De ce este importantă reglarea emoțională?
Reglarea emoțională, cunoscută și sub numele de autoreglare emoțională, constă într-o serie de strategii sau tehnici pe care le folosim pentru a controla emoțiile și sentimentele. În general, este capacitatea de a ne relaxa reacțiile emoționale într-un mediu social. Totuși, această abilitate se manifestă și în privat (când suntem singuri).
Se spune că o persoană are o bună reglare a emoțiilor atunci când este capabilă să le reproducă, să le ajusteze și să le exprime în funcție de context. Vă vom arăta în următoarele rânduri de ce este atât de importantă reglarea emoțională și ce ar trebui să știți despre ea.
De ce este importantă reglarea emoțională?
În fiecare zi, oamenii sunt expuși la situații emoționale. Emoții precum fericirea, mânia, ura, mândria, tristețea și altele sunt trăite zilnic, ceea ce ne obligă să le modulăm în funcție de contextul în care ne aflăm.
De exemplu, luați în considerare o situație ipotetică în care primiți un mesaj cu o știre care vă enervează (nimic grav, dar suficient pentru a vă enerva). Primiți mesajul în mijlocul unei întâlniri cu superiorii și colegii. Care este comportamentul potrivit? Începeți să țipați? Vi se înroșește fața de frustrare? Aruncați lucrurile pe care le aveți în față?
Acesta este doar un exemplu. Adevărul este că ne reglăm continuu emoțiile, deoarece modularea este cheia comportamentului social normativ.
În mod similar, reglarea emoțională nu are loc doar pentru a ne „încadra” în standardele societății. Cercetătorii afirmă că este un bun indicator al sănătății mintale. Vă prezentăm 7 aspecte care sintetizează importanța reglării emoționale!
1. Evită reacțiile impulsive
Primul lucru care ne vine în minte când ne gândim la beneficiile reglării emoționale este faptul că ajută la reducerea comportamentelor impulsive. De fapt, gestionând în mod inteligent emoțiile și sentimentele, scăpăm de reacțiile impulsive care ne fac să spunem sau să facem ceva ce vom regreta mai târziu.
Care este ultima emoție pe care ați simțit-o? S-ar putea să fi fost furie când ați văzut știri care nu v-au plăcut sau bucuria de a vedea un câine adorabil înainte de a ajunge acasă. În orice caz, v-ați controlat într-o măsură mai mare sau mai mică reacțiile, astfel încât aceste sentimente să nu fie exagerate.
Recomandăm: Mindfulness pentru părinți: beneficii, exerciții și sfaturi
2. Gestionează frustrarea
Frustrarea este ansamblul de sentimente pe care le dezvoltăm atunci când nu ne îndeplinim obiectivele. În general, este asociată cu expresii precum furie, dezamăgire, tristețe și așa mai departe. Deoarece este o experiență foarte comună în viață (nu realizăm întotdeauna tot ce ne-am propus), a ști să ne reglam emoțiile înseamnă a avea un mare aliat în acest proces.
A ști să ne controlăm emoțiile ne va permite să tolerăm mai bine loviturile vieții.
3. Este un mecanism de inserție socială
După cum am explicat deja, reglarea emoțională este un aliat esențial în comportamentul social. Societatea se așteaptă să manifestăm un comportament normativ, unul care este adesea implicit sau tacit și care servește la păstrarea armoniei între oameni.
De exemplu, este condamnabil din punct de vedere social ca, atunci când citim un mesaj neplăcut la serviciu, să începem să țipăm sau să avem un comportament ofensator.
4. Gestionează presiunea
Este normal ca presiunea să ne facă să dezvoltăm un vârtej de emoții în jurul nostru. A vorbi în public, a avea un interviu important, a preda o misiune la serviciu sau a asimila nașterea unui copil, ca să folosim diverse exemple, sunt situații în care emoțiile ne pot copleși și ne pot tulbura mintea.
Emoțiile reduc capacitatea de reacție, pot limita luarea deciziilor și pot genera un comportament negativ. Dacă știm să ne reglăm emoțiile, putem face față tuturor acestor probleme într-un mod mai eficient și mai funcțional.
5. Reduce nivelul de stres și tensiune
Nivelurile de stres și tensiune sunt mai mari la cei care nu sunt capabili să gestioneze ceea ce experimentează la nivel emoțional.
Atunci când acest mecanism nu este reglat, emoțiile ne controlează. Controlul emoțional ne poate face să nu ne mai gândim excesiv la probleme.
6. Duce la o îmbunătățire a stării de spirit
Acesta este un avantaj al reglării emoționale care este în ton cu precedentul. Dacă exersăm controlul emoțiilor, exersăm și controlul stărilor de spirit. Acest lucru ne va împiedica să fim supărați sau triști.
Citiți și: Când treci peste trecut, ceva bun vine în viața ta
7. Afectează multe aspecte ale vieții
Experții au găsit o legătură între reglarea emoțiilor și tulburările de anxietate. În general, cei care nu-și controlează bine unele stări au un risc mai mare de a suferi de aceste tulburări.
Există dovezi ce arată că emoțiile necontrolate afectează performanţa la locul de muncă, progresul tulburărilor de alimentaţie, prevalenţa comportamentului suicidar şi atingerea obiectivelor.
Există anumite tulburări care ne pot împiedica să gestionăm emoțiile în mod inteligent. De exemplu, persoanele cu tulburare de personalitate borderline, tulburare de personalitate narcisică, tulburări depresive, tulburare de deficit de atenție/hiperactivitate și așa mai departe au adesea probleme cu acest lucru.
Dacă acesta este cazul sau dacă nu reușiți să găsiți o modalitate de a vă controla emoțiile, este indicat să mergeți la un specialist. Un psiholog sau un psihiatru poate găsi cele mai bune strategii pentru a preveni escaladarea sentimentelor și emoțiilor, permițând pacientului să-și recapete controlul asupra vieții.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Amstadter, A. Emotion regulation and anxiety disorders. Journal of anxiety disorders. 2008; 22(2): 211-221.
- Danner, U. N., Sternheim, L., & Evers, C. The importance of distinguishing between the different eating disorders (sub) types when assessing emotion regulation strategies. Psychiatry Research. 2014; 215(3): 727-732.
- Gross, J. J., & Muñoz, R. F. Emotion regulation and mental health. Clinical psychology: Science and practice. 1995; 2(2): 151.
- Newman, D. A., Joseph, D. L., & MacCann, C. Emotional intelligence and job performance: The importance of emotion regulation and emotional labor context. Industrial and Organizational Psychology. 2010; 3(2): 159-164.
- Ong, E., & Thompson, C. The importance of coping and emotion regulation in the occurrence of suicidal behavior. Psychological reports. 2019; 122(4): 1192-1210.
- Wilms, R., Lanwehr, R., & Kastenmüller, A. Emotion regulation in everyday life: The role of goals and situational factors. Frontiers in psychology. 2020; 11: 877.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.