Cum să-i înveți pe copii să aibă speranță
Ca părinte, este responsabilitatea ta să-i înveți pe copii să aibă speranță și să înțeleagă reziliența pentru a ajunge să fie fericiți.
Dicționarul Webster definește reziliența în două moduri. În primul rând, este „capacitatea unui corp tensionat de a-și recupera dimensiunea și forma după deformarea cauzată în special de stresul compresiv”. În al doilea rând, este „o capacitate de recuperare sau adaptare ușoară la probleme sau schimbare”. Prin urmare, se referă la capacitatea de a permite experiențelor noastre să ne facă mai puternici, chiar și atunci când aceste experiențe sunt negative.
După cum am afirmat, reziliența este strâns legată de fericire. Asta pentru că le permite oamenilor să-și analizeze experiențele, să învețe din ele și să le transforme în ceva pozitiv pentru viitor.
Citește mai departe pentru a afla cum poți îndeplini această sarcină, învățându-i pe copii această valoare sănătoasă.
Cum să-i înveți pe copii să aibă speranță și să înțeleagă reziliența
Din păcate, reziliența nu este o caracteristică intrinsecă a ființelor umane. Nu ne naștem fiind rezilienți; mai degrabă, este o abilitate pe care o învățăm.
Prin urmare, rolul nostru fundamental ca părinți este să le insuflăm reziliența și speranța copiilor noștri. Asta înseamnă a-i ajuta să învețe să se adapteze și să accepte experiențele de viață, să învețe din ele și să meargă mai departe.
De ce este atât de importantă reziliența?
Adesea comparăm viața cu un roller coaster, deoarece este atât de plină de urcușuri și coborâșuri. Deși este o analogie destul de veche, este încă adevărată.
A ști cum să acceptăm dificultățile și provocările pe care viața ni le oferă este o parte importantă în găsirea fericirii. Această acceptare ne permite să înfruntăm adversitățile în cel mai bun mod posibil și, de asemenea, să evoluăm.
Insuflă reziliența și speranța copiilor, astfel încât aceștia să își poată transforma experiențele în ceva nou și pozitiv. Ajută-i să nu rămână blocați în trecut și să privească spre viitor cu o atitudine pozitivă. Arată-le că descoperirea propriilor puncte forte este fundamentală pentru dezvoltarea lor în fiecare aspect al vieții.
Reziliența este un mod de viață. Ne permite să obținem fericirea prin transformarea oricărei situații în ceva nou și bun. Este o rază de speranță. Indiferent ce s-a întâmplat, putem transforma acel lucru în ceva pozitiv pentru viața noastră.
Cum să-i înveți pe copii să aibă speranță: 8 sfaturi
La începutul acestui articol, am afirmat că reziliența nu este ceva cu care ne naștem. Prin urmare, rolul părinților și al profesorilor devine vital atunci când vine vorba de creșterea copiilor rezilienți și plini de speranță. Să aruncăm o privire la ce putem face pentru a ajuta la promovarea acestor caracteristici fundamentale la cei mici:
1. Oferă un exemplu pozitiv
Primul pas în predarea rezilienței este să o practicăm noi înșine. Copiii noștri se vor transforma în ființe reziliente și pline de speranță dacă aceasta este imaginea pe care le-o prezentăm.
Copiii noștri ne observă și imită continuu. Fii un bun exemplu și explică-le cum să profite la maxim de fiecare experiență. Arată-le că și situațiile „negative” pot fi transformate în ceva benefic.
Citește mai mult:
2. Permite-le copiilor să facă greșeli
Uneori, în calitate de părinți, facem greșeala de a ne supraproteja copiii… Dar nu le facem niciun serviciu. Copiii au nevoie de o anumită libertate pentru a experimenta și a greși. Oferă-le copiilor spațiul de care au nevoie pentru a face greșeli, deoarece acesta este cel mai bun mod de a învăța.
3. Permite-le copiilor să facă față consecințelor acțiunilor proprii
Acest punct este strâns legat de cel precedent. Permite-le copiilor să facă greșeli și, de asemenea, să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor. Copiii trebuie să descopere că acțiunile lor au consecințe. Este singura modalitate de a interioriza normele sociale și de a evalua ce merită și ce nu.
4. Permite-le copiilor să devină frustrați
Acesta este un punct foarte important. Mulți părinți încearcă să-și protejeze copiii de orice tip de suferință. Dar, îi ajutăm cu adevărat să se adapteze la viață?
Ar trebui să le insuflăm reziliența prin experiențe personale, permițându-le să aibă eșecuri minore. Este singura modalitate de a învăța cum să transforme orice situație în ceva pozitiv.
5. Ajută-ți copiii să învețe să gândească singuri
Ca părinți, le oferim mereu soluții copiilor noștri. Cu toate acestea, copiii trebuie să învețe să vină cu propriile soluții, folosindu-și logica. Așadar, lasă-i pe copii să gândească singuri și îndrumă-i astfel încât să învețe să-și rezolve propriile probleme. Se vor simți mult mai mândri de ei înșiși!
6. Învață-i că fiecare schimbare este o oportunitate
Învață-i pe copiii faptul că fiecare schimbare, oricât de negativă ar părea, este o oportunitate. Acesta este fundamentul rezilienței: totul poate fi transformat în ceva mai bun!
7. Încurajează stima de sine sănătoasă
Copiii care nu se apreciază și nu se văd capabili de nimic nu vor putea face față dificultăților și provocărilor. Prin urmare, încurajarea respectului de sine este o modalitate de a le insufla rezistența și speranța copiilor.
Citește și:
8. Arată-le copiilor tăi cât de mult îi iubești!
Nu în ultimul rând, arătă-le copiilor cât de mult îi iubești prin cuvinte, gesturi și acțiuni. Învață-i reziliența prin iubire. Acesta este cel mai bun mod de a crește copii plini de speranță, care vor deveni mai târziu adulți puternici, empatici și fericiți. Creează un mediu sigur, astfel încât copiii tăi să poată experimenta liber. În acest fel, își vor dezvolta reziliența, astfel încât nimic să nu îi poată doborî.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- American Phychological Association. Discovery Health. The Road to Resilience. https://www.uis.edu/counselingcenter/wp-content/uploads/sites/87/2013/04/the_road_to_resilience.pdf
- American Psychological Association. 10 Ways to Build Resilience. https://wellmd.stanford.edu/content/dam/sm/wellmd/documents/10-ways-to-build-resilience.pdf
- Gail Hornor. Journal of Pediatric Health Care. Resilience. https://www.jpedhc.org/article/S0891-5245(16)30254-1/pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.