Descoperă 7 schimbări dietetice pentru diabetici
Ca să-ți menții glicemia sub control atunci când suferi de diabet, este esențial să fii conștient de obiceiurile tale alimentare și, dacă este nevoie, să le modifici. Astăzi îți propunem câteva schimbări dietetice pentru diabetici. Nu ezita să le încerci!
Cum să-ți îmbunătățești dieta când suferi de diabet
Modificarea dietei reprezintă unul dintre cele mai bune moduri de a evita complicațiile diabetului. Din acest motiv, te sfătuim să fii atent la ceea ce mănânci.
Optează întotdeauna pentru alimente de calitate, cu o valoare nutritivă superioară. Nu mânca în exces. Cel mai bine este să servești porții mici pentru a-ți ține glicemia sub control. O altă măsură utilă este să încerci să-ți organizezi mesele. De pildă, respectă un program de aport alimentar pentru a evita hiperglicemia.
În general, schimbările în dietă pentru diabetici au la bază nevoia de a consuma alimente sănătoase pentru satisfacerea cerințelor nutriționale. Totodată, aceste schimbări trebuie să te ajute să-ți menții o greutate sănătoasă și să-ți ții nivelul trigliceridelor și al colesterolului sub control.
Mai jos, îți propunem câteva idei utile.
7 schimbări dietetice pentru diabetici
Modificarea obiceiurilor alimentare constituie o măsură esențială pentru a avea o calitate ridicată a vieții. Mâncând bine, fără a face abuz de calorii sau a servi porții prea mari, îți vei optimiza producția de insulină și modul în care acest hormon este folosit – adică vei evita principalele probleme cauzate de diabet.
Citește și:
Desigur, înainte de a-ți modifica dieta, consultă un medic și întreabă-l ce poți mânca și ce nu. Nu există nicio altă persoană mai calificată să te sfătuiască!
1. Moderează-ți aportul de alimente care se transformă în zaharuri
Știai că dulciurile nu sunt singurele alimente care provoacă hiperglicemie? Orice sursă de carbohidrați simpli duce la creșterea excesivă a nivelului de glucoză din sânge.
Asta nu înseamnă că trebuie să eviți carbohidrații. Însă este indicat să optezi pentru surse de carbohidrați complecși, un nutrient care este eliberat treptat în sânge, permițând un control mai bun al glicemiei.
2. Consumă suficiente proteine
Alimentele bogate în proteine nu cresc nivelul glicemiei. Așadar, medicii ne recomandă să le consumăm zilnic, respectând porțiile recomandate pentru vârsta, înălțimea și greutatea noastră corporală.
Conform unui studiu publicat în 2014, un mic dejun bogat în proteine oferă beneficii metabolice pacienților cu diabet de tip 2. Întreabă medicul dacă o asemenea masă este potrivită pentru tine.
3. Spune da carbohidraților cu eliberare lentă
Carbohidrații complecși au o eliberare lentă. Acest lucru înseamnă că măresc treptat nivelul glucozei în sânge, ajutându-te să eviți hiperglicemia. Consumă cartofi, orez integral, paste integrale, pâine integrală și leguminoase.
4. Monitorizează-ți aportul de grăsimi
În prezent, nu există niciun consens cu privire la aportul adecvat de grăsimi pentru pacienții cu diabet. Studiile realizate până acum au ajuns la concluzii diferite.
Deși nu există un criteriu unic, te sfătuim să optezi pentru grăsimi „benefice” în locul celor saturate. De pildă, înlocuiește cârnații cu avocado și gătește cu ulei de măsline în loc de unt.
5. Evită sucurile
De fiecare dată când îți este poftă de un pahar de suc, mănâncă un fruct. De pildă, deși un pahar de suc de portocale are la fel de mult zahăr ca fructul propriu-zis, zahărul primului este absorbit mai rapid și poate cauza hiperglicemie.
6. Consumă fructe oleaginoase
Un studiu publicat în februarie 2019 în jurnalul Circulation Research a analizat obiceiurile alimentare a peste 16000 de subiecți cu diabet de tip 2. Concluzia acestuia a fost faptul că migdalele, fisticul și nucile pot reduce riscul de boli cardiace la adulții care suferă de diabet de tip 2.
Se estimează că persoanele care servesc cel puțin 5 porții de fructe oleaginoase pe săptămână au un risc cu 17% mai mic de a dezvolta boli cardiace decât cei care consumă acest tip de aliment în cantități mai mici.
7. Ia în considerare creșterea aportului de scorțișoară
Datele privitoare la acest subiect sunt contradictorii. Unele studii sugerează faptul că un consum regulat de scorțișoară poate reduce glicemia pacienților cu diabet de tip 2, pe când altele nu au găsit nicio asemenea corelație. Înainte de a-ți crește aportul de scorțișoară, cere opinia medicului.
Ar putea să te intereseze:
Îmbunătățirea dietei constituie primul pas pentru a ține sub control diabetul. Desigur, nu trebuie să faci nicio schimbare radicală fără a consulta mai întâi un specialist. Medicul tău este persoana calificată pentru a-ți analiza nevoile nutriționale și starea fizică și a-ți propune schimbări dietetice adecvate pentru diabetici.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Krejci H., Vyjidak J., Kohutiar M., Low carbohydrate diet in diabetes mellitus treatment. Vnitr Lek, 2018. 64 (7-8): 742-752.
- Rabinovitz HR., Boaz M., Ganz T., Jakubowicz D., et al., Big breakfast rich in protein and fat improves glycemic control in type 2 diabetics. Obesity, 2014. 22 (5): 46-54.
- Islam A., Amin MA:, Siddiqui SA., Hossain P., et al., Trans fatty acids and lipid profile: a serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr, 2019. 13 (2): 1643-1647.
- Liu G., Guasch Ferré M., Hu Y., Li Y., et al., Nut consumption in relation to cardiovascular disease incidence and mortality among patients with diabetes mellitus. Circulation Research, 2019.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.