De ce apare schimbarea culorii ochilor?
Schimbarea culorii ochilor reprezintă un fenomen rar care poate alarma pe oricine. Ochii sunt una dintre cele mai importante părți ale feței, pe care tindem să ne concentrăm constant.
Este adevărat că mulți oameni încearcă să-și modifice culoarea irisului cu lentile de contact și alte proceduri. Însă atunci când acest lucru se întâmplă brusc și fără a fi intenționat, cauza este, de obicei, o patologie. Totuși, în unele cazuri, poate fi și ceva benign.
În orice caz, este esențial să consulți întotdeauna un specialist. În acest articol, îți vom explica care sunt principalele cauze ale modificărilor culorii ochilor.
Boli care duc la schimbarea culorii ochilor
Când ne naștem, culoarea ochilor este, de obicei, albastru-cenușiu. Asta nu înseamnă că toți oamenii născuți cu această culoare a ochilor o vor avea pentru tot restul vieții. De fapt, se întâmplă exact invers.
Aceste modificări ale culorii ochilor sunt normale în primele câteva luni de viață. Bebelușii nu au dezvoltat încă pigmentul care dă culoare irisului. De aceea, pe măsură ce cresc, ochii lor ajung la culoarea finală.
Cu toate acestea, atunci când schimbările de culoare a ochilor apar la vârsta adultă, poate fi o situație alarmantă. În multe cazuri, este un simptom al unei patologii. În secțiunile următoare, vom enumera cele mai frecvente cauze.
Citește mai mult:
Modificări ale culorii ochilor din cauza pistruilor
Înainte de a începe să vorbim despre schimbarea culorii ochilor, este important să explicăm ce este melanina. Melanina este un pigment prezent în corpul nostru, atât în piele, cât și în globii oculari. Ea determină culoarea irisului și tonul pielii.
Această substanță este produsă de celule numite melanocite. Faptul că aceste celule există atât în piele, cât și în ochi explică faptul că pistruii sau alunițele pot apărea și la nivelul ochilor. Pistruii sunt cunoscuți sub numele de nevi oculari. Aceștia sunt foarte asemănători cu cei ai pielii și constau în proliferări benigne ale celulelor care produc melanină. Când apar în jurul retinei, sunt cunoscuți sub numele de nevi coroidieni.
Ca și în cazul pistruilor sau alunițelor pielii, nevii oculari pot apărea în orice moment al vieții. Prin urmare, aceștia sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale modificărilor culorii ochilor.
Problema este că, deși sunt de obicei benigni, riscă să devină maligni, adică se pot transforma în melanom. Aceasta este o tumoare mult mai agresivă care crește probabilitatea de orbire.
Potrivit unui studiu publicat în Recent Results in Cancer Research, melanomul ocular este rar. Chiar și așa, potrivit estimărilor, afectează aproape 2000 de persoane în fiecare an în Statele Unite.
Noduli Lisch
Nodulii Lisch sunt mici tumori benigne care măsoară între 1 și 2 milimetri și se formează în iris. Aceștia au forma unor bulgări care, în general, nu afectează vederea.
Potrivit unui articol apărut în Jurnalul mexican de oftalmologie, nodulii Lisch sunt cea mai frecventă manifestare oftalmologică a neurofibromatozei. Aceasta este o boală de origine genetică care constă în formarea tumorilor în țesutul nervos.
Pot apărea oriunde, de la nervii periferici, la măduva spinării sau chiar creier. Deși în majoritatea cazurilor sunt benigni, provoacă simptome și prezintă riscul de a deveni maligni.
Diagnosticul acestei boli are loc în timpul copilăriei. La fel ca nevii intraoculari, nodulii Lisch afectează vederea și provoacă schimbarea culorii ochilor.
Distrofia lui Fuchs
Distrofia lui Fuchs este o boală rară. Potrivit platformei Orphanet, prevalența sa este de 1 – 9 persoane la 1 milion de locuitori. Boala afectează adulții tineri și provoacă modificări ale culorii ochilor.
Ceea ce se întâmplă este faptul că un ochi își schimbă culoarea devenind mai deschis decât celălalt. Cauza este necunoscută, deși Jurnalul Societății Columbiene de Oftalmologie subliniază faptul că ar putea avea legătură cu virusul herpes simplex, rubeola sau herpesul zoster.
