Logo image
Logo image

Dezavantajele și avantajele statului pe podea

4 minute
Știai că statul pe podea este foarte bun pentru sănătate dacă faci acest lucru în mod corect? Iată câteva recomandări!
Dezavantajele și avantajele statului pe podea
Scris de Ana Luzardo
Ultima actualizare: 25 octombrie, 2022

Avantajele statului pe podea sunt numeroase. La urma urmei, cât timp petreci pe scaun în fiecare zi? Probabil mult. De fapt, nu este greu să calculezi cât timp petreci în această poziție. Desigur, există riscuri și beneficii pentru ambele posturi.

Da, unii oameni stau pe podea. Există chiar și culturi și țări în care această poziție este normală. Cu toate acestea, există o întreagă dezbatere în jurul posturii și este important să o analizăm pentru a înțelege mai bine care este soluția perfectă.

Impactul statului pe scaun

Statul pe scaun are un impact uriaș asupra sănătății. În această poziție, utilizezi mult mai puțină energie decât atunci când ești în mișcare. Tocmai din acest motiv, boli precum obezitatea, hipertensiunea, diabetul și nivelurile ridicate de colesterol sunt asociate cu petrecerea timpului în această poziție.

Avem nevoie de mai multe studii, dar dovezile arată faptul că mișcarea este necesară chiar dacă este de intensitate redusă. Aceasta reduce riscul de evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

Avantajele statului pe podea

Există dezbateri constante despre a sta pe podea. Este posibil să nu fie confortabil la început, dar are un impact pozitiv asupra corpului. Să vedem câteva dintre avantajele statului pe podea.

1. Ești mai activ

Așezarea pe podea sau ghemuirea activează mai mulți mușchi și previne durerile de spate. Nu este leacul magic pentru problemele lombare, dar ajută atât timp cât respecți axa corpului.

Citește mai mult:

Igiena posturală: sfaturi utile

Some figure
Poziția ghemuit este excelentă pentru mamă și făt în timpul sarcinii și al nașterii.

2. Anatomia corpului indică faptul că acesta este cel mai bun mod de a defeca

Mulți oameni apără această afirmație. Are sens, deoarece ghemuitul presupune un unghi mai bun între intestinul gros, rect și anus. Ghemuitul ușurează defecarea, deoarece echilibrează poziția sfincterului și podeaua pelviană.

3. Este recomandat în timpul fazei de expulzare a fătului

Ghemuitul permite o deschidere mai mare pentru trecerea bebelușului. Această poziție este una dintre cele mai utilizate în lumea animalelor la momentul nașterii, deoarece diametrul pelvisului se extinde mai ușor.

Gravitația scade eforturile pe care femeia trebuie să le depună pentru a împinge fătul. De asemenea, ajută la contracții, deoarece această poziție crește presiunea fătului asupra colului uterin, ceea ce contribuie la o naștere mai ușoară. Un alt avantaj este faptul că rupturile țesutului moale se reduc considerabil.

4. Îmbunătățește postura și ameliorează durerile de gât

Ghemuitul ajută la eliminarea presiunii de la nivelul gâtului, deoarece statul pe podea păstrează țesuturile conjunctive elastice și flexibile. Statul pe scaun rigidizează aceste țesuturi.

Lucruri de luat în considerare atunci când stai pe podea

Există câteva dezavantaje în a sta pe podea sau într-o poziție ghemuită. Există anumite tipuri de probleme la care ar trebui să fii atent. Hai să aruncăm o privire!

1. În genunchi

Această poziție pune presiune pe genunchi și articulațiile gleznei. Folosește doar un genunchi dacă simți durere sau amorțeală la nivelul membrelor.

2. Echilibru în timp ce stai pe podea

Există mai puțină stabilitate la îngenunchere, deoarece fesele rămân deasupra podelei. Ține-te de perete sau canapea și schimbă-ți poziția dacă simți durere sau instabilitate.

3. Cum să stai cu picioarele încrucișate

Statul cu picioarele încrucișate poate agrava durerile lombare și postura deficitară. Menține-ți coloana vertebrală într-o poziție neutră dacă alegi să faci acest lucru. Pune-ți greutatea pe șolduri în loc de picioare.

Poziții pentru a sta pe podea

Există mai multe poziții pe care le poți folosi pentru statul pe podea. Iată câteva dintre acestea:

1. În genunchi

Ridică-te și treci un picior în spatele corpului, mutând greutatea pe piciorul din față. Coboară încet genunchiul din spate spre podea și menține degetele de la picioare pe podea cu glezna flexată. Adu umerii în fața șoldurilor și coboară genunchiul din față pe podea. Apoi, depărtează genunchii la lățimea umerilor și lăsă fesele pe călcâie.

2. Așezat pe podea cu picioarele încrucișate

Stai jos. Îndoaie ambii genunchi și mișcă-te spre exterior. Pune un picior sub genunchiul opus, apoi deplasează-ți greutatea pe șolduri în loc de picioare. Abdomenul trebuie să fie peste șolduri. O modalitate de a reduce presiunea pe șolduri este să stai pe marginea unei pături pliate sau pe perne.

3. Aplecat

Această poziție poate ajuta în afecțiunile genunchiului sau ale gleznei. Stai pe podea, îndoind ambii genunchi. Depărtează picioarele mai mult decât lățimea șoldurilor și apleacă abdomenul peste șolduri.

Citește și:

8 sfaturi pentru a avea o postură corectă

4. Ghemuit

Stai cu picioarele depărtate și plate pe podea. Coboară încet fesele până când aproape ating podeaua. Ține umerii și pieptul în poziție verticală.

Some figure
Statul pe jos în aer liber promovează conexiunea cu natura.

Există efecte secundare ale statului pe podea?

Desigur, pot exista și efecte secundare ale adoptării acestei poziții. Greutatea corpului este centrată pe extremitățile inferioare, deci există presiune pe genunchi și glezne. De fapt, această greutate poate reduce circulația către extremitățile inferioare.

Ai contraindicații medicale, cum ar fi probleme la nivelul șoldurilor, al genunchilor și al gleznelor? Atunci este mai bine să nu stai pe podea. Acest lucru poate slăbi și mai mult articulațiile. De asemenea, vei avea probleme cu recuperarea.

După cum poți vedea, statul pe podea poate fi benefic dacă știi cum să o faci!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Laskowski E. ¿Cuáles son los riesgos de estar sentado mucho tiempo? [Internet]. Mayo Clinic. 21/08/2020 [Consultado 24/01/2021]. Disponible en https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/sitting/faq-20058005
  • Lugones M. El parto en diferentes posiciones a través de la ciencia, la historia y la cultura. Revista Cubana de Ginecología y Obstetricia 2012;38(1):134-145.
  • Romero Añanca, Katia, and Milagros Yenifer Vargas Baca. “Relación entre los partos verticales y desgarros perineales en pacientes atendidas en el Centro de Salud de Belenpampa, enero a junio–2018.” (2018).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.