Logo image
Logo image

Cum se tratează problemele cervicale?

4 minute
Menținerea unei posturi corecte în orice moment este esențială pentru sănătatea coloanei vertebrale și pentru a evita (sau ameliora, după caz) durerile cervicale.
Cum se tratează problemele cervicale?
Ultima actualizare: 18 aprilie, 2022

Uneori, este dificil să mișcați gâtul ca urmare a unui efort excesiv sau mișcări prost executate. În acea zonă se află vertebrele cervicale, originea durerii pe care o simțiți. Cum se tratează problemele cervicale?

Atât pentru a preveni, cât și pentru a ameliora disconfortul, este bine să cunoașteți importanța menținerii unei bune posturi, precum și câteva informații specifice despre coloana cervicală.

Câteva fapte importante despre coloana cervicală

Zona cervicală înseamnă un set de șapte vertebre care sunt situate în partea cea mai înaltă a coloanei vertebrale, adică la nivelul gâtului.

Fiecare disc osos este conectat la celălalt prin intermediul unor articulații. Distanța dintre ele este ocupată de discurile intervertebrale. Aceste oase sunt cele mai mici din regiune și se mișcă datorită ligamentelor. Sunt mai mult decât importante, pentru că au scopul de a susține mișcările capului.

Citiți mai mult: Spasmele musculare cervicale – ce sunt și cum se tratează?

Some figure

 

Durerea cervicală poate fi localizată în zona gâtului, dar poate radia și spre spate sau umeri, deoarece sistemul este interconectat. Acest lucru limitează buna funcționare a fiecărui os și vertebre și nu ne permite să ne mișcăm în mod corect.

De obicei, capul nu poate fi întors într-o parte sau apar dureri ascuțite. În cele mai severe cazuri, această durere apare împreună cu furnicături, amorțeală, amețeli sau dureri de cap.

Într-un studiu publicat în 2013, cercetătorii afirmă faptul că durerea post-traumatică a gâtului nu este o problemă serioasă de sănătate, deși este invalidantă, „pentru că duce la o scădere a activității persoanei accidentate în toate domeniile vieții de zi cu zi”.

Ce poate provoca problemele cervicale?

În general, durerile cervicale se manifestă ca urmare a unei mișcări prost executate, a unei posturi greșite susținute perioade lungi de timp și a dormitului pe o saltea de proastă calitate sau deteriorată.

Alte cauze posibile sunt:

  • Executarea bruscă a uneia sau mai multor mișcări
  • Supraefort atunci când încercați să ridicați unul sau mai multe obiecte
  • Ecranul computerului poziționat prea sus sau prea jos
  • Dormitul pe o saltea care nu mai este fermă sau pe perne cu defecte
  • Răsucirea sau întoarcerea rapidă a gâtul în timp ce faceți un anumit tip de exercițiu sau încercați să vă întindeți

Alți factori de luat în considerare:

  • Stil de viață sedentar
  • Tensiune emoțională
  • Obezitatea și supraponderalitate
  • Traume (anterioare sau recente)
  • Osteoartrită cervicală și slăbiciune musculară
  • Probleme de sănătate cronice (și netratate)
  • Dureri cronice și netratate de gât, umeri și spate

Cum se previn durerile și problemele cervicale?

Some figure

 

Dacă sunteți predispuși la dureri de gât, umeri sau spate, trebuie să fiți foarte atenți la modul în care stați, mergeți sau dormiți. Postura este esențială pentru sănătatea coloanei vertebrale.

Încercați să faceți coloana vertebrală să urmeze linia imaginară a gravitației care străbate corpul din cap până în picioare. Nu arcuiți spatele și nu îndoiți gâtul. Aveți grijă la postura umerilor, deoarece generează multă tensiune în zonă.

Poziția ideală se realizează prin strângerea abdomenului și alinierea coloanei vertebrale cu spatele; în același timp, umerii ar trebui să fie ușor înapoi. Trebuie să faceți din asta o mișcare naturală, fără forță.

O altă variantă este să țineți o carte pe cap și să nu o lăsați să cadă. Puteți merge câteva minute în acest mod. De asemenea, acordați mai multă atenție modului în care stați, dormiți și mergeți.

Dacă durerea de gât apare din cauza unor probleme emoționale, trebuie să abordați totul cu calm, să analizați situațiile și să căutați ajutor dacă este necesar.

Dacă sunteți nervoși, faceți activități care vă calmează, cum ar fi yoga sau meditația. Acest lucru va calma emoțiile și va relaxa întregul corp.

Încercați și: 6 exerciții pentru reducerea durerii cervicale

Cum se tratează durerile și problemele cervicale?

Pentru a trata durerile cervicale sau, mai bine spus, pentru a le calma, puteți recurge la următoarele strategii la domiciliu:

  • Dacă problema este salteaua sau perna, este timpul să le schimbați. Este important să vă odihniți întotdeauna sănătos.
    • Căutați o saltea mai fermă, mai dură.
    • Puneți o scândură de lemn sub cearceaf și folosiți o pernă specială pentru gât.
  • Puneți o compresă pe zona afectată. Este de preferat ca acesta să fie mai întâi rece (timp de trei zile după apariția durerii) și apoi caldă.
    • Nu țineți niciodată compresele pe zona dureroasă pentru perioade lungi de timp și nu dormiți cu ele pentru a evita arsurile.
  • Evitați exercițiile și mișcările bruște pentru a calma simptomele și a reduce inflamația.
  • Lipsa de activitate poate fi contraproductivă. Efectuați diverse mișcări încet și fără probleme.
  • Mișcați zona dureroasă încet, în lateral, în sus și în jos, făcând cercuri, apropiindu-vă urechea de umăr, etc. Toate acestea servesc la întinderea mușchilor și la reducerea tensiunii și durerii.
Some figure

Dacă disconfortul persistă sau se intensifică în timp, nu uitați să mergeți la medic pentru un control și un tratament adecvat. În plus, puteți întreba cât de des ar fi bine să mergeți la kinetoterapeut.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sarsam, Z. (2009). Cervical spine. British Journal of Neurosurgery. https://doi.org/10.1080/02688690902833352
  • Hurley, R. W., & Chang, J. L. (2018). Cervical radicular pain. In Fundamentals of Pain Medicine. https://doi.org/10.1007/978-3-319-64922-1_20
  • Binder, A. I. (2007). Cervical spondylosis and neck pain. British Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.39127.608299.80
  • Casado Blanco, M.,Ibañez Bernaldez, M., Raya Isla, A.,Mata Ron, P. (2013).Influencia de la personalidad en el dolor cervical postraumático.http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1135-76062013000200005

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.