Cum să înveți copilul să folosească tacâmurile?
 

Cum să înveți copilul să folosească tacâmurile?

Să înveți un copil să folosească tacâmurile este un proces care implică antrenament zilnic și dezvoltarea abilităților motorii. Nu se întâmplă peste noapte și poate dura ceva timp, așadar trebuie să ai răbdare.
Cum să înveți copilul să folosească tacâmurile?
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 11 iunie, 2023

A învăța un  copil să folosească tacâmurile este un proces care necesită antrenare zilnică și dezvoltarea diferitelor abilități motorii. Nu se întâmplă peste noapte. Cum poți să înveți copilul să folosească tacâmurile?

Când copilul învață să folosească tacâmurile, câștigă multă autonomie. Acest lucru îi întărește stima de sine, independența și capacitatea de a relaționa cu cei din jur. Este, fără îndoială, o mare reușită pentru cel mic.

Cel mai indicat este ca cel mic să învețe să folosească tacâmurile treptat . În primul rând, va începe cu lingura, care este cel mai ușor și mai puțin periculos instrument. Apoi, va descoperi și furculița și, mult mai târziu, cuțitul.

Când învață copilul să folosească tacâmurile?

Mamă care știe cum înveți copilul să folosească tacâmurile
La începutul hrănirii complementare, tu vei ajuta copilul să mănânce. Încetul cu încetul, va începe să folosească lingura.

La vârsta de 4 – 6 luni, începe etapa în care micuțul poate consuma alimente semisolide și solide. În aceasta fază, copilul bagă totul în gura. Când va vedea farfuria cu mâncare, va încerca să o ia cu mana și să o mănânce.

Această vârstă este un moment bun pentru a începe să-i arăți tacâmurile, dar nu te aștepta la progrese mari. Între 6 și 10 luni, este normal ca micuțul să ia mâncare cu mâinile și să o împrăștie peste tot.

Între 10 și 15 luni, devine capabil să țină o lingură, dar nu o poate folosi foarte bine. Fiecare copil are ritmul lui. De obicei, copiii reușește să folosească tacâmurile la 18 – 24 de luni.

Tipuri de tacâmuri

Pentru a învăța un bebeluș să folosească tacâmurile, cel mai bine este să începi cu lingura și, puțin mai târziu, cu furculița. Alege tacâmuri dintr-un material moale care nu conține niciun fel de toxină.

Evident, tacâmurile trebuie alese în funcție de dimensiunea mâinilor și gurii bebelușului. Este foarte important ca acestea să aibă margini rotunjite, astfel încât să nu provoacă răni.

O idee bună este să cumperi tacâmuri viu colorate sau cu personajele preferatele ale copilului. Acest lucru îi stârnește curiozitatea. Poate scuipa lingura la început, ceea ce este normal. Trebuie să ai răbdare.

Cum să înveți copilul să folosească tacâmurile?

Pentru a-l învăța pe copil să folosească tacâmurile, începe prin a-i oferi câteva linguri de plastic cu care să se joace. Acest lucru îl va ajuta să se familiarizeze cu acest nou obiect.

Cel mai bine este să începi să hrănești copilul cu alimente foarte moi cu lingura, cum ar fi legumele piure. Vârful lingurii trebuie pus în gură numai dacă acesta o deschide pentru a primi mâncarea.

Înclină lingura în gura copilului, astfel încât mâncarea să cadă singură. Apoi, îndepărtează tacâmul încet și cu grijă. Dacă micuțul închide gura, nu trebuie să-l forțezi.

Alte sfaturi utile sunt următoarele:

  • Folosește o bavetă și ține mereu la îndemână șervețele și un burete. La început, experimentul poate fi un dezastru.
  • După 12 luni, este bine să-l lași să încerce să mănânce singur. Nu va fi ușor pentru el. Cel mai probabil, abia în jurul vârstei de 2 ani va putea mânca fără să păteze nimic.
  • Oferă-i o farfurie cu o cantitate mică de mâncare. Acest lucru va face masa mai ușor de gestionat.
  • Arată-i ce trebuie să facă. Trebuie să iei o lingură și să mănânci în fața lui.
  • Când se va descurca cu lingura, îi vei putea oferi și furculița.

Câteva sfaturi importante

Copil care mănâncă singur
Până la vârsta de doi ani, copilul va putea să mănânce singur fără probleme, deși cu o oarecare stângăcie.

Ai nevoie de răbdare ca să înveți copilul să folosească tacâmurile. Va trece mult timp până când va dezvolta suficientă dexteritate pentru a mânca singur, fără a face mizerie. Nu presa niciodată copilul.

Insistă calm să folosească tacâmurile și laudă-l ori de câte ori reușește. Este foarte important ca cel mic să înțeleagă că acesta este un avans important și că evoluția lui merită sărbătorită.

Este o idee să-l lași pe copil să te hrănească, așa cum faci tu cu el. Acest lucru îl va ajuta să înțeleagă mai bine acțiunea și să o accepte.

Ai răbdare: copilul tău va învăța în timp să folosească tacâmurile

Bunele maniere la masă trebuie introduse numai după ce copilul învață să folosească tacâmurile. Nu are sens să o faci înainte. Este un proces dificil care la unii copii durează mai mult, iar la alții mai puțin.

Până la vârsta de 3 sau 4 ani, copilul va dobândi modul corect de a ține lingura și furculița. Aceasta este o vârstă bună pentru a introduce utilizarea cuțitului. Până la vârsta de 6 ani, copilul trebuie să învețe coordonarea cuțit-furculiță. După această vârstă, procesul de a-l învăța să folosească tacâmurile este complet.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Griva, S. (2000). Trabajo descriptivo sobre oclusión, alimentación con semisólidos, deglución atípica y respiración bucal.
  • Álvarez, L. G. A. Hábitos alimenticios: volver a comer de manos humanas.
  • De La Cruz Sánchez, E. E. (2015). La educación alimentaria y nutricional en el contexto de la educación inicial. Paradígma, 36(1), 161-183.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.