Logo image
Logo image

Cum se tratează intoxicația cu medicamente?

4 minute
Gravitatea intoxicației cu medicamente va depinde, printre altele, de cantitatea de medicamente ingerate și de caracteristicile pacientului.
Cum se tratează intoxicația cu medicamente?
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Intoxicația cu medicamente este asociată unor simptome și consecințe care variază în funcție de medicamentul ingerat. Poate fi letală în multe cazuri. Gradul de intoxicație depinde, printre altele, de mărimea dozei și de caracteristicile fiecărui pacient în parte.

În cele ce urmează, îți prezentăm diferitele tipuri de intoxicație cu medicamente, cum poți identifica această problemă și pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a salva viața pacientului.

Diferitele tipuri de intoxicație cu medicamente

Some figure
Simptomele și consecințele intoxicației cu medicamente pot varia. Totul depinde de tipul de medicament ingerat, de mărimea dozei și de caracteristicile fiecărui pacient în parte.

Intoxicația cu medicamente poate fi de mai multe tipuri, în funcție de următorii factori:

1. Magnitudinea complicațiilor clinice

Complicațiile intoxicației cu medicamente pot fi minore, moderate sau severe.

2. Prezentarea clinică

Simptomele intoxicației cu medicamente pot surveni imediat sau cu întârziere. Unele medicamente au acțiune rapidă, pe când altele au nevoie de timp pentru a se manifesta.

  • Intoxicația reversibilă sau ireversibilă: În ceea ce privește intoxicația reversibilă, pacientul se poate recupera de îndată ce substanța a fost eliminată din organism. Daunele produse de intoxicațiile ireversibile nu pot fi remediate. Totul depinde de organul afectat și de funcția pe care acesta o îndeplinește. Simptomele reversibile și ireversibile pot surveni simultan.
  • Intoxicația locală sau sistemică: Intoxicația locală are loc atunci când substanța toxică provoacă daune în același loc în care a luat contact cu corpul. Însă unele substanțe pot afecta organismul într-un mod sistemic. Ambele tipuri de intoxicații pot avea loc simultan.

Citește și:

Ce sunt medicamentele opioide?

3. Timpul de debut al simptomelor

În funcție de timpul necesar pentru ca simptomele să apară, putem clasifica intoxicația cu medicamente astfel:

  • Intoxicație acută: În aceste cazuri, simptomele se declanșează în mai puțin de 24 de ore și evoluția lor poate varia.
  • Intoxicația subacută: Daunele se manifestă la niveluri diferite, drept pentru care simptomele nu survin imediat, ci după mai multe zile.
  • Intoxicația cronică: Survine după absorbția continuă sau repetată a substanței toxice. Aceasta poate fi absorbită în cantități mici, dar se va acumula în organism. Intoxicația cronică reprezintă tipul de intoxicație cel mai greu de tratat.

4. Cauza

Luând în considerare circumstanțele în care a avut loc intoxicația, putem distinge:

  • Intoxicațiile voluntare: Supradozajul a fost intenționat, ca în cazul sinuciderii.
  • Intoxicațiile accidentale: Sunt foarte frecvente în rândul consumatorilor de medicamente. Pot fi consecința amestecării medicamentelor, a supradozajului neintenționat sau a interacțiunii cu alte medicamente sau cu alte substanțe (cum ar fi alcoolul).

5. Calea de administrare

Putem clasifica acest tip de intoxicație în funcție de calea de administrare. Medicamentele pot pătrunde în organism prin inhalare, prin piele sau prin membranele mucoase sau pe cale intravenoasă.

Semnalele de alarmă provocate de intoxicația cu medicamente

Some figure
  • Amețeala și durerile de cap constituie simptome frecvente la pacienții afectați de intoxicația cu medicamente. Însă pot surveni și alte manifestări clinice.
  • Simptomele intoxicației cu medicamente depind de tipul de medicament, de calea de administrare și de caracteristicile fiecărui pacient în parte. Așadar, consecințele vor varia și, în anumite cazuri, pot include moartea.

Simptomele pe care le provoacă intoxicația cu medicamente

Primele semne și simptome ale intoxicației cu medicamente pot fi nespecifice, incluzând:

  • Amețeală, dureri de cap și confuzie
  • Somnolență sau hiperactivitate și dificultăți de mișcare
  • Un ritm cardiac sau respirator alterat
  • Greață și vomă
  • Modificări vizuale sau de limbaj
  • Diaree și dureri abdominale
  • Arsuri și/sau roșeață la nivelul buzelor și al gurii, precum și erupții cutanate

Ce trebuie să faci pentru a trata intoxicația cu medicamente?

Dacă bănuiești că o persoană dragă ție suferă de intoxicație cu medicamente, acționează rapid și păstrează-ți cumpătul. S-ar putea ca simptomele să nu debuteze imediat, dar în asemenea cazuri nu este nevoie să aștepți.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să suni imediat la cel mai apropiat centru de toxicologie. Spune-i medicului ce s-a întâmplat și prezintă-i acestuia simptomele pacientului, medicamentele ingerate și orice alte detalii pe care ți le cere.

Ar putea să te intereseze:

Ce este un sistem de verificare a medicamentelor?

Dacă știi ce medicament este responsabil de intoxicație, specialistul îți va putea explica ce măsuri de prim ajutor poți încerca sau te va sfătui să suni la serviciile de urgență.

Între timp, examinează atent pacientul intoxicat. Monitorizează-i căile respiratorii, respirația și pulsul. Nu induce vărsături decât dacă medicul îți recomandă să faci asta.

Concluzii

Dacă avem de-a face cu intoxicația cu medicamente, primul ajutor acordat pacientului înainte de sosirea cadrelor medicale i-ar putea salva acestuia viața. Reține că trebuie să urmezi mereu atent instrucțiunile unui specialist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Andrés, Á., Apraez, M., Fernando, M., Calvache, L., Alejandro, A., & Alvarez, Á. (2015). Intoxicación por antidepresivos tricíclicos. Urgentia. Int. Med. Emergencias.
  • Dalmazzo, R. (2009). Intoxicación por ingesta de medicamentos. Revista Medica Clinica Condes.
  • Máiquez Asuero, P., Abadín Delgado, J. A., Jiménez Plata, C., Sánchez Romero, A., & Durán Quintana, J. A. (2003). Intoxicaciones digitálicas sospechadas y confirmadas. Anales de Medicina Interna. https://doi.org/10.4321/s0212-71992003000800003
  • MedlinePlus. Intoxicación. https://medlineplus.gov/spanish/ency/patientinstructions/000718.htm
  • Asociación Española de Pediatría. Intoxicaciones medicamentosas. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/intoxicaciones_medicamentosas.pdf
  • Sociedad Vasco Navarra de Anestesia, Reanimación y Terapia del Dolor. MANEJO DE LA INTOXICACIÓN SISTÉMICA POR ANESTÉSICOS LOCALES. III GUÍA DE LA ASRA 2017. http://www.svnartd.es/publicaciones-y-documentos/manejo-de-la-intoxicacion-sistemica-por-anestesicos-locales-iii-guia-de-la-asra-2017
  • ación Española de Toxicología Clínica. Toxicología Clínica. http://www.fetoc.es/asistencia/Toxicologia_clinica_libro.pdf
  • Anales del Sistema Sanitario de Navarra, versión impresa ISSN 1137-6627. Anales Sis San Navarra vol.26 supl.1 Pamplona 2003. Intoxicaciones medicamentosas (I). Psicofármacos y antiarrítmicos. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272003000200004

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.