Cum să prepari humus dietetic
Humusul a devenit cunoscut ca unul dintre aperitivele favorite în dietele vegetariene și vegane. Însă acest preparat specific bucătăriei arabe este apreciat de oameni din toate colțurile lumii, de la țările mediteraneene, până în Orientul Mijlociu. Învață și tu cum să prepari humus din rândurile de mai jos.
Se pare că rețeta originală provine din Egiptul Antic. Deși nu există dovezi concludente în sprijinul acestei afirmații, cert este că termenul humus înseamnă „năut” în limba arabă.
În general, humusul se servește ca garnitură sau aperitiv. Acesta se consumă, de obicei, cu lipie, însă este la fel de delicios și cu pâine prăjită, morcovi cruzi sau alte legume.
Cum să prepari humus în varianta „light”
Deși humusul este de felul lui un preparat ușor, multe persoane își doresc să afle cum să îl facă și mai „dietetic”. Scopul este de a reduce ingredientele care pot cauza creștere în greutate fără să a sacrifica gustul delicios al rețetei.
Învață să gătești și:
Iată cum să prepari humus dietetic.
Ingrediente (pentru 3 sau 4 persoane)
- Zeama unei jumătăți de lămâie
- 1 linguriță de sare (5 g)
- ¼ cană de apă caldă (50 ml)
- 2 linguri de tahini (pastă de susan) (30 g)
- 2 căței de usturoi
- Ulei de măsline (cât este nevoie)
- 2½ căni de năut fiert (500 g)
- 1 linguriță de chimion măcinat (5 g)
- 2 linguri de ulei de măsline (30 ml)
- Pentru decor: pătrunjel tocat sau boia dulce
- Condimente opționale: chimen și coriandru
Mod de preparare
- Cumpără năutul fiert și răstoarnă-l într-un castron cu apă caldă. Este important ca apa să acopere complet năutul. Lasă-l să stea în apă timp de cel puțin o oră, până când se desprinde coaja.
- Acum vei începe să prepari humusul. Pentru început, strecoară năutul pentru a-l separa de coaja desprinsă și aruncă aproape toată apa (păstrează o cantitate mică).
- Zdrobește năutul cu un mixer vertical și pisează usturoiul.
- Stoarce o jumătate de lămâie și adaugă zeama peste năut (lămâia nu trebuie să fie foarte mare).
- Adaugă toate ingredientele în bol și amestecă din nou la viteză medie în timp ce adaugi puțin ulei de măsline.
- După ce este gata, gustă preparatul și asezonează-l în plus dacă este nevoie.
- Decorează și servește.
Îți recomandăm să citești și:
Cum să prepari pasta de susan (tahini)
Ingrediente
- 1 praf de sare
- 2 linguri de semințe de susan (30 g)
- 1 lingură de apă (15 ml)
- 1 lingură de ulei de măsline (15 ml)
Mod de preparare
- Clătește semințele de susan cu apă. Este foarte important să le scurgi bine după.
- Dacă nu sunt prăjite, va trebui să le prăjești în tigaie la foc mare. (Trebuie să le prăjești pentru a obține o aromă mai intensă).
- Pune semințele într-un castron. Adaugă apoi uleiul de măsline, apa și sarea și bate amestecul. Repetă procedeul până obții o pastă fină.
Trebuie menționat că secretul acestei rețete este uleiul de măsline. Cu cât pui mai puțin ulei, cu atât mai bine. Pentru a menține humusul proaspăt, trebuie să îl ții în frigider (până la 3 zile). Întrucât nu conține conservanți, preparatul se va deprecia după acest interval.
Dacă preferi gustul picant, poți adăuga 2 – 3 linguri de pudră de ardei iute sau piper Cayenne. Unele persoane preferă să adauge chiar piper negru măcinat. Totul depinde de preferințele tale și de gustul pe care vrei să îl obții.
Acum știi cum să prepari humus dietetic. Nu ezita să încerci acest preparat simplu și savuros pe care îl poți servi în orice moment al zilei. Sigur îți vei încânta papilele gustative. Și, cu puțină practică, rețeta îți va ieși din ce în ce mai bine.
Humusul este pur și simplu delicios!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Wallace, T. C., Murray, R., & Zelman, K. M. (2016). The nutritional value and health benefits of chickpeas and hummus. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu8120766
- Hirsch, D., & Tene, O. (2013). Hummus: The making of an Israeli culinary cult. Journal of Consumer Culture. https://doi.org/10.1177/1469540512474529
- Geranios, N. K. (2014). Why is US growing more chickpeas? In a word, hummus. Daily News. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.2016.02.036
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.