Dermatita și corticosteroizii: ce relație există?
 

Dermatita și corticosteroizii: ce relație există?

Există o legătură între dermatită și corticosteroizi. Aceștia sunt medicamente sigure și eficiente pentru erupțiile cutanate - atât timp cât îi utilizați în mod corespunzător. Aflați mai multe în acest articol!
Dermatita și corticosteroizii: ce relație există?

Ultima actualizare: 04 septembrie, 2021

Dermatita și corticosteroizii au o relație strânsă, deoarece aceste medicamente sunt tratamentul bolii. Corticosteroizii pot fi aliații perfecți în eliminarea și ameliorarea focarelor de dermatită atunci când sunt utilizați în mod corespunzător.

Acest medicament a primit recenzii negative din cauza efectelor secundare. Totuși, corticosteroizii sunt mai siguri decât par atunci când sunt utilizați sub supraveghere medicală. De fapt, marja de siguranță este ridicată atunci când sunt administrați conform specificațiilor.

Ce este dermatita?

Dermatita la copii
Dermatita de scutec este o formă comună de dermatită la copii și poate fi tratată cu corticosteroizi.

Dermatita este o boală inflamatorie cronică ce se manifestă prin mâncărimea pielii. Corticosteroizii topici sunt tratamentul ideal atunci când există un focar.

Dermatita și corticosteroizii sunt într-o relație strânsă. Corticosteroizii sunt siguri și eficienți atât timp cât sunt folosiți în mod corespunzător pentru tratamentul dermatitei. Prevenirea sau rărirea frecvenței acestor focare este crucială pentru calitatea vieții pacientului. Corticosteroizii sunt utilizați mai rar pentru prevenirea focarelor.

De ce să utilizați corticosteroizi topici?

Aceștia pot fi naturali sau sintetici.

  • Corticosteroizii naturali sunt hormoni steroizi pe care organismul îi sintetizează din colesterol. Intervin atât în procesele inflamatorii, cât și în cele imunologice și țin sub control stresul.
  • Corticosteroizii sintetici, cum ar fi hidrocortizonul, sunt sintetizați prin modificarea structurii naturale. Sunt comercializați sub formă de preparate medicamentoase. Forma topică permite aplicarea direct pe leziune.

Citiți și: Corticofobia sau frica de corticosteroizi

Dermatita și corticosteroizii

Corticosteroizi cu litere colorate

 

Aceste medicamente au efecte antiinflamatoare, vasoconstrictoare, imunomodulatoare și antiproliferative. Reduc inflamația, mâncărimea și leziunile produse de dermatită. Ajută la controlul focarelor atunci când sunt folosiți corespunzător. Dar nu le vindecă. În funcție de potența lor, corticosteroizii se încadrează în următoarele grupe:

  • Potență extrem de mare. Este cea mai eficientă și include clobetasol.
  • Potență ridicată. Metilprednisolonul este unul dintre cele mai prescrise ingrediente active pentru tratarea pielii atopice. Această categorie include și beclometazonă și betametazonă (împotriva eczemelor și dermatitei).
  • Potență scăzută. Hidrocortizonul este un preparat farmaceutic util și în concentrații minime.

Dermatita și corticosteroizii: efecte secundare

Efectele secundare ale corticosteroizilor utilizați în tratamentul dermatitei depind de următorii factori:

  1. Efectele secundare variază în funcție de potența medicamentului. Cu cât este mai mare potența, cu atât este mai mare posibilitatea de a declanșa efecte secundare.
  2. Aplicarea unui corticosteroid pe coate sau tălpile picioarelor nu este același lucru cu aplicarea pe față, pliuri sau organe genitale, deoarece pielea mai subțire îl absoarbe mai ușor.
  3. Pielea copiilor, a persoanelor în vârstă și a adolescenților este mai susceptibilă la efectele secundare.
  4. Pielea nu absoarbe o soluție lichidă așa cum absoarbe o cremă sau un unguent. Cu cât excipientul este mai gras, cu atât este mai mare absorbția și durata efectului.
  5. Cu cât tratamentul este mai lung, cu atât este mai mare riscul de efecte secundare (acesta este motivul pentru care este mai bine să utilizați un corticosteroid cu potență ridicată pentru câteva zile decât un corticosteroid cu potență mai mică pe termen lung).

Cunoașteți efectele secundare ale corticosteroizilor?

Corticosteroizii produc efecte secundare ireversibile, cum ar fi vergeturile, venele pânză de păianjen sau atrofia dermică. Produc și efecte secundare reversibile, cum ar fi eritemul facial, variații ale pigmentării pielii, acnee și rozacee, printre altele.

Corticosteroizii sunt fotosensibilizatori, așadar pacienții trebuie să utilizeze protecție solară atunci când sunt supuși tratamentului. De asemenea, pot provoca reacții adverse la nivel sistemic. Acestea sunt rare și pot apărea din cauza absorbției corticosteroizilor prin piele. Printre aceste reacții adverse, se numără:

  • Creștere întârziată
  • Hipertensiune
  • Diabet zaharat
  • Efect mineralocorticoid

Dermatita și corticosteroizii: concluzie

Discutați cu medicul pentru a obține mai multe informații.

Încercați să utilizați creme emoliente specifice între focare pentru a evita utilizarea corticosteroizilor dacă suferiți de dermatită și urmați întotdeauna instrucțiunile medicului. Acesta este cel mai bun mod de a controla boala și de a evita utilizarea excesivă a medicamentelor.

De asemenea, puteți evita efectele secundare ale corticosteroizilor atunci când îi utilizați sub supraveghere medicală. Trebuie să respectați doza și durata tratamentului prescris.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lebrun-Vignes, B., & Chosidow, O. (2007). Corticoterapia local cutánea. EMC – Pediatría. https://doi.org/10.1016/s1245-1789(07)70253-6

  • Mateos, M. (2011). Guía de tratamiento de la Dermatitis Atópica en el niño. Documento de consenso grupo de expertos.

  • Berbegal, L., DeLeon, F. J., & Silvestre, J. F. (2015). Estudio de sensibilización a corticoides en una consulta de alergia cutánea. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://doi.org/10.1016/j.ad.2015.07.007


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.