Cum se previn și se tratează mușcăturile de meduză?
 

Cum se previn și se tratează mușcăturile de meduză?

Pentru a trata în mod corespunzător o înțepătură de meduză, ideal este să consultați imediat un medic și, între timp, să evitați măsuri precum pulverizarea urinei sau a amoniacului.
Cum se previn și se tratează mușcăturile de meduză?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Când vine vara, vânturile și curenții se schimbă. Temperatura crește atât pe uscat, cât și în apele emisferei nordice, iar populația de meduze este târâtă spre coaste. Având în vedere acest lucru, experții emit un mesaj de precauție cu privire la mușcăturile de meduză.

O meduză arată, cu ochiul liber, ca o masă de tip jeleu, cu tentacule care plutesc în mare. Și, deși pot părea inofensive, adevărul este că tentaculele lor conțin o cantitate mare de neurotoxine, pe care le folosesc pentru a-și imobiliza prada, astfel încât să o poată ingera cu ușurință. Deși majoritatea speciilor nu au o înțepătură letală, excepția este meduza australiană, a cărei înțepătură este fatală.

Meduzele care se găsesc cel mai frecvent în apele noastre nu sunt letale. Mușcătura lor poate fi severă. Prin atingere, eliberează toxine care produc durere și mâncărime.

Simptomele înțepăturilor de meduze

  • Erupție, iritație și roșeață a pielii
  • Arsuri (care pot deveni insuportabile în caz de ulcere și vezicule)
  • Senzație de furnicături și amorțeală în zona afectată
  • Cefalee (intensitate ușoară până la moderată)
  • Greață, amețeli și nervozitate (numai în cazuri severe)
Meduză în apă

 

Mușcăturile de meduză: prevenirea

Tuturor înotătorilor li se recomandă aplice creme cu protecție pentru înțepături de meduză pe tot corpul, în special în zona abdomenului, spatelui, brațelor și picioarelor, deoarece acestea sunt cele mai afectate. Ideea este să nu lăsați zonele cele mai expuse ale corpului neprotejate.

În prezent, Safe Sea este singurul brand de pe piață care are aprobarea medicilo, la nivel internațional, deoarece este creat de oameni de știință marini și biotehnologi dedicați sănătății umane și îngrijirii mediului.

Produs pentru mușcăturile de meduză

 

Linia sa de produse este hipoalergenică și impermeabilă, ceea ce înseamnă că aplicarea sa pe față și corp este complet sigură. De asemenea, oferă protecție dublă: protecție solară și protecție împotriva înțepăturilor de meduză. În ceea ce privește utilizarea corectă, trebuie luate în considerare anumite aspecte:

  • Produsul ar trebui aplicat pe pielea curată și uscată cu cel puțin 30 de minute înainte de expunerea la soare și prima baie.
  • Întindeți produsul pe piele cu mișcări lente pentru a acoperi complet diferite zone.
  • Lăsați produsul să se absoarbă înainte de a îmbrăca haine.
  • Reaplicați produsul după 80 de minute de activitate în apă.

Alte măsuri de precauție includ evitarea acestor animale, chiar dacă sunt moarte, deoarece încă au venin în ele. Este foarte important să le transmiteți acest lucru copiilor, deoarece curiozitatea îi face să dorească să se joace cu meduzele din nisip. Dacă urmează să înotați în ape mai adânci, este recomandat să folosiți un costum cu o țesătură groasă adecvată: neopren sau lycra groasă.

Primul ajutor

  • Nu frecați zona afectată cu nisip sau prosoape.
  • Spălați zona cu apă de mare.
  • Puneți un pachet de gheață pe mușcătură timp de cel puțin 20 de minute.
  • În cazul în care tentaculele sunt încă atașate de piele, aplicați oțet pentru a opri injectarea otrăvii. Și o soluție de bicarbonat de sodiu poate funcționa.
  • Nu pulverizați amoniac sau urină pe zona afectată; această măsură funcționează numai pentru mușcăturile de pește.
  • Persoana care îndepărtează tentaculele nu trebuie, în niciun caz, să lucreze fără mănuși.
  • Mergeți imediat la unitatea de primiri urgențe a celui mai apropiat spital.

Tratament pentru mușcăturile de meduză

Este foarte important să știm cât mai multe despre meduză. Succesul tratamentului farmacologic depinde în mare măsură de aceste informații.

În primă instanță, medicul trebuie să îndepărteze reziduurile otrăvitoare. Ulterior va recurge la utilizarea corticosteroizilor topici, a antiinflamatoarelor și a antihistaminicelor orale. În caz de infecție, tratamentul va include antibiotice topice.

Dacă persoana afectată este alergică, medicul va trece la aplicarea unui tratament special pentru a preveni agravarea simptomelor. Cu toate acestea, măsurile de îngrijire primară menționate mai sus servesc pentru asistarea persoanei din momentul mușcăturii până la internarea în spital.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.