Logo image
Logo image

Cum să ții sub control prediabetul?

4 minute
Diagnosticul de prediabet poate fi alarmant. Însă există multe lucruri pe care le poți face pentru a-ți îmbunătăți stilul de viață și a ține afecțiunea sub control. Suferi de această problemă? Atunci nu poți rata acest articol!
Cum să ții sub control prediabetul?
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dacă primești un diagnostic de prediabet, înseamnă că nivelul zahărului din sângele tău este mai mare decât în mod normal, dar nu suficient de mare pentru a avea diabet. Cum poți să ții sub control prediabetul?

De obicei, această afecțiune provine din rezistența la insulină, o problemă caracterizată prin incapacitatea corpului de a utiliza corect acest hormon. În majoritatea cazurilor, prediabetul apare înainte de diabetul de tip 2 și poate fi reversibil.

După detectarea prediabetului, este important să urmezi un plan de reglare a nivelului de glucoză din sânge și, în general, să-ți îmbunătățești calitatea vieții. De asemenea, trebuie să urmezi tratament prescris de medic atât timp cât acesta consideră că este necesar. Suferi de această afecțiune? Citește mai departe pentru a afla cum să ții sub control prediabetul!

Sfaturi ca să ții sub control prediabetul

Pentru un diagnostic corect al prediabetului, medicul trebuie să efectueze un test de sânge. Testarea rapidă a glucozei din sânge, cum ar fi testul din vârful degetelor, nu este suficientă pentru a detecta această boală. În schimb, trebuie făcute anumite analize, precum testul hemoglobinei A1c și testul de glucoză plasmatică în repaus alimentar (FPG).

Tratamentul pentru controlul prediabetului poate varia în funcție de persoană și de nevoile acesteia. Tratamentul joacă un rol cheie în prevenirea diabetului de tip 2, deoarece prediabetul tinde să fie un precursor al acestei boli. Ce trebuie să faci?

1. Crește-ți consumul de fibre

Some figure
Fibrele sunt o parte importantă a oricărei diete pentru prevenirea bolilor metabolice.

Alimentele bogate în fibre joacă un rol important atunci când vine vorba de controlul prediabetului. Fibrele ajută la sporirea senzației de sațietate, îmbunătățesc digestia și previn creșterea glicemiei. Ca și cum toate acestea nu ar fi suficiente, consumul de fibre te ajută să ai mai multă energie pe parcursul zilei.

Unele dintre cele mai sănătoase surse de fibre sunt:

  • Fructele și legumele cu coajă comestibilă
  • Fasolea
  • Pâinea integrală și cerealele integrale
  • Cerealele precum quinoa
  • Semințele și nucile

Descoperă mai mult:

Ce să mănânci dacă ai diabet sau prediabet

2. Limitează-ți consumul de zahăr

Din motive evidente, planul de tratament al prediabetului ar trebui să includă eliminarea tuturor surselor de zahăr rafinat din dietă. Sursele de zahăr rafinat îngreunează activitatea metabolică și au un efect considerabil asupra glicemiei și asupra dezvoltării diabetului.

Prin urmare, este imperativ să eviți zahărul, cerealele pentru micul dejun, băuturile răcoritoare și orice alte alimente care conțin cantități mari din acest element. În prezent, există multe alternative sănătoase pentru îndulcirea alimentelor fără a-ți risca sănătatea. Dacă nu poți trăi fără dulciuri, consultă aceste opțiuni.

3. Bea mai multă apă

Some figure
Consumul sporit de apă te va ajuta să îmbunătățești funcțiile rinichilor și ale sistemului digestiv.

Apa joacă un rol foarte important în multe aspecte ale sănătății. O mare parte a corpului tău este alcătuită din apă. În acest caz particular, aportul sporit de apă este o opțiune excelentă pentru a controla prediabetul și pentru a-ți menține glicemia sub control.

Această băutură, care nu are calorii, înlocuiește băuturile răcoritoare, sucurile, băuturile energizante și multe alte produse care nu îți satisfac setea. În plus, te ajută să-ți îmbunătățești funcțiile renale, ceea ce favorizează eliminarea lichidelor și a deșeurilor prin urină.

4. Slăbește

Deși pierderea în greutate depinde de mulți factori, este important să îi acorzi o atenție specială. Persoanele supraponderale și obeze sunt mai expuse riscului de a dezvolta diabet și alte tulburări metabolice. Din acest motiv, dacă ești supraponderal, este important să iei măsuri pentru a-ți reduce greutatea.

În prezent, există multe lucruri pe care le poți face pentru a te ajuta să atingi acest obiectiv. În plus, dacă faci și exerciții fizice, vei scăpa mai repede de kilogramele în plus. De parcă nu ar fi suficient, pierderea a aproximativ 10% din greutatea totală îți poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și articulară.

Citește și:

Relația dintre obezitate și glandele endocrine

5. Fă exerciții fizice

Some figure
Alături de obiceiurile alimentare, sportul este cel mai recomandat pas pentru prevenirea și tratarea diabetului.

Efectuarea regulată de exerciții fizice este una dintre cele mai eficiente modalități de a ține sub control prediabetul și de a preveni diabetul de tip 2. Potrivit Institutului Național pentru Diabet și Boli Digestive și Renale (NIDDK), stilul de viață sedentar este asociat cu o rezistență mai mare la insulină.

Același institut ne recomandă să facem mișcare cel puțin 5 zile pe săptămână, timp de cel puțin 30 de minute. Nu trebuie să fie activități de mare intensitate: mersul pe jos, dansul sau mersul pe bicicletă sunt opțiuni excelente.

Ai primit un diagnostic de prediabet? Aplică sfaturile din acest articol pentru a reduce riscul altor complicații. Desigur, ar trebui să te adresezi medicului în mod regulat pentru a-ți monitoriza nivelul glicemiei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Anderson, J. W., Baird, P., Davis, R. H., Ferreri, S., Knudtson, M., Koraym, A., … Williams, C. L. (2009). Health benefits of dietary fiber. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2009.00189.x
  • Lattimer, J. M., & Haub, M. D. (2010). Effects of dietary fiber and its components on metabolic health. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu2121266
  • Weickert, M. O., & Pfeiffer, A. F. H. (2008). Metabolic effects of dietary fiber consumption and prevention of diabetes. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1093/jn/138.3.439
  • Basu, S., Yoffe, P., Hills, N., & Lustig, R. H. (2013). The Relationship of Sugar to Population-Level Diabetes Prevalence: An Econometric Analysis of Repeated Cross-Sectional Data. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0057873
  • Schulze, M. B., Manson, J. A. E., Ludwig, D. S., Colditz, G. A., Stampfer, M. J., Willett, W. C., & Hu, F. B. (2004). Sugar-sweetened beverages, weight gain, and incidence of type 2 diabetes in young and middle-aged women. Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.292.8.927
  • Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x
  • Colditz, G. A., Willett, W. C., Rotnitzky, A., & Manson, J. E. (1995). Weight gain as a risk factor for clinical diabetes mellitus in women. Annals of Internal Medicine. https://doi.org/10.7326/0003-4819-122-7-199504010-00001
  • Ellies, L. G., Johnson, A., & Olefsky, J. M. (2013). Obesity, inflammation, and insulin resistance. In Obesity, Inflammation and Cancer. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-6819-6_1
  • Thomas, D., Elliott, E. J., & Naughton, G. A. (2006). Exercise for type 2 diabetes mellitus. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD002968.pub2
  • &NA; (2010). Exercise and Type 2 Diabetes. Medicine & Science in Sports & Exercise. https://doi.org/10.1249/mss.0b013e3181eeb61c

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.