Cum se prepară carnea de porc în funcție de bucată
 

Cum se prepară carnea de porc în funcție de bucată

Descoperiți cum se prepară diferitele bucăți de carne de porc din comerț și cum să profitați la maxim de ele la nivel culinar și nutritiv!
Cum se prepară carnea de porc în funcție de bucată
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 iunie, 2023

Carnea de porc este un produs care are mulți nutrienți esențiali, așa că includerea sa în dietă generează anumite beneficii pentru sănătate. Pentru a profita la maxim de ea la nivel culinar, trebuie să știm cum se prepară carnea de porc în funcție de bucată.

Înainte de a începe, trebuie să menționăm faptul că aportul de carne roșie proaspătă nu este dăunător sănătății, contrar celor afirmate până acum câțiva ani. Trebuie doar să evitați versiunile procesate. Acestea conțin aditivi, precum conservanții, care pot provoca daune fiziologice pe termen mediu. La bucățile proaspete, acest risc nu există.

Cum se prepară carnea de porc în funcție de bucată

Descoperiți care sunt principalele bucăți de carne de porc și care sunt indicațiile lor culinare pentru a profita la maxim de ele!

  • Spată. Este partea superioară a picioarelor și este foarte potrivită pentru tocană și tochitură. Dacă are și os, se poate folosi la prepararea unei fripturi la cuptor.
  • Mușchi. Această bucată se găsește adesea sub formă de file. În mod normal, se prepară pe grătar.
  • Coaste. În mod normal, coastele se prăjesc sau se coc. Conține o anumite cantitate de grăsime care îmbunătățește textura preparatului final. Coastele se pot marina cu mai mult timp înainte de a fi gătite.
  • Pulpă. Este o carne slabă. Pentru a fi suculentă, se gătește cu tot cu os. În caz contrar, va fi foarte uscată. Este delicioasă cu sosuri.
  • Piept. Datorită conținutului de lipide, poate fi pus alături de friptură. Aroma sa este puternică și poate fi inclus în diverse preparate pentru a îmbunătăți caracteristicile organoleptice.
  • Rasol. Este o porțiune a picioarelor din față De obicei, se prepară la cuptor, deoarece este suculent.
  • Picioare. Se pot înăbuși sau adăuga în aspic.
Carne roșie
Bucățile de carne de porc trebuie gătite în moduri diferite pentru a obține cele mai bune rezultate.

Beneficiile cărnii de porc

Includerea cărnii de porc în contextul unei alimentații variate și echilibrate generează o serie de beneficii pentru sănătate. Este important să nu existe deficite de nutrienți esențiali, deoarece acestea pot pune în pericol anumite mecanisme fiziologice importante.

În primul rând, trebuie să subliniem conținutul proteic al acestui aliment. Potrivit unui studiu publicat în Annals of Nutrition & Metabolism, persoanele sedentare au nevoie de cel puțin 0,8 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală pentru a-și menține masa slabă în timp. La sportivi, nevoia este dublă din cauza uzurii țesuturilor.

Carnea de porc de bună calitate poate conține și acizi grași omega-3. Desigur, vorbim despre porcii care au fost hrăniți cu ghinde și crescuți în sălbăticie. În acest caz, profilul lipidic este ideal. De fapt, s-a dovedit că aceste grăsimi sunt capabile să țină sub control mecanismele inflamatorii ale organismului.

Carnea de porc conține și micronutrienți esențiali. Mai presus de toate, iese în evidență conținutul de fier al acesteia. Acest element este esențial în prevenirea anemiei, după cum au confirmat cercetările publicate în Jurnalul European de Hematologie. Fierul asigură aportul corect de oxigen către țesuturi, eliminând astfel oboseala.

Cum se prepară carnea de porc
Carnea de porc crescut în libertate are valori nutriționale mai bune.

Totuși, pentru o rată bună de absorbție a fierului la nivel intestinal, consumați acest micronutrient alături de vitamina C. Combinația de carne de porc și ardei este deosebit de benefică pentru sănătate.

Pregătiți carnea de porc în funcție de bucată!

După cum ați văzut, carnea de porc este un aliment sănătos. În funcție de bucata pe care o alegeți, va trebui să adaptați modul de pregătire pentru a profita la maxim de acest aliment.

Bucățile mai puțin grase merg foarte bine la grătar, în timp ce bucățile cu un conținut mai mare de lipide sunt optime pentru prăjire sau tocănițe, deoarece sunt fragede și suculente.

Nu uitați că, pentru o stare bună de sănătate pe termen lung este esențial să asigurați varietatea în regimul alimentar. Este indicat să alternați consumul diferitelor tipuri de carne, pe lângă consumul de pește și fructe de mare. Alimentele marine conțin o cantitate mai mare de omega-3, pe lângă micronutrienții esențiali care vor ajuta la prevenirea diferitelor patologii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
  • Ishihara, T., Yoshida, M., & Arita, M. (2019). Omega-3 fatty acid-derived mediators that control inflammation and tissue homeostasis. International immunology31(9), 559–567. https://doi.org/10.1093/intimm/dxz001
  • Elstrott, B., Khan, L., Olson, S., Raghunathan, V., DeLoughery, T., & Shatzel, J. J. (2020). The role of iron repletion in adult iron deficiency anemia and other diseases. European journal of haematology104(3), 153–161. https://doi.org/10.1111/ejh.13345

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.