Cum să dormi mai bine și mai sănătos
 

Cum să dormi mai bine și mai sănătos

Astăzi îți prezentăm câteva dintre cele mai eficiente recomandări pentru a dormi într-un mod sănătos, fără întrerupere.
Cum să dormi mai bine și mai sănătos
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 11 februarie, 2023

Somnul este esențial pentru sănătate și bunăstare. Oamenii au nevoie de cel puțin șapte ore de somn în fiecare noapte. Somnul ajută corpul și creierul să-și revină după stresul zilnic. Cei care nu dorm suficient se confruntă cu numeroase probleme fizice și psihice. Citește mai departe și află cum să dormi mai bine și mai sănătos!

Mulți oameni au probleme cu somnul noaptea. Din fericire, există câteva sfaturi care pot fi puse în practică pentru a rezolva această problemă: de la evitarea anumitor substanțe, până la ajustarea obiceiurilor de somn și administrarea suplimentelor alimentare.

Cum să dormi mai bine și mai sănătos

Prin îmbunătățirea stilului de viață și prin utilizarea remediilor naturiste, poți să dormi mai bine. De exemplu, exercițiile fizice regulate reduc anxietatea. Dormitul într-un mediu calm și liniștit reduce factorii declanșatori ai insomniei. Folosirea suplimentelor precum Dormimax de la bie3 care, pe lângă melatonină, triptofan și GABA, conțin și extracte naturale din plante, îmbunătățește odihna și elimină trezitul noaptea.

Iată câteva sfaturi pentru a crește calitatea somnului într-un mod sănătos!

1. Încearcă să faci zilnic mișcare

Exerciții ca să dormi mai bine și mai sănătos
Dovezile indică faptul că activitatea fizică este benefică pentru combaterea insomniei.

Mai multe studii au arătat că antrenamentul poate ajuta la îmbunătățirea calității odihnei la adulții cu probleme de somn. Acesta sporește bunăstarea psihologică, protejează sistemul imunitar și permite o odihnă mai bună noaptea în cazul subiecților care suferă de insomnie primară cronică.

Mișcarea este cea mai bună alternativă non-farmacologică pentru a elimina insomnia. În plus, ajută la prevenirea unor simptome deranjante, care includ oboseala, problemele de concentrare, trezirile nocturne și o reducere semnificativă a calității vieții.

2. Dormi într-un mediu curat, liniștit și slab luminat

Factorii de mediu pot juca un rol crucial atunci când vine vorba de odihnă. Lipsa somnului nu este determinată doar de variabile precum vârsta și problemele psihologice și fiziologice, ci și de mediu.

Camera în care dormim poate influența direct somnul. Prin urmare, este important să ai grijă de starea acesteia și să te asiguri că este un spațiu curat, care încurajează odihna. Lumina trebuie să fie slabă și temperatura ideală. Patul trebuie să fie curat, cu o saltea confortabilă și așternuturi delicate care permit aerului sa circule.

3. Ia un supliment pentru somn

Mulți oameni care lucrează în ture, călătoresc mult sau sunt stresați nu pot dormi bine. În alte cazuri, chiar și cel mai mic zgomot le poate tulbura liniștea și le poate distruge odihna. Dacă te trezești obosit, este indicat să apelezi la suplimente alimentare.

În prezent, poți apela la produse naturiste din farmacie. Dormimax® de la bie3 este o tabletă cu dublă acțiune, cu o listă bogată de ingrediente a căror sinergie garantează un somn odihnitor fără treziri nocturne.

Dormimax eliberează componente active precum melatonina (1,95 mg), triptofanul (50 mg) și GABA (30 mg). Acestea sunt completate de valeriană, floarea pasiunii, melisa, mac și vitamina B și D, eliberate în mod susținut în timpul nopții. Suplimentul favorizează somnul profund, previne trezirile nocturne și contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos. În plus, nu generează toleranță sau dependență. O capsulă cu 30 de minute înainte de culcare, este suficientă pentru a îmbunătăți calitatea odihnei.

Supliment ca să dormi mai bine și mai sănătos
Dormimax de la bie3

4. Creează o rutină

Corpului uman îi plac rutinele. Din acest motiv, este bine să ai un anumit program predefinit înainte de culcare, care să te ajute să te relaxezi pe deplin.

Scapă de telefon și televizor cu câteva ore înainte de a merge la culcare. Consumă gustări ușoare și evită mesele grele sau cafeaua și alcoolul. Fă baie cu apă fierbinte și profită de aromaterapie.

5. Folosește patul doar pentru a dormi

Dacă vrei să-ți îmbunătățești calitatea somnului, trebuie să ții cont de faptul că patul este un loc sacru care îți permite să te odihnești. Prin urmare, nu-l folosi pentru a lucra. Nu este un loc pentru telemuncă, mâncat, citit sau uitat la televizor.

Deși este adevărat că somnul de după-amiază poate fi revigorant, este important ca acesta să nu depășească 20 sau 30 de minute. În caz contrar, îți va afecta odihna pe timp de noapte.

Dormi mai bine sănătos și mai sănătos urmând sfaturile de mai sus!

Ființele umane au nevoie de alimente de calitate, activitate fizică regulată și odihnă profundă pentru a-și menține sănătatea și vitalitatea. Prin urmare, dacă nu poți dormi bine, este timpul să pui în practică recomandările de mai sus. Utilizarea regulată a acestor metode îți va îmbunătăți drastic viața!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Abd El-Kader SM, Al-Jiffri OH. (2020)Aerobic exercise affects sleep, psychological wellbeing and immune system parameters among subjects with chronic primary insomnia. Afr Health Sci. 2020 Dec;20(4):1761-1769. doi: 10.4314/ahs.v20i4.29. PMID: 34394237; PMCID: PMC8351861.
  • Karadag E, Samancioglu S, Ozden D, Bakir E. (2017). Effects of aromatherapy on sleep quality and anxiety of patients. Nurs Crit Care. 2017 Mar;22(2):105-112. doi: 10.1111/nicc.12198. Epub 2015 Jul 27. PMID: 26211735.
  • Troynikov O, Watson CG, Nawaz N. (2018). Sleep environments and sleep physiology: A review. J Therm Biol. 2018 Dec;78:192-203. doi: 10.1016/j.jtherbio.2018.09.012. Epub 2018 Oct 5. PMID: 30509635.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.