Tratamente acasă pentru erupții cutanate
 

Tratamente acasă pentru erupții cutanate

Deși prima reacție pe care o vom avea va fi să ne zgâriem, trebuie să nu atingem pielea afectată de erupție pentru a nu o răspândi în alte zone.
Tratamente acasă pentru erupții cutanate

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Deși este adesea o problemă minoră, erupția cutanată este o pacoste Cunoscută și sub denumirea de dermatită, erupția cutanată provoacă iritații și roșeață a pielii. În plus, se caracterizează prin uscăciune, mâncărime și descuamare. În funcție de cauza sa, poate provoca chiar vezicule și umflături. În acest articol, vă propunem câteva tratamente preparate acasă pentru erupții cutanate.

Cauze erupției cutanate

Când pielea este ușor roșie, dar nu provoacă disconfort semnificativ, nu este nimic de care să vă faceți griji. Se poate să fie înroșită de soare, zgârieturi puternice, o baie prea fierbinte, un parfum sau un alt produs… În aceste cazuri, roșeața dispare de la sine în câteva zile.

Fiți atenți dacă această roșeață se agravează în timp și este însoțită de diverse disconforturi din ce în ce mai incomode sau chiar dureri musculare sau febră. Mergeți la medic pentru a face un control și a obține un diagnostic și tratament precoce.

Iată câteva dintre cauzele care ar putea sta în spatele erupției cutanate:

 • Alergii
 • Ciuperca Candida
 • Râie din cauza acarienilor
 • Expunere solară
 • Anumite haine
 • Transpirație excesivă
 • Infecții bacteriene
 • Înțepături de insecte
 • Pecingine (infecție fungică)
 • Intoxicații alimentare
 • Medicamente
 • Climat cald și umed
 • Contact cu substanțe iritante
 • Infecții virale (varicela, rujeolă, rubeolă)

Tipuri de erupții cutanate

Fată cu erupție pe piele

Dermatita atopică

Această eczemă se dezvoltă la copii și provoacă uscăciune și umflături în jurul coatelor și genunchilor.

Dermatita de contact

Este cauzată de contactul cu anumiți alergeni și are drept consecință roșeață, descuamare și mâncărime. De exemplu, apare atunci când purtați bijuterii din nichel sau atingeți iedera otrăvitoare.

Dermatita de contact iritantă

În acest caz, pielea este expusă la substanțe iritante, precum detergenți chimici, săpunuri sau parfumuri. Umflarea și mâncărimea sunt cele mai frecvente simptome.

Dermatita seboreică

Apare pe scalp, urechi și față. Semnele principale sunt roșeața, uscăciunea și descuamarea.

Psoriazis

Este o erupție pe piele, în special pe coate, genunchi și scalp.

Simptomele erupției cutanate

După cum am menționat deja, erupția provoacă simptome în funcție de cauza acesteia. Acestea sunt cele mai comune:

Rețineți că aceste simptome pot apărea oriunde în organism.

Tratamente acasă pentru erupții cutanate

Remediile la domiciliu pentru erupții cutanate trebuie folosite ca o completare a strategiei terapeutice a profesioniștilor din domeniul sănătății. Este important să rețineți că trebuie să urmați instrucțiunile medicului.

Rețineți că nu trebuie să folosiți mai multe remedii în același timp deoarece, în loc să obțineți o ameliorare, puteți spori disconfortul.

1. Uleiuri esențiale

Mușețel pe lista de tratamente acasă pentru erupții cutanate

 

Uleiul esențial de mușețel (disponibil în magazinele naturiste) poate ajuta la tratarea erupțiilor cutanate și a mâncărimii. Acesta are proprietăți analgezice și antiinflamatorii.

Aplicare

Umpleți cada cu apă caldă și adăugați câteva picături din acest ulei. Apoi, scufundați-vă complet, asigurându-vă că zona afectată este acoperită de apă. Stați 15 minute. Puteți folosi și ulei de măsline. În acest caz, aplicați câteva picături pe zona cu erupție și efectuați masaje circulare. Lăsați să se usuce și nu clătiți.

