Cum să consumi acid folic în sarcină
Aportul de acid folic în timpul sarcinii este extrem de important pentru dezvoltarea corectă a copilului. De fapt, medicii recomandă suplimentarea cu acid folic imediat ce pacienta decide că dorește să rămână gravidă. Cum trebuie să consumi acid folic în sarcină?
De ce este acidul folic atât de important pentru creșterea sănătoasă a fătului? Acidul folic, cunoscut și sub numele de vitamina B9, folat sau folacină, ajută la prevenirea defectelor congenitale ale tubului neural al bebelușului.
Înainte și în timpul sarcinii, este recomandat să consumi 400 mg de acid folic zilnic, astfel încât organele și țesuturile micuțului să se dezvolte corespunzător. Vom analiza mai jos câteva moduri de a-ți crește aportul de acid folic în timpul sarcinii.
Cum să consumi acid folic în sarcină
După cum am menționat deja, un consum zilnic adecvat de vitamina B9 va ajuta la prevenirea defectelor congenitale care afectează coloana vertebrală, măduva spinării sau creierul bebelușului. Printre altele, cele mai frecvente defecte sunt:
- Spina bifida: o afecțiune în care coloana vertebrală a fătului nu se închide complet, provocând, în general, leziuni ale nervilor și o ușoară paralizie a picioarelor.
- Anencefalie: un defect care nu permite dezvoltarea corectă a craniului și a creierului. Această afecțiune este asociată cu nașterea unui bebeluș mort sau moartea acestuia la scurt timp după naștere.
- Malformații Chiari: acestea apar atunci când țesutul cerebral se extinde în canalul spinal. Acestea sunt malformații ale structurii cerebelului, partea creierului care gestionează echilibrul. Daunele pot fi minore sau extinse și pot afecta viața copilului în diferite moduri.
În plus, ingerarea acidului folic este bună și pentru tine, deoarece te ajută să descompui și să utilizezi proteine noi și să previi anemia gestațională.
Acum este clar de ce este important să nu suferi de un deficit de folacină. Să aruncăm o privire la câteva moduri în care îți poți crește aportul de acid folic în timpul sarcinii.
1. Suplimente de acid folic
După cum am menționat la începutul articolului, specialiștii recomandă suplimentarea dietei cu acid folic. De fapt, dacă ai vorbi cu ginecologul înainte de a încerca să rămâi însărcinată, acesta ți-ar recomanda cu siguranță să începi să iei suplimente cu trei luni înainte de a rămâne gravidă.
Cantitatea zilnică recomandată de acid folic este cuprinsă între 400 și 600 mg. Consultă medicul înainte de a lua orice suplimente.
Un sfat: Ia suplimentul de acid folic la aceeași oră în fiecare zi. Păstrarea unei rutine este cel mai bun mod de a-ți aminti să-l iei. O altă idee? Utilizează alarma telefonului pentru a-ți aminti să iei suplimentul.
2. Fructe și legume bogate în acid folic
Este important să incluzi diferite fructe și legume bogate în această vitamină în dieta zilnică în timpul sarcinii. Prin urmare, ar trebui să mănânci zilnic între 4 și 5 porții de:
- Mangold (140μg/100g)
- Spanac (140μg/100g)
- Broccoli (90μg/100g)
- Salată verde (34μg/100g)
- Sparanghel (30μg/100g)
- Tomate (28μg/100g)
- Țelină (12μg/100g)
- Avocado (11μg/100g)
- Morcovi (10μg/100g)
- Dovleac (10μg/100g)
- Fructe, cum ar fi căpșunile, kiwi, portocalele, zmeura și papaya
Citește mai mult:
3. Leguminoase
Leguminoasele sunt principala sursă de proteine vegetale și, în plus, sunt bogate în acid folic și fibre, ceea ce este foarte important pentru a evita constipația în timpul sarcinii. Poți face tot felul de mâncăruri cu ele, de la tocănițe până la salate.
4. Nuci și alune
Alunele și nucile sunt perfecte pentru a adăuga o textură crocantă iaurtului, prăjiturilor sau pâinii. Le poți folosi, de asemenea, ca parte a salatelor sau ca gustare sănătoasă! Aceste alimente oferă cantități mari de acid folic, precum și acizi sănătoși, cum ar fi omega-3.
Descoperă și:
6. Alimente fortificate
Dacă trebuie să-ți crești aportul de acid folic în timpul sarcinii, alege făină, orez, paste și cereale fortificate pentru micul dejun. Citește cu atenție etichetele pentru a verifica procentul de acid folic pe care aceste alimente îl furnizează.
Notă: Unele studii au sugerat faptul că aportul excesiv de acid folic poate avea consecințe negative pentru copil, în special în timpul multiplicării celulare. Consultă medicul pentru a vedea dacă trebuie să iei suplimente.
După cum poți vedea, consumul de acid folic în timpul sarcinii este foarte important pentru tine și copilul tău. Consultă medicul înainte de a încerca să rămâi gravidă pentru a afla dacă trebuie să iei suplimente de vitamina B9. Respectă recomandările unui specialist; nimeni nu știe mai bine cum să aibă grijă de tine și de copilul tău decât medicul ginecolog.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Rodríguez Dominguez, P. L., & Collazo Cantero, I. (2013). Embarazo y uso del ácido fólico como prevención de los defectos del tubo neural. Revista Médica Electrónica, 35(2), 105-113. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S1684-18242013000200002&script=sci_arttext&tlng=pt
- Sánchez, L. M. M., Jaramillo, L. I. J., Álzate, J. D. V., Hernández, L. F. Á., & Mejía, C. R. (2018). La anemia fisiológica frente a la patológica en el embarazo. Revista Cubana de obstetricia y Ginecologia, 44(2), 1-12. https://www.medigraphic.com/pdfs/revcubobsgin/cog-2018/cog182q.pdf
- Martell, G. F., Herrera, B. S., Iglesias, Y. O., & Vega, J. L. S. Beneficios de los frutos secos en los problemas cardiovasculares. https://enfermeriagaditana.coecadiz.com/beneficios-de-los-frutos-secos-en-los-problemas-cardiovasculares/
- Wiens, D., & DeSoto, M. C. (2017). Is high folic acid intake a risk factor for autism?—a review. Brain sciences, 7(11), 149. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5704156/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.