Ce este herpetofobia și cum poate fi depășită?
 

Ce este herpetofobia și cum poate fi depășită?

Teama de reptile și de unii amfibieni este, într-o oarecare măsură, adaptativă. Totuși, atunci când această frică este exagerată, consecințele pot fi severe.
Ce este herpetofobia și cum poate fi depășită?

Ultima actualizare: 27 septembrie, 2021

Arahnidele, reptilele și amfibienii sunt animalele care cauzează cel mai mult disconfort la oameni, mai ales din cauza amenințării pe care o reprezintă. Cu toate acestea, la unii oameni frica poate fi irațională și exagerată, adică o fobie. Ce este herpetofobia? Herpetofobia este frica disproporționată de reptile și unii amfibieni. Cele mai neplăcute animale sunt șerpii, șopârlele și broaștele.

În acest articol, ne vom concentra asupra acestei tulburări și vă vom spune cum poate fi depășită.

Ce este herpetofobia și cât de frecventă este?

Fobiile sunt o tulburare de anxietate relativ frecventă. Este posibil ca mulți oameni să experimenteze o fobie într-un anumit stadiu al vieții.

În ceea ce privește tulburările legate de animale, arahnofobia (frica de păianjeni) și herpetofobia se dovedesc a fi cele mai frecvente. În termeni adaptativi, este logic să ne temem de anumite animale care reprezintă un anumit pericol.

Care este cauza herpetofobiei?

Cauzele herpetofobiei sunt diverse. Printre acestea se remarcă următoarele:

O experiență traumatică

O experiență neplăcută cu o reptilă sau un amfibian poate face ca oamenii să asocieze animalul cu sentimente de frică sau durere. De exemplu, cineva care a fost mușcat de un șarpe poate dezvolta o teamă. Experiența traumatică poate fi o întâlnire cu o șopârlă sau un șarpe, fără ca animalul să reprezinte un pericol pentru integritatea persoanei.

Persoană mușcată de un șarpe
Dacă am fost vreodată atacați de un animal, există posibilitatea ca în viitor să dezvoltăm o fobie.

Învăţare

S-ar putea să învățăm să ne temem de lucruri specifice, mai ales la o vârstă fragedă. De exemplu, dacă unul dintre părinții noștri se teme foarte mult de șopârle, și noi putem ajunge să ne temem de ele.

La rândul său, mediul cultural influențează percepția unei persoane asupra reptilelor și amfibienilor. Șerpii sunt adesea prezenți în mitologie, folclor și texte religioase din întreaga lume.

De exemplu, acest studiu a investigat atitudinile față de protejarea reptilelor și amfibienilor din Portugalia. Impresiile negative sau folclorul care implică aceste animale duceau la persecuții și atitudini anti-conservare.

Moştenire

Genetica poate contribui la dezvoltarea unor fobii specifice. Copiii persoanelor care suferă de o tulburare de anxietate sunt mai predispuși să dezvolte fobii.

La rândul său, frica de reptile este un produs al moștenirii lăsate de strămoșii noștri. Cei care au reacționat cu teamă la aceste animale au avut un avantaj adaptativ pentru a evita orice rău fugind.

Cum se exprimă herpetofobia?

Principalul simptom al herpetofobiei este frica intensă sau anxietatea copleșitoare generată de reptile sau amfibieni. Aceste sentimente sunt adesea disproporționate față de amenințarea reală. În plus, persoana în cauză manifestă:

 • Tahicardie
 • Transpiraţie
 • Tremurături
 • Respirație dificilă
 • Presiune pe piept
 • Senzație de rău

Persoana cu herpetofobie poate manifesta aceste simptome în următoarele situații:

 • Se gândește la o reptilă sau amfibian.
 • Ascultă alte persoane care vorbesc despre reptile sau amfibieni.
 • Vede o fotografie sau un videoclip cu animalele de care se teme.

Persoana cu herpetofobie va face tot posibilul pentru a evita contactul cu temutele reptile și amfibieni. Acest lucru poate duce la perturbări semnificative ale vieții și activităților de zi cu zi.

Când să solicitați ajutor profesional?

Un bun indicator al momentului în care trebuie să căutați ajutor este perturbarea semnificativă a vieții.

Această frică nu este atât de importantă, deoarece nu întâlnim reptile sau amfibieni în fiecare zi. Dacă chiar și o geantă sau pantofi care imită pielea de crocodil provoacă anxietate, tulburarea este evidentă. Prin urmare, este timpul să solicitați tratament.

Femeie care știe ce este herpetofobia

Tratamente disponibile

Cel mai eficient tratament pentru fobii specifice este terapia psihologică. Din fericire, herpetofobia este una dintre tulburările fobice ce pot fi tratate cu succes, cu rată scăzută de recidivă.

Printre cele mai eficiente tratamente psihologice sunt următoarele:

 • Terapia prin expunere: constă în expunerea lentă și progresivă la temutele reptile și amfibieni. De exemplu, pacientului i se cere să se gândească la reptile în prima sesiune, cu scopul de a ține efectiv o reptilă în mână la sesiunile ulterioare. Tehnicile de relaxare sunt folosite pentru a face față anxietății.
 • Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) – Adesea utilizată împreună cu terapia prin expunere, scopul TCC este de a ajuta la identificarea și remodelarea modelelor de gândire negative și a emoțiilor care induc frică.

Depășirea herpetofobiei

Dacă suferiți de herpetofobie, dobândirea următoarelor obiceiuri vă poate ajuta să o depășiți. Desigur, nu uitați că tratamentul psihologic ar trebui să fie principala alternativă:

 • Încercați diferite moduri de a reduce stresul, cum ar fi yoga și meditația.
 • Evitați stimulentele precum cofeina, deoarece acestea pot alimenta sentimentele de anxietate.
 • Adoptați stiluri de viață sănătoase, cum ar fi o dietă bine echilibrată, exerciții fizice regulate și odihnă suficientă.

Discutați cu ceilalți despre cum vă simțiți. Un grup de sprijin vă poate ajuta să vă conectați cu persoane care se confruntă și ele cu anumite fobii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Capafons Juan . Tratamientos psicológicos eficaces para las fobias específicas. Psicothema [Internet]. 2001 [consultado 8 agosto 2021]; 13 (3): 447-452. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=72713310
 • Ceríaco L. Human attitudes towards herpetofauna: The influence of folklore and negative values on the conservation of amphibians and reptiles in Portugal. J Ethnobiol Ethnomed [Internet]. 2012 [consultado 8 agosto 2021]; 8(8). Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3292471/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.