Cum se curăță corect limba?
 

Cum se curăță corect limba?

Curățarea corectă a limbii vă permite să aveți o gură sănătoasă și funcțională. Aflați cum să o faceți în mod corect!
Cum se curăță corect limba?
Vanesa Evangelina Buffa

Scris și verificat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa.

Ultima actualizare: 16 februarie, 2023

A avea grijă de igiena dentară este un obicei normal, dar și curățarea corectă a limbii ar trebui să facă parte din această rutină. Din păcate, nu toată lumea știe cum se curăță corect limba. Așa cum vă vom arăta în acest articol, neglijarea acestui organ creează probleme de sănătate orală.

Importanța curățării corecte a limbii

Limba este un organ mobil, ancorat de podeaua gurii și alcătuit din diferite grupe musculare acoperite cu țesut mucos. Joacă un rol fundamental în cavitatea bucală. Este implicată în mestecat, formarea bolului alimentar, înghițire, hidratare orală, vorbire și gust.

Limba are terminații nervoase și este bine irigată. Aspectul său normal este roz, umed și mobil. În plus, este acoperită de papile care conferă un aspect caracteristic catifelat. Unele dintre aceste structuri participă la percepția gustului. Altele au capacitatea de a simți, au funcții limfatice sau produc salivă.

Curățarea corectă a limbii este importantă pentru a menține acest organ sănătos. În caz contrar, bacteriile din gură pot prolifera și resturile de alimente se pot acumula pe suprafața acesteia. O limbă fără o igienă adecvată predispune la apariția mai multor probleme:

  • Halitoza sau respirația urât mirositoare
  • Modificări ale simțului gustului
  • Modificări ale florei normale a gurii și dezvoltarea micozelor
  • Limbă albă sau neagră
  • Carii, gingivită, boli parodontale și alte infecții

O limbă bine îngrijită va putea să-și îndeplinească funcțiile. În plus, nu veți avea respirație urât mirositoare, modificări ale gustului sau probleme la mestecat, înghițire sau vorbire. Aflați cum se curăță corect și rapid limba!

Cum se curăță corect limba?

Curățarea corectă a limbii în fiecare zi vă va permite să mențineți acest organ sănătos. Iată câteva sfaturi și trucuri pe care ar trebui să le luați în considerare atunci când curățați această parte a gurii!

1. Încorporați igiena limbii în rutina de periaj dentar

Primul lucru pe care ar trebui să-l faceți pentru a curăța corect limba este să încorporați igienizarea acesteia în rutina de curățare dentară. În fiecare zi, după masă, trebuie să vă periați dinții și gingiile timp de cel puțin 2 minute. Pentru aceasta, folosiți o perie cu peri moi și o pastă de dinți care conține fluor.

În plus, igiena trebuie completată cu ața dentară. Aceasta elimină germenii și resturile alimentare care se acumulează între dinți.

Asigurarea igienei corespunzătoare a dinților previne remanența reziduurilor și bacteriilor care se pot acumula pe limbă. Igiena elementelor dentare este primul pas pentru curățarea limbii.

Persoane care știu cum se curăță corect limba
Igiena bucală nu implică doar dinții. Și limba este importantă în acest proces.

2. Curățați limba

Pentru a curăța limba corect, folosiți o racletă sau un dispozitiv de curățare a limbii. Vorbim despre un instrument conceput pentru a îndepărta bacteriile și resturile de pe suprafața limbii.

Dacă nu aveți un asemenea instrument, vă puteți curăța limba cu ajutorul periuței de dinți. Folosiți mișcări ușoare de răzuire din spate spre față, până la vârf. Procesul trebuie repetat de mai multe ori, iar părțile laterale ale organului trebuie și ele curățate. Clătiți-vă gura cu apă pentru a îndepărta reziduurile.

Unii oameni au adesea probleme din cauza reflexului de vomă. Respirația adâncă înainte de a începe este de ajutor. De asemenea, pe măsură ce organismul se obișnuiește cu acest obicei, disconfortul dispare.

După cum am menționat, racleta pentru limbă este instrumentul cel mai bun pentru curățarea corectă a limbii.

Răzuitorul curăță corect limba

Este un instrument mic, dințat, conceput pentru a curăța limba în mod corespunzător. Este alcătuit dintr-o bară curbată, în formă de U sau Y, care trece peste suprafața linguală. Există diferite dimensiuni și materiale.

Utilizarea sa este foarte simplă. După cum sugerează și numele, limba trebuie răzuită ușor. Pentru aceasta, mișcările se fac din spate în față, adică din zona cea mai îndepărtată a limbii până în vârf. Unghiul trebuie variat pentru a ajunge în toate zonele limbii.

Această acțiune se repetă de mai multe ori pentru a asigura curățarea întregii limbi. Răzuitorul îndepărtează bacteriile, resturile alimentare și celulele moarte.

După fiecare trecere, clătiți racleta și gura cu apă. La final, spălați dispozitivul.

Perii pentru limbă

Periile pentru limbă sunt instrumente create special pentru curățare. Se deosebesc de raclete deoarece au mai multe fibre care acționează ca o perie.

Trecerea lor peste limbă elimină resturile și bacteriile acumulate. Senzația pe care o provoacă este mai puțin intensă decât în cazul racletei.

Periuța de dinți clasică

Periuța de dinți este un instrument conceput pentru curățarea suprafețelor dentare, care sunt dure. Prin urmare, nu este cel mai bun instrument pentru a igieniza limba, care este un organ moale.

De fapt, în comparație cu racletele pentru limbă, periuțele de dinți nu sunt la fel de eficiente când vine vorba de îndepărtarea reziduurilor acumulate. Dacă nu aveți altă alternativă pentru a curăța limba, puteți folosi o periuță de dinți tradițională. Optați pentru un model cu peri moi, folosit exclusiv pentru curățarea limbii.

