Rețetă de gem de citrice fără zahăr - Doza de Sănătate
 

Rețetă de gem de citrice fără zahăr

Gemul de citrice este o modalitate bună de a te bucura de beneficiile acestor fructe. Din păcate, gemurile conțin adesea mult zahăr. Din acest motiv, am decis să-ți împărtășim rețete sănătoase de gem care conțin miere sau stevia.
Rețetă de gem de citrice fără zahăr

Ultima actualizare: 23 septembrie, 2022

Deși reducerea aportului de zahăr nu este ușoară, este necesară și sănătoasă. Din acest motiv, mulți oameni caută alimente cu conținut scăzut de zahăr sau înlocuitori naturali ai zahărului. În plus, cel mai bine este să consumi produse de casă cu conținut scăzut de zahăr. Un bun exemplu este gemul de citrice care are un gust delicios… chiar dacă nu conține zahăr. În acest articol, îți propunem să încerci o rețetă de gem de citrice fără zahăr, cu miere și stevia.

Fructele citrice

Fructe citrice
Citricele sunt bogate în vitamine și minerale, motiv pentru care trebuie să le încorporezi în dietă.

Beneficiile citricelor sunt cunoscute pe scară largă. Probabil știi că sucul de portocale, lămâia sau mandarinele zemoase sunt sănătoase. Citricele sunt în mod caracteristic acide. Bogate în uleiuri esențiale, acestea au și alte beneficii pentru sănătate:

  • Sunt o sursă de vitamine și minerale. Acestea conțin calciu, magneziu și fier, printre alte minerale. De asemenea, conțin vitamine, cum ar fi vitaminele C, A, B1 și B2.
  • Protejează sistemul digestiv.
  • Ajută la controlul nivelului de colesterol și, prin urmare, susțin sănătatea cardiovasculară.
  • Ajută la prevenirea diabetului.
  • Ajută la scăderea în greutate.

Datorită conținutului lor de vitamine și minerale, citricele stimulează sistemul imunitar. Cele mai cunoscute citrice sunt:

  • Portocala
  • Lămâia
  • Grapefruitul
  • Lămâia verde
  • Mandarina

Rețete de gem de citrice fără zahăr

Ce modalitate mai bună de a începe ziua decât un mic dejun delicios? Citricele la micul dejun sunt excelente! O modalitate bună de a le consuma este pregătirea de gemuri de citrice fără zahăr.

Știm că gemurile conțin în mod tradițional mult zahăr, așa că îți propunem rețete cu conținut scăzut pentru a face micul dejun și mai sănătos. Pentru a face acest lucru, trebuie doar să înlocuiești zahărul cu un îndulcitor sănătos sau, mai bine, cu miere. În acest fel, nu-ți vei reduce doar aportul de zahăr rafinat, ci vei profita și de beneficiile mierii și ale steviei. Ia notițe!

Rețeta #1. Gem de citrice fără zahăr, cu miere

Gem de citrice fără zahăr adăugat
Mierea este un ingredient sănătos care oferă preparatelor aroma sa dulce caracteristică.

Ingrediente

  • 2 portocale mari
  • 3 sau 4 mandarine
  • 200 ml de apă
  • 400 g de miere
  • Un baton de scorțișoară

Mod de preparare

  • În primul rând, spală bine fructele.
  • Apoi, curăță mandarinele și portocalele și lasă cojile de portocale deoparte.
  • Apoi, taie fructele în bucăți mici.
  • După aceea, pune portocalele și mandarinele, împreună cu coaja de portocală, într-o oală și adaugă apa. Fierbe totul aproximativ o oră.
  • Apoi, îndepărtează cojile și amestecă până când compoziția nu mai are cocoloașe.
  • După aceea, adaugă mierea și scorțișoara.
  • Fierbe gemul încă 15 minute. Nu uita să amesteci constant.
  • Lasă gemul să se răcească. Când va fi rece, vei ști dacă are consistența potrivită.
  • În cele din urmă, toarnă gemul în borcane de sticlă și lasă-l să se răcească complet. Odată ce deschizi borcanul, trebuie să îl depozitezi în frigider.

Rețeta #2. Gem de citrice cu stevia

Pastile de stevia
Stevia are un indice glicemic excelent pentru a ține sub control nivelul zahărului în sânge.

Ingrediente

Mod de preparare

  • În primul rând, spală foarte bine portocalele și taie-le bucăți. Aruncă toate semințele și părțile albe. Lasă cojile de portocală deoparte.
  • Apoi, stoarce portocalele și fierbe sucul pentru aproximativ 40 de minute la foc mic.
  • Între timp, stoarce lămâia și amestecă sucul cu stevia și cojile de portocale.
  • Apoi, adaugă acest amestec de lămâie, stevia și coji de portocale în oala cu sucul de portocale și fierbe încă 10 minute.
  • Oprește focul și amestecă (îndepărtează cojile de portocală).
  • Toarnă gemul în borcane de sticlă.
  • Când se răcește, este gata de servire!

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Robert Jacob et al. “The Potential of Citrus Limonoids as Anticancer Agents”, Perishables Handling Quarterly Issue No. 102,mayo 2000
  • Assini, Julia M. et al. “Citrus flavonoids and lipid metabolism”, Current Opinion in LipidologyFebruary 2013 – Volume 24 – Issue 1 – p 34–40
  • Xinmiao Lv et al. “Citrus fruits as a treasure trove of active natural metabolites that potentially provide benefits for human health”, Chem Cent J. 2015; 9: 68.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.