Dieta antiinflamatoare pentru acidul uric
Acumularea de acid uric în organism poate fi declanșatorul unei serii de modificări inflamatorii care afectează calitatea vieții. Dieta antiinflamatoare pentru acidul uric este una dintre cele mai bune măsuri pentru a evita efectele acestei substanțe nocive.
Această afecțiune, numită și hiperuricemie, este cauzată de degradarea purinelor care provin din alimente. Deși organismul le metabolizează și le elimină prin intermediul funcției renale, pot apărea modificări, purinele rămânând nedescompuse.
În consecință, se formează cristale de urat care duc la pietre la rinichi, atacuri de gută și dureri articulare. În plus, în multe cazuri, acestea sunt legate de probleme metabolice și de hipertensiunea arterială.
Ce include dieta antiinflamatoare pentru acidul uric? Este esențial să știm ce este permis și ce nu. Mai jos, vă spunem în detaliu în ce constă și care sunt îndrumările pe care le propune pentru a face față acestei probleme.
Dieta antiinflamatoare pentru acidul uric
Tratamentul împotriva excesului de acid uric include consumul unor medicamente. Cu toate acestea, principala măsură pentru a stabiliza nivelurile sanguine rămâne dieta. De ce?
Alimentele care sunt încorporate în dietă pot acționa pozitiv sau negativ. Deși unele cresc concentrația de purine, altele susțin procesul metabolic de eliminare a acestora din organism.
Dieta antiinflamatoare este un plan alimentar ușor pentru a obține nutrienții necesari împotriva acestei afecțiuni. Prin urmare, se evită pe cât posibil sursele de acid uric și se acordă prioritate alimentelor alcalinizante.
Citiți și: Dieta în hiperuricemie: aspecte esențiale
Scopul dietei antiinflamatorii
O dietă antiinflamatoare pentru tratarea acidului uric are trei obiective principale: reglarea pH-ului urinei, controlul aportului de purine și scăderea aportului de fructoză. Aceasta facilitează descompunerea acidului uric pentru a-i inversa efectele.
Reglarea pH-ului urinei
Rinichii sunt organele care sunt responsabile de filtrarea acidului uric din sânge pentru a promova eliminarea acestuia prin urină. Cum putem stimula procesul?
- Creșterea consumului de apa și infuzii sănătoase
- Creșterea aportului de fructe și legume
- Reducerea consumului de surse de acid uric sau acidifianți precum produsele rafinate, zaharurile, ouăle și produsele de origine animală (carne, organe, peste).
- Limitarea consumului de sare și gătitul acasă
- Evitarea completă a băuturilor alcoolice, inclusiv berea și vinul
Aportul de purine
În orice dietă antiinflamatoare, consumul de purine este cât se poate de redus. Din acest motiv, este esențial să monitorizați alimentele consumate și modul de gătire. Când fierbeți un aliment cu purine, o mare parte din acestea trec în apă.
Prin urmare, o modalitate bună de a reduce conținutul de purine din alimente este aruncarea apei în care acestea au fiert.
Aportul de fructoză
Fructoza este transformată în organism într-un tip de purină cunoscut sub numele de xantină, care se va transforma în cele din urmă în acid uric. Din acest motiv, se recomandă consumului unui singur fruct pe zi. În plus, alegeți fructe cu conținut mai mic de fructoză: ananas, kiwi, mango, pepene verde, căpșuni, portocale, pepene galben și caise.
Alimente interzise în dieta antiinflamatoare pentru acidul uric
Multe dintre alimentele „interzise” ar trebui evitate doar în cazul unui atac de gută sau al pietrelor. În general, este suficient ca aportul să fie limitat. Pentru a afla în detaliu ce alimente trebuie evitate, mai jos le clasificăm în funcție de cantitatea de purine:
Cantitate mare de purine (150-800 mg la 100 g)
- Fructoză, pateuri, organe
- Sardine, hamsie, macrou
- Creveți, scoici
Cantitate considerabilă de purine (70-150 mg la 100 g)
- Vițel, vită, porc, mistreț, prepeliță, potârniche
- Linte, fasole
- Pește oceanic mare
Cantitate medie de purine (50-70 mg la 100 g)
- Iepure, pui, curcan
- Năut, fasole, mazăre, soia
- Conopidă, ciuperci, spanac, sparanghel
Cantitate mică de purine (0-50 mg la 100 g)
- Fructe
- Tuberculi
- Cereale albe sau rafinate
- Lapte cu conținut scăzut de grăsimi și derivate
- Majoritatea legumelor (cu excepția celor menționate)
Model de dietă antiinflamatoare pentru tratarea acidului uric
Există multe modalități de a concepe o dietă antiinflamatoare ca măsură de tratare a acidului uric. De fapt, adaptarea sa la fiecare caz particular este întotdeauna recomandată, deoarece acumularea de acid uric provoacă diferite probleme.
Recomandăm: Ceaiuri pentru scăderea acidului uric
Cu toate acestea, există modele simple care servesc drept exemplu pentru a ști cum trebuie planificate meniurile. Mai jos, vă împărtășim o opțiune interesantă care poate fi luată în considerare.
Mic dejun
- Cereale integrale neîndulcite cu lapte degresat
- O cană de căpșuni proaspete
- Cafea și apă
Masa de prânz
- Porție mică de piept de pui copt (55 g) într-o chiflă de grâu integral cu muștar
- Salată amestecată cu sos de oțet și ulei de măsline
- Lapte degresat
Gustare de după-amiază
- O cană de cireșe proaspete
- Un pahar cu apă sau infuzie
Masa de seară
- O porție de somon fript (55 g)
- Fasole verde la aburi sau la tigaie.
- O jumătate de cană de paste integrale de grâu cu ulei de măsline și lămâie.
- Infuzie sau iaurt cu conținut scăzut de grăsimi.
În concluzie
Adoptarea unei diete antiinflamatorii poate limita producția de acid uric în organism și poate promova eliminarea corectă a acestuia. Deși nu servește drept „leac” pentru problemele cauzate de această substanță, este un mare aliat al tratamentului.
Experții Clinicii Mayo au împărtășit câteva recomandări interesante în dieta pentru gută, pe care le puteți consulta la acest link.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Izzedine, H., & Deray, G. (2011). Acide urique et fonction rénale. Revue Du Rhumatisme (Edition Francaise). https://doi.org/10.1016/S1169-8330(11)70026-6