De ce apar rezultate false la testul de sarcină?
 

De ce apar rezultate false la testul de sarcină?

Testele de sarcină pot avea rezultate fals pozitive sau fals negative. Care sunt motivele? Ce trebuie luat în considerare?
De ce apar rezultate false la testul de sarcină?
Mariel Mendoza

Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 05 aprilie, 2023

De ce apar rezultate false la testul de sarcină? Deși testul de sarcină are un grad ridicat de acuratețe, uneori dă rezultate greșite. Acesta detectează un hormon cunoscut sub numele de gonadotropină corionică umană (hCG). Hormonul este secretat prin placentă și poate fi detectat atât în urină, cât și în sânge. Nivelurile sale cresc pe măsură ce sarcina progresează.

Uneori, puteți să obțineți un rezultat fals pozitiv sau fals negativ la testul de sarcină. Descoperiți care sunt cauzele!

Ce este gonadotropina crionică umană?

Eșecurile testului de sarcină apar din cauza citirilor eronate ale nivelurilor hormonului gonadotropină corionică umană. De obicei, se măsoară subunitatea „beta” a acestui hormon, motiv pentru care testul de sarcină se numește beta-hCG.

În mod normal, nivelurile acestui hormon cresc pe măsură ce sarcina progresează, mai ales în primul trimestru. Acestea se dublează la fiecare 48 până la 72 de ore, atingând un vârf în jurul săptămânii a 12-a de gestație.

hCG este o substanță chimică produsă în mare parte de celulele sincitiotrofoblastice ale placentei în timpul sarcinii. Funcția sa este de a stimula corpul galben pentru a produce progesteronul necesar pentru menținerea sarcinii. Poate fi detectat atât în sânge, cât și în urină. Testele de sânge sunt considerate mai sensibile deoarece detectează niveluri mai scăzute ale hormonului și permit măsurarea calitativă și cantitativă.

  • Măsurarea calitativă identifică prezența sau absența.
  • Măsurarea cantitativă detectează nivelul.

Testele de sarcină din urină se fac acasă și necesită niveluri mai mari de hormon. În plus, rezultatele depind de modul de utilizare.

Este important de menționat că hormonul este detectat între 14 și 17 zile de la concepție. Prin urmare, se recomandă să așteptați 15 zile după un act sexual neprotejat pentru a obține un rezultat precis.

Femeie cu rezultate false la testul de sarcină
Nivelurile gonadotropinei corionice umane cresc în primul trimestru de sarcină.

De ce apar rezultate false la testul de sarcină?

Rezultatele fals negative sunt cele mai frecvente erori. Ele pot apărea în diferite situații, cum ar fi următoarele:

  • Stadii foarte incipiente ale gestației. Se recomandă să așteptați 1 până la 3 zile după întârzierea menstruației sau cel puțin 15 zile după actul sexual fără protecție contraceptivă.
  • Urină foarte diluată. Poate duce la niveluri foarte scăzute ale hormonului gonadotropin corionic uman. Prin urmare, este recomandat să folosiți prima urină de dimineață.
  • Utilizarea incorectă a testului de sarcină. Este esențial să urmați instrucțiunile produsului.

Dacă rezultatul este negativ, dar aveți îndoieli, testul trebuie repetat 5 sau 6 zile mai târziu pentru a confirma rezultatul. Puteți face și un test de sânge sau puteți consulta medicul (care vă poate sugera o ecografie transvaginală).

Rezultate fals pozitive la testul de sarcină

Când testul de sarcină este pozitiv, există mai mult de 97% șanse ca acesta să fie corect. Chiar și așa, uneori există erori. Acest lucru se întâmplă atunci când hormonul gonadotropină corionică umană are un nivel ridicat în absența sarcinii:

  • Unele tipuri de cancer cu celule germinale (tumori secretoare de gonadotropină)
  • Boala trofoblastică (coriocarcinom)
  • Tratament hormonal pentru reproducere asistată (hormonul gonadotropin corionic uman este uneori utilizat ca parte a terapiei)
  • Consumul anumitor medicamente, cum ar fi unele anticonvulsivante, diuretice sau anxiolitice.

