Logo image
Logo image

Cum să faci gem de pepene galben

4 minute
Poți face gem de pepene galben pentru a profita de proprietățile acestui fruct. În acest articol, îți vom oferi 3 rețete grozave pe care să le încerci vara aceasta!
Cum să faci gem de pepene galben
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Rețeta de gem de pepene galben este un nou mod de a mânca acest fruct delicios. Are o mulțime de fitonutrienți și antioxidanți, dar și o concentrație mare de zahăr. Din acest motiv, nu ar trebui să incluzi gemul în dieta de zi cu zi, însă este minunat pentru ocazii speciale.

Reține faptul că gemul de pepene galben este greu de găsit. Nu îl găsești în supermarket și, prin urmare, cel mai bine este să-l faci la tine acasă. Mai jos, îți vom oferi cele mai bune 3 opțiuni pentru a încerca această delicatesă!

Cum să faci gem de pepene galben

În primul rând, pepenele galben se remarcă prin conținutul său de apă. Hidratarea este un element important pentru a fi sănătos. Când pierzi prea multă apă, unele sisteme ale corpului pot deveni ineficiente, potrivit unui studiu publicat în Emergency Medicine Clinics of North America.

Încearcă și:

Rețetă de gem de citrice fără zahăr

Some figure

În plus, pepenele galben are în interior pigmenți și alți fitonutrienți antioxidanți. S-a demonstrat că aceștia neutralizează formarea radicalilor liberi. Acest proces este legat de o stare de sănătate mai proastă și de dezvoltarea bolilor cronice pe termen mediu și lung.

Ingrediente

  • 2 kg de pepene curățat
  • 1 lămâie
  • 2 căni de zahăr
  • Scorțișoară măcinată

Instrucțiuni pas cu pas

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să tai și să cureți pepenele galben. Trebuie să scoți toate semințele, apoi să tai pepenele în bucăți mici și să le pui într-un vas antiaderent.

Apoi, este important să adaugi zahărul și să lași totul să se odihnească cel puțin 24 de ore, astfel încât să se macereze corect. Pentru a face acest lucru, cel mai bine este să pui vasul în frigider și să adaugi coaja de lămâie tocată în bucăți mici.

După ce au trecut cele 24 de ore, încălzește amestecul de pepene galben pe aragaz și gătește-l la foc mediu. Apoi, adaugă câteva lingurițe de scorțișoară măcinată (după gust). Cel mai bine este să amesteci din când în când și să lași amestecul la fiert la foc domol timp de 2 ore.

Când ai terminat de gătit, vei obține un gem dens și gros. Nu trebuie să faci nimic altceva. Gemul este gata pentru ambalare. Pentru a face acest lucru, umple borcanele cu gem și sterilizează-le într-o baie de apă pentru a le păstra mai bine.

O altă opțiune pentru a prepara gem de pepene galben

Pepenele galben se remarcă și prin conținutul său de fibre solubile, la fel ca multe alte fructe. Poate fermenta la nivel intestinal și poate avea un impact pozitiv asupra microbiotei intestinale. Acest lucru este afirmat într-un studiu publicat în The British Journal of Nutrition.

Some figure

Acum, îți vom oferi o altă opțiune de preparare a gemului de pepene galben. Acesta va avea caracteristici organoleptice ușor diferite.

Ingrediente

  • 2 kg de pepene galben curățat
  • 1 1/2 cană de zahăr
  • 1 lămâie

Instrucțiuni pas cu pas

Această opțiune are mai puțin zahăr, deci este mai puțin dulce. Spală pepenele bine, la fel ca la rețeta anterioară. De asemenea, este important să lași pepenele să stea cu zahărul peste noapte în frigider, astfel încât fructul să elibereze lichidul.

A doua zi, adaugă sucul de lămâie în amestec. Încălzește totul într-un vas la foc mediu timp de aproximativ 30 de minute, până când pepenele se dizolvă.

Este important să amesteci continuu pentru a preveni lipirea. Pune gemul într-un blender de sticlă pentru a-l face mai omogen. În cele din urmă, îl poți păstra în borcane la fel ca în prima rețetă.

Îți recomandăm:

Rețetă de biscuiți cu ovăz și iaurt fără zahăr

A treia modalitate de preparare a gemului de pepene galben

Dacă nu ești fan al primelor două rețete, îți vom arăta o a treia care te poate interesa. Îți recomandăm să experimentezi toate cele 3 opțiuni și să alegi varianta preferată, deoarece aromele rețetelor sunt ușor diferite.

Ingrediente

  • 2 kg de pepene galben curățat
  • 1 măr decojit
  • 1 1/2 cană de zahăr
  • Coaja unei jumătăți de lămâie

Instrucțiuni pas cu pas

În primul rând, curăță pepenele și mărul și taie fructele în bucăți mari. Apoi, pune-le într-un castron și pune zahărul deasupra. Acoperă recipientul și pune-l în frigider pentru ca fructele să stea la macerat peste noapte. Apoi, adaugă coaja de lămâie și pune amestecul într-o cratiță la foc mediu pentru a-l găti.

Este important să amesteci din când în când și să lași gemul pe foc cel puțin o jumătate de oră. În acest timp, textura gemului se va schimba până când va deveni omogenă.

Poți pune gemul într-un blender pentru a-l face mai fin sau îl poți lăsa așa cum este. Desigur, îl poți păstra în borcane, la fel ca în primele două rețete.

Prepară gem de pepene galben!

Folosind cele trei rețete pe care ți le-am oferit, poți face gem de pepene galben într-un mod simplu și rapid. Este o alternativă la gemurile de fructe tradiționale, pe care nu o vei găsi în magazine. Vei fi plăcut surprins/ă de gustul său!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Santillanes G, Rose E. Evaluation and Management of Dehydration in Children. Emerg Med Clin North Am. 2018 May;36(2):259-273
  • Sharma GN, Gupta G, Sharma P. A Comprehensive Review of Free Radicals, Antioxidants, and Their Relationship with Human Ailments. Crit Rev Eukaryot Gene Expr. 2018;28(2):139-154.
  • Lin D, Peters BA, Friedlander C, Freiman HJ, Goedert JJ, Sinha R, Miller G, Bernstein MA, Hayes RB, Ahn J. Association of dietary fibre intake and gut microbiota in adults. Br J Nutr. 2018 Nov;120(9):1014-1022

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.