Periuța de dinți cu suprafață de curățare a limbii încorporată

Unele periuțe de dinți moderne au o suprafață specială pe spate pentru curățării limbii. Totuși, eficiența acestui accesoriu este destul de limitată. Capul periuței de dinți este util doar pentru curățarea vârfului limbii. Dacă instrumentul este folosit în partea din spate a gurii, provoacă greață.

3. Folosiți apă de gură

Pentru a finaliza corect procesul de curățare a limbii, este indicat să folosiți o apă de gură. Efectuarea unei clătiri viguroase pentru câteva minute permite eliminarea reziduurilor care au rămas pe limbă.

Nu uitați să scuipați produsul la final, deoarece apele de gură nu sunt concepute pentru a fi înghițite.

Apa de gură conțin diferite componente care ajută la protejarea gurii împotriva plăcii bacteriene și oferă o respirație proaspătă. Există ape de gură cu fluor, antiseptice sau naturale, capabile să țină sub control germenii. Medicul dentist vă va recomanda cel mai potrivit produs.

Femeie care își curăță corect limba
Apa de gură completează acțiunea de periaj și oferă o respirație proaspătă.

4. Curățați limba în mod frecvent

Pentru a curăța corect limba, este important să o faceți frecvent. După cum am spus, încorporarea igienei limbii în rutina de periaj dentar asigură sănătatea bucală.

Este important să vă curățați limba de cel puțin două ori pe zi. Faceți acest lucru înainte de a merge la culcare, deoarece în timpul nopții secretați mai puțină salivă. Vă veți odihni cu gura curată și veți ține sub control bacteriile dăunătoare. Curățarea limbii evită acumularea de bacterii, formarea plăcii albicioase și respirația urât mirositoare.

Cum știți dacă limba se curăță corect?

La sfârșitul rutinei de curățare orală, este indicat să scoateți limba în fața unei oglinzi și să o verificați. După curățarea corectă a limbii, suprafața acesteia este roz. Dacă există zone albe sau gălbui, igienizarea nu este completă.

Dacă limba este albicioasă, bacteriile s-au acumulat pe suprafața ei. Pot exista și afecțiuni orale, cum ar fi candidoza bucală, lichenul sau leucoplazia.

Dacă limba revine la culoarea obișnuită după periaj, nu există niciun motiv de îngrijorare. În caz contrar, dacă nuanța albicioasă persistă, este necesar să consultați medicul stomatolog pentru a evalua situația.

Când să mergeți la dentist?

Pentru ca limba să funcționeze normal, este important să aveți grijă de igiena acesteia. În plus, este necesar să mergeți frecvent la medicul stomatolog. În consultațiile de rutină, medicul dentist observă aspectul limbii și evaluează mobilitatea acesteia. În acest fel, poate diagnostica din timp orice afecțiune.

De asemenea, este important să acordați atenție aspectului limbii. După cum am spus mai sus, observarea acestui organ vă permite să detectați orice modificare neobișnuită.

Mergeți la medicul dentist dacă oricare dintre aceste manifestări apare pe limbă:

  • Durere
  • Arsuri severe
  • Pete roșii sau de altă culoare
  • Zone netede
  • Aspect păros
  • Răni care nu se vindecă după câteva zile
  • Suprafață cu o colorație galbenă sau neagră
  • Pete albe care nu dispar după curățare
  • Răni sau noduli care nu dispar după câteva săptămâni

Limba curată și sănătoasă

Curățarea corectă a limbii este simplă. Sănătatea acestui organ este esențială pentru ca sarcinile comune, precum mâncatul, vorbirea și înghițirea, să fie îndeplinite fără dificultate.

Este posibil să dureze ceva timp până vă obișnuiți să includeți limba în igiena orală. Când veți observa confortul acestei acțiuni, cu siguranță nu veți mai uita să vă curățați corect limba!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Barba, L., & Valerio, I. (2020). Halitosis: Principios básicos sobre su origen y tratamiento Revisión narrativa. Odovtos International Journal of Dental Sciences22(1), 47-59.
  • Singh, S., Singh, D., & Macedo, M. B. L. (2022). Dispositivos para remoção da saburra lingual: revisão de literatura. Research, Society and Development11(6), e54411629554-e54411629554.
  • Gallego, A. P. (2022). La patología lingual. FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria29(5), 256-260.
  • Félix Corrales, C. A. (2018). Relación entre la remoción del cubrimiento lingual y los niveles de compuestos volátiles sulfurados utilizando un limpiador lingual vs un cepillo dental.
  • Pedrazzi, V., Sato, S., de Mattos, M. D. G. C., Lara, E. H. G., & Panzeri, H. (2004). Tongue‐cleaning methods: a comparative clinical trial employing a toothbrush and a tongue scraper. Journal of periodontology75(7), 1009-1012.
  • Jiménez, A. I. V., & Bolaños, F. J. (2016). Lengua vellosa negra. Reporte de caso clínico. Odovtos-International Journal of Dental Sciences18(1), 29-33.
  • Villalobos, O. J., Salazar, C. R., & Ramírez de Sánchez, G. (2001). Efecto de un enjuague bucal compuesto de aloe vera en la placa bacteriana e inflamación gingival. Acta odontológica venezolana39(2), 16-24.
  • Van Tornout, M., Laleman, I., Dadamio, J., Degeest, S., Vancauwenberghe, F., & Quirynen, M. (2014). Halitosis y cubrimiento lingual. Periodoncia y osteointegración24(1), 17-21.
  • Danser, M. M., Gómez, S. M., & Van der Weijden, G. A. (2003). Tongue coating and tongue brushing: a literature review. International journal of dental hygiene1(3), 151-158.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.