De asemenea, pot exista și alte cauze:

  • Sarcină ectopică, cu șanse de dezvoltare scăzute
  • Sarcină anembrionară (fără embrion)
  • După un avort spontan

După avort, are loc o scădere progresivă a gonadotropinei. Prin urmare, testul dă rezultate pozitive în absența sarcinii. Monitorizarea este necesară, deoarece poate indica faptul că în cavitatea uterină există resturi embrionare.

În plus, atunci când testul de sarcină la domiciliu este citit după intervalul de timp recomandat, poate oferi rezultate fals pozitive. Același lucru se întâmplă și dacă testul este expirat.

Tânără cu rezultate false la testul de sarcină
Prezența unor boli și consumul anumitor medicamente pot altera rezultatul testului de sarcină.

Eșecurile testelor de sarcină pot fi evitate prin utilizarea corectă

Cel mai important lucru pentru a evita eșecurile testelor de sarcină este folosirea corectă a produselor de calitate. Testul nu trebuie făcut înainte de data indicată. Acest lucru se aplică în special femeilor care urmează tratamente de reproducere asistată.

Urmați toate instrucțiunile pas cu pas. De cele mai multe ori, eșecurile apar din cauza utilizării unor teste expirate sau neperformante.

Pe scurt, câteva recomandări sunt următoarele:

  • Repetați testul 3 până la 5 zile mai târziu.
  • Nu folosiți testul după expirare.
  • Consultați ginecologul după 4 până la 5 săptămâni.
  • Alegeți testul de sarcină din sânge.

Ori de câte ori suspectați un rezultat fals negativ, faceți un test de sarcină din sânge. În plus, puteți opta pentru o ecografie transvaginală în căutarea sacului gestațional și a embrionului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Betz D, Fane K. Human Chorionic Gonadotropin. [Updated 2022 Aug 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532950/
  • Braunstein GD. False-positive serum human chorionic gonadotropin results: causes, characteristics, and recognition. Am J Obstet Gynecol. 2002 Jul;187(1):217-24. doi: 10.1067/mob.2002.124284. PMID: 12114913.
  • DeLaney M, Wood L. Urine pregnancy testing: When does no mean maybe? J Am Coll Emerg Physicians Open. 2021 Sep 28;2(5):e12567. doi: 10.1002/emp2.12567. PMID: 34611652; PMCID: PMC8479369.
  • Herskovits AZ, Chen Y, Latifi N, Ta RM, Kriegel G. False-Negative Urine Human Chorionic Gonadotropin Testing in the Clinical Laboratory. Lab Med. 2020 Jan 2;51(1):86-93. doi: 10.1093/labmed/lmz039. PMID: 31245816.
  • McCash SI, Goldfrank DJ, Pessin MS, Ramanathan LV. Reducing False-Positive Pregnancy Test Results in Patients With Cancer. Obstet Gynecol. 2017 Oct;130(4):825-829. doi: 10.1097/AOG.0000000000002244. PMID: 28885416; PMCID: PMC5724973.
  • Montagma M, Trenti T, Aloe R, Cervellin G, Lippi G. (2011). Human chorionic gonadotropin in pregnancy diagnostics. Clínica Chimica Acta 412, 17-18. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0009898111003007?via%3Dihub
  • Ogino MH, Tadi P. Physiology, Chorionic Gonadotropin. [Updated 2022 Nov 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556118/
  • Raymond E, Anger H, Chong E, Haskell S, Grant M, Boraas C, et al. “False positive” urine pregnancy test results after successful medication abortion. Oregon Health & Science University.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33596414/
  • Theofanakis C, Drakakis P, Besharat A, Loutradis D. (2017). Human Chorionic Gonadotropin: The Pregnancy Hormone and More. Int J Mol Sci, 18, 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5454971/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.