Cum să atragem fluturii în grădină: plante, îngrijire și sfaturi
 

Cum să atragem fluturii în grădină: plante, îngrijire și sfaturi

Va trebui să alegeți flori foarte colorate pentru a atrage fluturii în grădină. Citiți mai departe pentru a afla ce anume atrage aceste insecte!
Cum să atragem fluturii în grădină: plante, îngrijire și sfaturi

Ultima actualizare: 02 aprilie, 2023

Pentru a atrage fluturii în grădină, trebuie să urmați o serie de sfaturi. Dar de ce ați vrea pariați pe acest tip de grădină? Pentru că este un ecosistem ideal pentru fluturi și alte tipuri de polenizatori, așa că planeta vă va mulțumi!

Cum să atrageți fluturii în grădină: plante, îngrijire și sfaturi

Pentru a avea fluturi în grădină, trebuie sa urmați câțiva pași simpli, dar necesari. Aceștia variază de la studiul speciilor native de fluturi, până la alegerea plantelor și a locurilor unde insectele să se așeze.

1. Identificați speciile native de fluturi

Fiecare țară are caracteristici diferite. În funcție de condițiile locale, există specii native cu dezvoltare optimă.

Puteți accesa informații online, biblioteci sau ferme de fluturi (dacă aveți norocul să locuiți lângă ele). De asemenea, puteți căuta date despre speciile de flori pe care acești fluturi le preferă și puteți începe selecția.

2. Alegeți plante care au mult nectar

Fluturii în grădină pe florile aromate
Grădina va trebui să aibă o mare varietate de plante cu flori viu colorate.

La baza hranei fluturilor se află nectarul florilor. Printre preferințele fluturilor se numără florile viu colorate și foarte strălucitoare. Unele dintre plantele pe care fluturii le iubesc sunt următoarele:

  • Echinacea purpurea: este originară din America de Nord și este un ingredient comun în diverse suplimente. Are flori mari, viu colorate, roz și violet.
  • Asclepias curassavica: este o plantă care poate crește până la 1 metru înălțime. Are flori care apar în vârf în buchete de 10 – 20. Florile sunt galbene și portocalii.
  • Iarba fluturilor: este o iarbă care seamănă foarte mult cu trifoiul, dar are frunze violet. Când soarele apune, frunzele se închid și, arată ca aripile de fluture.
  • Gălbenele: este o plantă care înflorește portocaliu și este folosită chiar și pentru consum sub formă de infuzie.
  • Cosmos bipinnatus: Cunoscute și ca morărițe, aceste flori se nasc la vârful tulpinilor și au o culoare roz puternică.

Culorile preferate ale fluturilor sunt violet, roz, portocaliu și galben. În plus, toate aceste plante sunt frumos parfumate.

3. Variați înălțimile și formele plantelor

Atunci când alegeți plantele pentru grădina cu fluturi, trebuie să optați pentru înălțimi și forme diferite. Astfel, fluturii vor fi interesați să caute hrană și adăpost. Lăsați o zonă în care iarba și plantele sălbatice cresc natural.

4. Alegeți un loc în gradină cu minim 6 ore de soare direct

Soarele va face ca speciile pe care le-ați ales pentru a vă crea grădina de fluturi să crească mai bine și să strălucească mai mult, fiind mai atractive pentru polenizatori.

Fluturii au sânge rece, prin urmare, au nevoie de odihnă într-un spațiu cald.

Fluture stând pe o floare
Asigurați-vă că grădina are lumină solară bună; acest lucru îi mulțumește foarte mult pe fluturi.

5. Creați un adăpost pentru fluturi

Fluturii nu vor veni în grădină dacă plantele sunt mișcate de vânt. Au nevoie de stabilitate în timpul hrănirii; în caz contrar, consumă prea multă energie pentru a se menține în echilibru.

Puteți să construiți un gard din lemn.

6. Adăugați pietre pentru ca fluturii să se odihnească

Fluturii merg să se hrănească și să-și depună ouăle pe flori. Deși se sprijină pe ele, puteți completa grădina cu niște bolovani mari, cu margini drepte, astfel încât fluturii să aibă un spațiu pentru a se odihni și a se încălzi.

7. Apa este foarte importantă

Fluturii au nevoie de apă, așa că trebuie să creați un spațiu în care pământul este întotdeauna umed. Faceți o mică gaură în pământ și mențineți-o umedă. Puneți apă proaspătă de fiecare dată când pământul se usucă. Dacă nu aveți suficient spațiu, puneți nisip cu apă într-o farfurie.

8. Lăsați mâncare suplimentară în grădină

Pe lângă flori, le puteți lăsa bucăți de fructe pe o tavă, cum ar fi ananasul și portocalele.

O altă variantă este să puneți un hrănitor cu nectar. Este un instrument pe care îl poți cumpăra dintr-un magazin specializat.

De asemenea, puteți face nectar pentru fluturi cu apă și zahăr. Puneți o parte de apă și o parte de zahăr, lăsați amestecul să fiarbă și, când se răcește, puneți-l în hrănitor.

Grădina cu fluturi este gata!

Să aveți o grădină cu fluturi acasă nu este atât de dificil pe cât vă imaginați. Este suficient să alegeți cu atenție florile care le plac, să le plantați într-o zonă strategică și să le asigurați hrana.

Grădina voastră se va umple cu fluturi și alți polenizatori. Cu siguranță veți primi o vizită și de la albine și păsări colibri!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ciccale Smit, M. (2022). Jardines de mariposas educativos: guía básica para armar espacios biodiversos en CABA.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.