De ce sunetele naturii sunt benefice pentru sănătate?
De-a lungul întregii evoluții, ființele umane s-au bucurat de sunetele naturii. În zilele noastre, acestea sunt în mare parte umbrite de zgomotele orașului. Prin urmare, mulți merg pe câmp, în pădure, pe plajă sau în parcuri naturale pentru a le asculta. De ce sunetele naturii sunt benefice pentru sănătate?
Cântecul păsărilor, sunetul vântului, al mării, al ploii, etc. au un efect relaxant care se reflectă la nivel fizic și psihic. De fapt, unele studii susțin beneficiile pe care le aduc sănătății umane.
Sunetele naturii sunt benefice pentru sănătate
Dintotdeauna, omul a fost în contact cu natura și sunetele ei. Cu toate acestea, multă vreme nu am știut prea multe despre beneficiile pe care acestea le aduc sănătății. Adevărul este că expunerea la medii naturale are efecte terapeutice care sunt apreciate astăzi mai mult ca niciodată.
După cum bine știm, viața în contexte urbane ne îndepărtează de natură și ne expune nu doar la zgomote enervante, ci și la un stil de viață agitat, cu stres constant. Zonele verzi îmbunătățesc starea de spirit și reduc efectele negative ale stresului.
Proceedings of the National Academy of Sciences susține aceste afirmații. Potrivit publicației, sunete ca șuieratul vântului, cântecul păsărilor și clipocitul pâraielor nu au doar efecte calmante, ci și terapeutice.
Ce spune studiul?
Studiul citat s-a concentrat pe analiza beneficiilor pentru sănătate ale sunetelor naturii. Acesta a fost condus de Rachel T. Burton, un biolog canadian, care a detaliat următoarele:
„Din perspectivă evolutivă, oamenii sunt pregătiți să acorde atenție semnalelor de pericol și siguranță. Un mediu care este plin de sunete naturale denotă siguranță și ne permite să lăsăm garda jos.”
Astfel, s-a stabilit că expunerea la aceste sunete poate reduce rata bolilor și mortalității. A fost legată și de scăderea durerii, o stare de spirit mai bună și o performanță superioară la testele cognitive.
Sunetele naturii influențează creierul și sistemul nervos autonom, care este implicat în reglarea emoțiilor și controlul somnului.
Alte constatări…
Studiile anterioare au avut concluzii similare. Într-o investigație împărtășită de Scientific Reports, s-a observat că persoanele care petrec două ore pe săptămână în aer liber într-un mediu natural (parcuri urbane, păduri și plaje) sunt mai sănătoase și mai fericite.
La rândul său, o meta-analiză publicată de Lancet Public Health a raportat faptul că oamenii care locuiesc în apropierea sau în spațiile verzi au o speranță de viață mai mare decât cei mai puțin expuși la aceste medii.
Descoperiți: Beneficiile unui solar acasă pentru relaxare
Relația cu emoțiile
Sunetele naturii îmbunătățesc sănătatea fizică și contribuie și la bunăstarea emoțională. Ele ajută la reducerea iritației, a furiei și chiar a tristeții. Ascultarea lor favorizează calmul și induce o stare de relaxare. Prin urmare, faceți activități în aer liber pentru a elibera tensiunea.
Poluarea fonică este dăunătoare
Oamenii sunt concentrați în mare măsură în centrele urbane. Pe măsură ce societatea a avansat, ne-am construit un stil de viață centrat pe orașe mari. Astfel, ne îndepărtăm tot mai mult de natură. În plus, zgomotul mașinilor, al fabricilor și chiar al populației creează așa-numita „poluare acustică”.
Acest lucru influențează comportamentul și bunăstarea. A fost asociat cu multiple probleme de sănătate, cum ar fi pierderea auzului. În plus, se pare că incidența bolilor cardiovasculare, a tulburărilor de somn și a tulburărilor sistemului nervos crește.
Din acest motiv, este important să petrecem mai mult timp în medii naturale, ori de câte ori este posibil. Acesta poate deveni un obicei zilnic dacă avem spații verzi aproape de casă sau de serviciu.
Descoperiți: Cele mai bune 14 fraze pentru iubitorii de natură și viață
Exemple de sunete ale naturii
Sunetele naturii pot proveni din diverse surse. În primul rând, există cele din surse biologice, precum cântecul păsărilor. În al doilea rând, avem sunetele naturii: de exemplu, ploaia, valurile, șuieratul vântului, apa râurilor, etc.
Profitați de sunetele naturii pentru sănătate!
Sunetele mediului natural oferă beneficii interesante pentru sănătate. S-a descoperit că ajută la reducerea stresului, la controlul emoțiilor și la îmbunătățirea dispoziției generale. Pot chiar să scadă incidența bolilor și rata mortalității.
Din acest motiv, este recomandat ca toți oamenii să facă activități în natură. A învăța să ne bucurăm de momentele de singurătate și de contactul cu natura poate ajuta la obținerea unei vieți mai sănătoase!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alvarsson, J. J., Wiens, S., & Nilsson, M. E. (2010). Stress recovery during exposure to nature sound and environmental noise. International journal of environmental research and public health, 7(3), 1036–1046. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2872309/
- Buxton, R. T., Pearson, A. L., Allou, C., Fristrup, K., & Wittemyer, G. (2021). A synthesis of health benefits of natural sounds and their distribution in national parks. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 118(14). https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2013097118
-
Jo, H., Song, C., Ikei, H., Enomoto, S., Kobayashi, H., & Miyazaki, Y. (2019). Physiological and Psychological Effects of Forest and Urban Sounds Using High-Resolution Sound Sources. International journal of environmental research and public health, 16(15), 2649. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6695879/
-
Passchier-Vermeer, W., & Passchier, W. F. (2000). Noise exposure and public health. Environmental health perspectives, 108 Suppl 1(Suppl 1), 123–131. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1637786/
-
Rojas-Rueda, D., Nieuwenhuijsen, M. J., Gascon, M., Perez-Leon, D., & Mudu, P. (2019). Green spaces and mortality: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. The Lancet. Planetary health, 3(11), e469–e477. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31777338/
- White, M. P., Alcock, I., Grellier, J., Wheeler, B. W., Hartig, T., Warber, S. L., Bone, A., Depledge, M. H., & Fleming, L. E. (2019). Spending at least 120 minutes a week in nature is associated with good health and wellbeing. Scientific Reports, 9(1). https://www.nature.com/articles/s41598-019-44097-3
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.