Logo image
Logo image

Cum să vindeci rana abandonului

5 minute
Recuperarea după abandon este un proces de lungă durată. Vă prezentăm 6 lucruri de care trebuie să țineți cont pentru a o depăși!
Cum să vindeci rana abandonului
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Rana abandonului după ce ai fost părăsit de partener nu se vindecă ușor. Nu a fost o despărțire consensuală, ci o relație care s-a încheiat pe neașteptate. Dacă treceți prin această etapă de durere, iată câteva sfaturi pentru a vindeca rana abandonului!

După cum subliniază experții, modul de respingere amoroasă condiționează angoasa ce apare ulterior. Abandonul este cel care generează cel mai mare impact, deci este și cel mai greu de depășit. Sperăm că pașii noștri pentru a depăși rana abandonului vă vor fi de mare ajutor în acest proces.

6 pași pentru a vindeca rana abandonului

Fiecare proces este unic. Unii oameni se pot recupera în câteva săptămâni, alții în câteva luni sau chiar ani. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să țineți cont de acest lucru, astfel încât să evitați să comparați procesul propriu cu cel al unei alte persoane apropiate.

Multe variabile determină cât de repede puteți vindeca rana abandonului. De exemplu, conform cercetătorilor, durata relației afectează cât de repede vă puteți recupera. Cu cât sunt mai mulți ani de relație, cu atât va dura mai mult să treceți peste ea.

Important este să vă asumați angajamentul de a trece peste durere, să înțelegeți că vă va aduce beneficii și că, înainte de toate, trebuie să trăiți mai departe. Acest lucru ar trebui să vă încurajeze să depășiți despărțirea.

1. Începeți prin a accepta

Some figure

Da, a accepta că ați fost părăsiți este primul pas în vindecarea rănii abandonului. Bineînțeles că nu este deloc ușor, dar este punctul de plecare care vă va ajuta să mergeți pe acest drum. Dacă nu o faceți, nu veți asimila niciodată pe deplin faptul că relația s-a încheiat și veți fi mereu atașați emoțional de ea.

Abandonul este un proces foarte complex. Consecințele sale pot fi resimțite ani de zile și vor fi mai puternice în funcție de circumstanțe (un moment de criză, un copil implicat, o boală și așa mai departe). În acest fel, este posibil să nu reușiți singuri să acceptați această realitate.

Din acest motiv, un terapeut poate fi de mare ajutor. Vă poate ajuta să vă canalizați emoțiile și să valorificați momentul. Desigur, acceptarea abandonului nu este ceva ce trebuie făcut din prima zi. Așteptați ca apele să se calmeze înainte de a face primul pas.

Citiți și: Cum să-ți refaci stima de sine după o despărțire

2. Faceți pace cu sentimentele și emoțiile voastre

Depășirea unei separări presupune să vă îmbrățișați sentimentele și emoțiile, nu să le ascundeți. Este foarte important să vă exprimați sentimentele din timp, deoarece ignorarea lor nu înseamnă că acestea dispar. Potrivit cercetătorilor, sentimentele reprimate pot modifica modul în care accesați amintirile.

Puteți plânge dacă simțiți nevoia, deoarece acesta este un mod natural de a epuiza frustrarea. Desigur, nu lăsați emoțiile să vă controleze 24 de ore pe zi. Pe măsură ce vă epuizați sentimentele, vă veți simți mai bine, până la punctul în care nu veți mai găsi motive să plângeți în continuare.

3. Lucrați la respectul de sine

După cum indică dovezile, procesul de separare implică întotdeauna o modificare a conceptului de sine. Acest lucru este previzibil, mai ales când petreceți mult timp cu acea persoană. Toate aspectele vieții voastre sunt împărtășite cu ea, ceea ce implică și planul emoțional.

Este foarte comun ca stima de sine să fie compromisă după un proces de abandon. Există multe moduri în care o puteți consolida. Trebuie să fiți atenți la acest factor. Dacă îl neglijați, poate evolua în episoade de depresie și anxietate. De aceea, este foarte importantă intervenția unui terapeut.

4. Creați momente de distragere a atenției

Deoarece ați acceptat deja situația, pasul firesc este să creați momente de distragere a atenției care să vă împiedice să vă gândiți constant la asta. În acest moment, prietenii și familia vă pot fi de mare ajutor, deoarece cu sprijinul lor puteți găsi motive pentru a vă distra în ciuda circumstanțelor.

Un film, o plimbare în natură sau un moment de distragere a atenției pe timp de noapte pot face o diferență radicală în stabilitatea emoțională. Trebuie să completați acest lucru cu tăierea legăturilor care încă vă unesc cu acea persoană. Desigur, include și legăturile digitale.

Cercetătorii sunt de acord că a scăpa de posesiunile digitale este un pas esențial în vindecarea rănii de abandon. De exemplu, nu mai verificați profilurile de pe rețelele sociale ale acelei persoane. Acest lucru nu vă va ajuta deloc să vă recuperați rapid.

5. Nu vă învinovățiți

Some figure

Una dintre cele mai frecvente greșeli după ce ați trecut prin abandon este să vă învinuiți. Veți naviga într-un ocean de justificări care vor muta vina abandonului pe umerii voștri.

Una este să reflectați la relație, la suișuri și coborâșuri sau la felul în care au fost tratate problemele și alta este să arătați cu degetul acuzator. În primul caz, rezultă lecții și învățături, în al doilea nu faceți altceva decât să vă asumați lucruri false.

Citiți și: Depresia după o despărțire: tratament și sprijin

6. Acordați-vă timp pentru a trece prin proces

În afară de toate sfaturile de mai sus, poate cel mai important este să vă acordați puțin timp pentru a depăși procesul. După cum am subliniat deja, fiecare persoană îl asimilează în mod diferit.

Mulți aleg să-și continue viața imediat, fără să acorde atenție emoțiilor sau sentimentelor lor. Ei aleg să inițieze relații romantice sau sexuale pentru a lăsa amintirea fostului partener în trecut. Deși sunteți liberi să faceți acest lucru, rețineți că, în mod ideal, ar trebui să vă vindecați complet înainte de a decide să vă începeți noua viață.

Sperăm că acești pași pentru a vă recupera după un abandon vă vor fi de folos atunci când vă ocupați de consecințele acestuia. Aveți răbdare și nu vă fie teamă. Este singura modalitate prin care veți putea să vă ridicați și să mergeți mai departe.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Davis, P. J. Repression and the inaccessibility of affective memories. Journal of personality and social psychology. 1987; 3(3): 585.
  • Locker Jr, L., McIntosh, W. D., Hackney, A. A., Wilson, J. H., & Wiegand, K. E. The Breakup of Romantic Relationships: Situational Predictors of Perception of Recovery. North American Journal of Psychology. 2010; 12(3).
  • Sas, C., & Whittaker, S. (2013, April). Design for forgetting: disposing of digital possessions after a breakup. In Proceedings of the SIGCHI conference on human factors in computing systems. 2013; 1823-1832.
  • Sprecher, S., Felmlee, D., Metts, S., Fehr, B., & Vanni, D. Factors associated with distress following the breakup of a close relationship. Journal of Social and Personal Relationships. 1998; 15(6): 791-809.
  • Slotter, E. B., Gardner, W. L., & Finkel, E. J. (2010). Who am I without you? The influence of romantic breakup on the self-concept. Personality and social psychology bulletin. 2010; 36(2): 147-160.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.