2. Aloe vera

Deși aloe vera este un remediu natural foarte popular pentru îngrijirea pielii, există controverse în privința utilizării sale în unele cazuri, cum ar fi erupțiile cutanate. Dacă medicul spune că este în regulă, atunci puteți încerca următoarele:

Aplicare

Tăiați o bucată de aloe vera și deschideți frunza pentru a extrage gelul. Se aplică pe pielea afectată și se lasă să se absoarbă.

3. Fulgi de ovăz

Săculeț cu fulgi de ovăz

 

Fulgii de ovăz au capacitatea de a reduce mâncărimea și roșeața pielii. Acest lucru se datorează faptului că fulgii de ovăz sunt un aliment cu proprietăți antiinflamatorii și analgezice.

Aplicare

Îi puteți folosi în diferite moduri, cum ar fi adăugarea în apa de baie. Umpleți cada cu apă călduță și adăugați o mână de fulgi de ovăz. Faceți o baie lungă.

O altă variantă este să fierbeți 1/2 cană (125 ml) de apă cu o mână de fulgi de ovăz, până se formează o pastă. Puneți pasta rece într-un tifon și aplicați pe zona afectată sub formă de compresă. Lăsați să acționeze 30 de minute.

4. Mușețel, limba oii, tătăneasă

Infuzie pentru erupții cutanate

Mușețelul poate fi folosit atât ca infuzie, cât și ca ulei esențial pentru a ameliora disconfortul produs de erupția cutanată. Ambele produse au proprietăți antiinflamatorii și analgezice.

Aplicare

Folosiți o infuzie rece de mușețel pe erupția cutanată. De asemenea, puteți face o cataplasmă, amestecând o lingură de rădăcină de limba oii și una de păpădie.

 • Adăugați puțină apă pentru a face o pastă.
 • Aplicați pe piele și acoperiți cu tifon.
 • Lăsați să acționeze o jumătate de oră.

Camforul și tătăneasa sunt alte opțiuni similare. Pregătiți o infuzie cu o lingură de plantă la alegere și o cană de apă. Când s-a răcit, aplicați lichidul pe erupție.

5. Bicarbonat de sodiu

Dacă aveți mâncărimi severe din cauza dermatitei, puteți folosi bicarbonat de sodiu pentru a face băi dacă medicul dermatolog consideră că este potrivit.

Aplicare

Doza potrivită este de 3 linguri (30g) per cada cu apă. Acest tratament la domiciliu se face înainte de a merge la culcare pentru a vă putea odihni mai bine și a nu vă zgâria inconștient.

Recomandări pentru erupțiile cutanate

Pe lângă respectarea tratamentului prescris de medic și menținerea unor bune obiceiuri de viață, este important să țineți cont de următoarele:

 • Identificați ce alergen provoacă iritația.
 • Nu zgâriați zona cu unghiile.
 • Nu folosiți produse parfumate (săpunuri, geluri, creme, parfumuri, etc.).
 • Folosiți întotdeauna creme hidratante în funcție de tipul de piele.
 • Nu faceți băi prea lungi pentru că pielea se va usca și mai mult.
 • Evitați băile cu apă foarte fierbinte.

Dacă medicul vă permite să utilizați unul sau mai multe remedii ca o completare a tratamentului medical, urmați-i instrucțiunile. Este cel mai bun mod de a folosi corect tratamente acasă pentru erupții cutanate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Simeon Margolis, Johns Hopkins Medical Institutions. Johns Hopkins Symptoms and Remedies: The Complete Home Medical Reference. Pensilvannia University.2009.
 • Medline Plus. Intoxicación alimentaria. Octubre 2019. Biblioteca de Medicina de Estados Unidos.
 • Juliette Goggin, Abi Righton. Cosmética casera : recetas naturales para el rostro, el cuerpo y el cabello. Naturart, 2017. 
 • Ilnytska O, Kaur S, et al. Colloidal oatmeal (Avena Sativa) improves skin barrier through multi-therapy activity.  Journal of Drugs in Dermatology. Junio 2016. 15 (6): 684-690.
 • Alfredo Entrala Bueno. Vitaminas: aspectos prácticos en medicina. Ediciones Díaz de Santos, 1995.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.