Descoperă beneficiile incredibile ale morcovilor pentru piele
Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez
Morcovii sunt legume cu un conținut ridicat de nutrienți, precum și cu un conținut scăzut de calorii. Sunt considerați unul dintre cele mai utile alimente din lumea esteticii, iar multe dintre proprietățile lor pot contribui la sănătatea pielii. Descoperă beneficiile incredibile ale morcovilor pentru piele!
Concentrația mare de beta-caroten, vitamina B și C, fibre și minerale – calciu, fosfor, potasiu, magneziu, sodiu, zinc, fier, cupru, fluor și mangan – fac din morcovi una dintre cele mai hrănitoare legume din lume.
Fiecare dintre aceste componente ale morcovului contribuie – într-o măsură mai mică sau mai mare – la o piele sănătoasă. De exemplu, în cazul beta-carotenului, organismul îl transformă în vitamina A, care poate ajuta la menținerea pielii sănătoase, netede și ferme.
Beneficiile incredibile ale morcovilor pentru piele
Preparatele de casă cu morcovi sunt utile pentru îngrijirea zilnică a organismului sau completarea unui tratament specific indicat de medicul dermatolog. Dacă suferi de o afecțiune a pielii, cel mai bine este să consulți un specialist în sănătate.
1. Rol anti-îmbătrânire
Morcovii conțin vitamina A, care promovează producția de colagen în organism, potrivit unui studiu publicat de Journal of Investigative Dermatology. Colagenul este o proteină structurală care este esențială pentru menținerea elasticității pielii.
Recomandăm: 8 alimente cu colagen ideale pentru piele
În plus, potrivit unui articol din 1998 publicat de aceeași sursă, poate ajuta și la prevenirea ridurilor și la încetinirea procesului de îmbătrânire.
Vitamina A sau retinolul din morcovi este un compus antioxidant ce previne apariția prematură a semnelor de îmbătrânire precum ridurile, petele și decolorarea.
2. Protecție solară
Morcovii întăresc rezistența la razele ultraviolete (UV) datorită conținutului lor ridicat de carotenoizi, în special beta-caroten, așa cum detaliază un studiu publicat în Nutrients în 2010. Acest lucru ne permite să ne prelungim bronzul și să reducem efectele nocive ale expunerii la soare.
3. Tratament pentru ten gras
Morcovii sunt benefici pentru persoanele cu ten gras sau probleme legate de acnee, potrivit unui studiu publicat de Journal of Drugs in Dermatology. Acest lucru se datorează, din nou, potențialului lor antioxidant.
De asemenea, morcovii par să aibă un efect astringent. Mai jos, îți oferim un remediu popular ce folosește morcov și miere.
Ingrediente
- 1 morcov
- 2 lingurițe de miere (15 grame)
Preparare
- Dacă vrei să utilizezi morcovul pe pielea grasă, trebuie să-l fierbi și apoi să-l pasezi.
- Apoi, adaugă cele două lingurițe de miere pentru a obține o pastă fină. Mierea are un efect exfoliant, conform unui studiu publicat de International Journal of Pharmaceutical Science Invention.
- Aplică remediul pe piele și lasă-l să acționeze câteva minute. La final, clătește-te cu apă călduță.
4. Hidratare
Se spune că morcovii sunt benefici și pentru persoanele cu piele uscată, datorită conținutului lor de potasiu și beta-caroten (vitamina A). Totuși, nu există studii care să demonstreze această relație.
5. Tratamentul afecțiunilor pielii
După cum am menționat mai sus, morcovii conțin o serie de antioxidanți. Potrivit unui studiu din 2005, acești compuși pot ajuta la prevenirea și vindecarea diferitelor afecțiuni ale pielii, cum ar fi:
- Acnee și coșuri
- Iritații ale pielii
- Dermatită
- Psoriazis
- Alte afecțiuni alergice și inflamatorii
Citiți și: Ce sunt peptidele de colagen?
6. Proprietăți vindecătoare
Morcovilor li se atribuie proprietăți vindecătoare. De exemplu, în medicina tradițională chineză, sunt folosiți pentru a trata rănile și alte leziuni ale pielii.
În zilele noastre, mai multe studii au demonstrat că proprietățile antiinflamatorii ale beta-carotenului revitalizează și regenerează pielea. De exemplu, acest rol al antioxidanților este evidențiat în cercetările publicate în Experimental Dermatology.
Nu exagera cu morcovii pentru sănătatea pielii
Deși morcovii sunt capabili să ajute la prevenirea și tratarea diferitelor afecțiuni, nu este indicat să-i consumi în exces. De fapt, un studiu din 2012 prezintă cazul unui bărbat care a suferit constipație, carotenoză și intoxicație cu vitamina A din cauza unui consum mare de morcovi – a ingerat șase sau șapte bucăți pe zi.
Cel mai bine este să consulți un dermatolog și un nutriționist cu privire la diferitele modalități de a include această legumă în mesele zilnice. În acest fel, îi vei spori efectele benefice. Morcovii au multe de oferit!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- James Varani, Roscoe L. Warner, Mehrnaz Gharaee-Kermani, Sem H. Phan, Sewon Kang, JinHo Chung, ZengQuan Wang, Subhash C. Datta, Gary J. Fisher, John J. Voorhees. 2000. Vitamin A Antagonizes Decreased Cell Growth and Elevated Collagen-Degrading Matrix Metalloproteinases and Stimulates Collagen Accumulation in Naturally Aged Human Skin.
Journal of Investigative Dermatology. https://doi.org/10.1046/j.1523-1747.2000.00902.x.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X15407985) - James Varani, Gary J. Fisher, Sewon Kang, John J. Voorhees. 1998. Molecular Mechanisms of Intrinsic Skin Aging and Retinoid-Induced Repair and Reversal. Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings. https://doi.org/10.1038/jidsymp.1998.14.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1087002415301933) - Julie A. Evans and Elizabeth J. Johnson. 2010. The Role of Phytonutrients in Skin Health. Nutrients. https://www.mdpi.com/2072-6643/2/8/903/htm
- Bowe WP, Patel N, Logan AC. Acne vulgaris: the role of oxidative stress and the potential therapeutic value of local and systemic antioxidants. Journal of Drugs in Dermatology : JDD. 2012 Jun;11(6):742-746.
- Diep N. T. Tran; Huong T. Nguyen. 2017. An Exploration of Parameters of The Fermentation Process of Honey Riched in Gluconic Acid – Oriented in Cosmetics Applications. International Journal of Pharmaceutical Science Invention. http://www.ijpsi.org/Papers/Vol6(4)/D06041724.pdf
- Okayama, Y. 2005. Oxidative Stress in Allergic and Inflammatory Skin Diseases. Current Drug Targets – Inflammation & Allergy. https://www.ingentaconnect.com/content/ben/cdtia/2005/00000004/00000004/art00016
- Lademann, J., Meinke, M.C., Sterry, W. and Darvin, M.E. (2011), Carotenoids in human skin. Experimental Dermatology, 20: 377-382. doi:10.1111/j.1600-0625.2010.01189.x
- Sansone, R.A. and Sansone, L.A. (2012), Carrot man: A case of excessive beta‐carotene ingestion. Int. J. Eat. Disord., 45: 816-818. doi:10.1002/eat.22015
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.