Problema este că această patologie cauzează și alte simptome, precum petele mici care apar în câmpul vizual și simulează muște plutitoare. În plus, poate duce la cataractă și glaucom.
Citește mai mult:
Sindromul endotelial iridocorneal
Acesta este un sindrom ocular care cauzează umflarea corneei, glaucom și modificări ale irisului. Anumite celule ale corneei migrează spre iris, provocând deformări atât în acesta, cât și în pupilă.
În plus, această migrație a celulelor modifică circulația normală a lichidului în interiorul ochiului. Atunci când lichidul se acumulează, presiunea din interiorul globului ocular crește, dând naștere glaucomului. Cele mai frecvente simptome sunt vederea încețoșată, modificările culorii ochilor și chiar durerea.
Sindromul de dispersie a pigmentului
În mod normal, pigmentul care dă culoare irisului este situat în partea din spate a acestuia. La unele persoane, irisul are o morfologie diferită și se freacă de alte părți ale ochiului. Acest lucru eliberează treptat pigmentul, care apoi se răspândește în alte zone în care nu ar trebui să ajungă. Pigmentul poate obstrucționa circulația lichidului intraocular. Prin urmare, este posibil să apară glaucomul. În plus, există și modificări ale culorii ochilor.
Trauma
Trauma este o altă cauză frecventă a modificărilor culorii ochilor. Poate fi o leziune penetrantă, o lovitură directă a feței sau orice agent care deteriorează vasele de sânge ale ochiului.
Acest tip de leziune modifică de obicei vederea, determinând scăderea calității vizuale. În plus, sensibilitatea la lumină este un alt simptom comun. Acumularea de sânge extravazat în părți neobișnuite ale ochiului pare să fie este explicația fenomenului.
Schimbarea culorii ochilor este un motiv pentru a merge la oftalmolog
Toate modificările culorii ochilor ar trebui examinate de un oftalmolog, deoarece, după cum am observat mai sus, pot fi un simptom al unei boli. În plus, există riscul deteriorării permanente a vederii.
Prin urmare, atunci când ai dubii cu privire la acest simptom, este esențial să consulți un specialist. Ochii sunt o parte foarte delicată a corpului care necesită o îngrijire și o atenție deosebită.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Neurofibromatosis – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved October 19, 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/neurofibromatosis/symptoms-causes/syc-20350490
- Cuevas, M., & Morantes, S. (2018). Iridociclitis Heterocrómica de Fuchs: Una Uveítis Subdiagnosticada. Revista Sociedad Colombiana de Oftalmología (Vol. 48). Retrieved from https://scopublicaciones.socoftal.com/index.php/SCO/article/view/74
- Orphanet: Iridociclitis heterocrómica de Fuchs. (n.d.). Retrieved October 19, 2020, from https://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=ES&Expert=263479
- Walkden, Andrew, and Leon Au. “Iridocorneal endothelial syndrome: clinical perspectives.” Clinical Ophthalmology (Auckland, NZ) 12 (2018): 657.
- Sánchez, Rocío, et al. “Trauma ocular.” Cuadernos de Cirugía 22.1 (2018): 91-97.
- Londoño, M. V. M., Imay, M. T., González, M. C. G., Nakamura, W. K., Reyes, C. E. E., & de la Vega, G. I. (2014). Nódulos de Lisch y ultrabiomicroscopia. Revista Mexicana de Oftalmologia, 88(4), 189–193. https://doi.org/10.1016/j.mexoft.2014.05.004
- Tucker, M. A., Hartge, P., & Shields, J. A. (1986). Epidemiology of intraocular melanoma. Recent Results in Cancer Research. Fortschritte Der Krebsforschung. Progrès Dans Les Recherches Sur Le Cancer, 102, 159–165. https://doi.org/10.1007/978-3-642-82641-2_14
- Mataix, J., et al. “Nevus coroideos.” Annals d’oftalmologia: òrgan de les Societats d’Oftalmologia de Catalunya, Valencia i Balears 26.3 (2018): 18.
- Santos-Bueso, E., et al. “Línea de Scheie como primer signo de síndrome de dispersión pigmentaria.” Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología 94.3 (2019): 138-140.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.