul Coxsackie. Aceasta este o boală virală acută întâlnită frecvent la copii. Implică ulcerații sau vezicule la nivelul gurii și al gâtului, dureri intense în zonă și febră ridicată.
  6. Umflarea amigdalelor. Denumită și amigdalită, se manifestă prin dificultăți la înghițire și apariția ganglionilor limfatici umflați și dureroși la nivelul gâtului.
  7. Iritanți și toxine, cum ar fi poluanții aerului, fumul de țigară, alergenii și substanțele chimice. Sunt responsabili pentru marea majoritate a senzațiilor de disconfort în gât.
  8. Tuse iritantă cauzată de refluxul gastroesofagian. Afecțiunile pulmonare sau tumorile țesuturilor moi din zonă pot provoca dureri în gât.
  9. Vorbitul excesiv. Dacă există un disconfort în gât, încordarea vocii poate irita zona faringiană și laringele, cauzând mai multă durere și iritație în zonă.

Remedii pentru durerea în gât

Pacient afectat de durerea în gât

Deși în majoritatea cazurilor, o durere în gât nu înseamnă o boală gravă, dacă disconfortul persistă o perioadă lungă de timp (mai mult de două săptămâni), trebuie să consulți medicul pentru a efectua analizele necesare. Totuși, există câteva remedii cu efect dovedit care pot ajuta la reducerea disconfortului și la ameliorarea rapidă a simptomelor enervante.

1. Tratamente naturale

Somnul suficient și odihna adecvată joacă un rol important în ameliorarea durerii în gât, deoarece ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. În timpul odihnei profunde, celulele corpului se regenerează și luptă împotriva posibilei infecții. Așadar, dacă ai dureri, încearcă să respecți cele 8 ore de somn recomandate.

În plus, băuturile calde și reci, cum ar fi ceaiurile, sucurile și supele, pot ameliora durerea persistentă în gât. Ceaiul de mușețel, cimbru sau verde este recomandat deoarece întărește imunitatea și oferă antioxidanți. Mierea este utilizată pe scară largă pentru durerile în gât, deoarece are proprietăți antiseptice. Și gargara cu apă sărată ajută la uciderea bacteriilor și contribuie la ameliorarea durerii în gât.

2. Tratamente farmaceutice

Femeie afectată de durerea în gât care ia antibiotice

Dacă durerea în gât este foarte persistentă, mergi la medic. Tratamentele farmacologice includ medicamente sau siropuri pentru durerea în gât. Medicul va stabili ce anume se potrivește nevoilor tale. Tratamentul poate include atât medicamente antiinflamatoare și analgezice, cât și tablete cu mentol sau eucalipt.

Antibioticele sunt recomandate doar în cazul unei infecții bacteriene. Cea mai bună măsură este întotdeauna prevenția. Totuși, dacă nu ai reușit să te protejezi sau dacă durerea persistă mai mult de două săptămâni sau se înrăutățește, trebuie să mergi la medic. Acesta îți va prescrie antibioticul potrivit.

Ce medicamente sunt de ajutor?

Mai multe studii au arătat că utilizarea de doze mici unice de corticosteroizi (dexametazonă administrată oral, maxim 10 mg) poate ajuta la ameliorarea simptomelor durerii în gât, concluzionând că pacienții care iau o singură doză au de două ori mai multe șanse să se simtă mai bine în mai puțin de 24 de ore și de 1,5 ori mai multe șanse să scape de durere în 48 de ore.

Alte cercetări au demonstrat faptul că dozele repetate de ibuprofen (25 mg) sunt un tratament eficient pentru durerile acute în gât. Studiile au confirmat că a doua doză de ibuprofen administrată la 2 ore după prima a oferit cele mai bune rezultate în ameliorarea durerii.

Cu toate acestea, dacă durerea în gât persistă mai mult de una sau două săptămâni, cel mai bine este să soliciți asistență medicală, deoarece automedicația nu este niciodată o idee bună. Așadar, cel mai bine este să mergi la un specialist pentru a-ți prescrie medicamentul de care ai nevoie.

Bibliografie

  • Bouroubi A, Donazzolo Y, Donath F, Eccles R, Russo M, Harambillet N, Gautier S, Montagne A. (2017). Pain relief of sore throat with a new anti-inflammatory throat lozenge, ibuprofen 25 mg: A randomised, double-blind, placebo-controlled, international phase III study. Int J Clin Pract. 2017 Sep;71(9). doi: 10.1111/ijcp.12961. Epub 2017 Sep 4. PMID: 28869722. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28869722/
  • Germán P, Beck Z, Semsei I, Kiss S, Görög B, Balogh E, Tóth F, Nemes Z, Pajor L, Oláh E. Az. (2002). Epstein-Barr vírus patogenetikai szerepének tanulmányozása magyarországi B-sejtes non-Hodgkin lymphomás betegekben [Study of pathogenetic role of Epstein-Barr virus in Hungarian patients with B-cell non-Hodgkin lymphomas]. Orv Hetil. 2002 Nov 24;143(47):2619-24. Hungarian. PMID: 12532647. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12532647/
  • Sadeghirad B, Siemieniuk RAC, Brignardello-Petersen R, Papola D, Lytvyn L, Vandvik PO, Merglen A, Guyatt GH, Agoritsas T. (2017). Corticosteroids for treatment of sore throat: systematic review and meta-analysis of randomised trials. BMJ. 2017 Sep 20;358:j3887. doi: 10.1136/bmj.j3887. PMID: 28931508; PMCID: PMC5605780. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28931508/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.