Ceaiuri pentru scăderea acidului uric

Nivelurile ridicate de acid uric pot provoca tulburări de sănătate. Din fericire, poți consuma câteva ceaiuri din plante cu proprietăți care susțin eliminarea acestuia. În acest articol, vei descoperi cum să le prepari.
Ceaiuri pentru scăderea acidului uric

Ultima actualizare: 04 Februarie, 2021

Trebuie să-ți scazi nivelul de acid uric? Organismul produce acest deșeu atunci când metabolizează purinele pe care le conțin unele alimente. În mod normal, rinichii sunt responsabili de filtrarea acestuia și, ulterior, de eliminarea sa prin urină. Știai că poți folosi ceaiuri din plante pentru scăderea nivelului acidului uric?

Uneori, există dificultăți în realizarea procesului de eliminare a acidului uric, deoarece corpul produce prea mult sau își reduce capacitatea de a-l expulza. În consecință, apare o tulburare cunoscută sub numele de hiperuricemie, care poate declanșa și alte probleme, cum ar fi guta.

Tratamentul include medicamente pentru reducerea producției de acid uric și medicamente antiinflamatoare. Cu toate acestea, cazurile mai ușoare pot fi controlate prin dietă și suplimente alimentare. Astăzi, îți propunem 6 ceaiuri de plante pentru scăderea nivelului de acid uric.

Ceaiuri pentru scăderea acidului uric

Este foarte important să-ți ajuți corpul să reducă nivelul de acid uric. Deși acumularea de acid uric trece inițial neobservată, în timp, poate provoca inflamații articulare și durere. Astfel, dacă testele tale de sânge au arătat niveluri ridicate de acid uric, este esențial să urmezi un tratament pentru a le regla.

Remediile naturale, inclusiv ceaiurile din plante, stimulează funcția rinichilor pentru a facilita excreția acidului uric prin urină. Cu toate acestea, este important să consulți medicul înainte de a le bea, deoarece acestea nu sunt adecvate în anumite cazuri.

1. Ceai de ghimbir

Ghimbir felii și pudră
Ghimbirul conține substanțe nutritive antiinflamatoare care pot reduce disconfortul cauzat de această boală.

Dovezile științifice sugerează faptul că aportul de ceai de ghimbir scade durerea asociată cu acumularea de acid uric în articulații. Deși sunt necesare dovezi suplimentare pentru a corobora aceste efecte, acest remediu este o opțiune bună pentru a completa tratamentul unor afecțiuni precum guta.

Ingrediente

  • 1 linguriță de rădăcină de ghimbir rasă (7 g)
  • 1 cană de apă (250 ml)
  • Miere (opțional)

Mod de preparare

  • În primul rând, pune ghimbirul ras într-o cană de apă.
  • Fierbe ceaiul și lasă-l să stea câteva minute.
  • La final, strecoară-l și îndulcește-l cu puțină miere.

Mod de consum

  • Bea o ceașcă de ceai între micul dejun și prânz și apoi încă una sau două pe tot parcursul zilei.
  • Consumă ceaiul 15 zile consecutive, ia o pauză de o săptămână, apoi reia tratamentul.

2. Ceai de țelină

Ceaiul de țelină este un remediu util pentru scăderea nivelului de acid uric din sânge. Timp de mulți ani, a fost unul dintre cele mai bune suplimente împotriva gutei, retenției de lichide și problemelor urinare.

Ingrediente

  • 1 lingură de frunze de țelină (15 g)
  • 1 cană de apă (250 ml)

Mod de preparare

  • Fierbe frunzele de țelină într-o cană cu apă.
  • Apoi, lasă băutura să stea și strecoar-o.

Mod de consum

  • Bea o cană de ceai de țelină pe stomacul gol și repetă procedeul de două ori pe zi.
  • Bea ceaiul de cel puțin trei ori pe săptămână.

3. Ceai de urzică

Ceaiuri pentru scăderea acidului uric
Urzica (Urtica dioica) facilitează eliminarea la nivel renal a acidului uric prin promovarea activității de purificare.

Acest remediu pe bază de plante este utilizat în mod tradițional pentru probleme precum guta și durerile articulare. Are proprietăți diuretice care ajută la stimularea funcției renale pentru a crește producția de urină și a reduce nivelurile de acid uric.

Ingrediente

  • 1 lingură de frunze de urzică (15 g)
  • 1 cană de apă (250 ml)

Mod de preparare

  • În primul rând, pune frunzele de urzică într-o cană cu apă.
  • Apoi, adu ceaiul la punctul fierbere și lasă-l să stea.
  • Când este cald, strecoară-l.

Mod de consum

  • Bea o cană de ceai de urzică între micul dejun și prânz.
  • Bea ceai de urzică 15 zile consecutive.

4. Ceai de hibiscus

Unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru scăderea nivelului de acid uric este ceaiul de hibiscus. Această plantă cu flori reduce acumularea de acid uric în sânge, împiedicând depunerea acestuia în articulații.

Ingrediente

  • 1 linguriță de hibiscus uscat (7 g)
  • 1 cană de apă (250 ml)

Mod de preparare

  • Pune hibiscusul uscat într-o cană cu apă.
  • Fierbe băutura timp de trei până la cinci minute.
  • Strecoară ceaiul și lasă-l să se răcească.

Mod de consum

  • Bea o cană de ceai pe stomacul gol timp de 20 de zile.

5. Ceai de păpădie

Cană de ceai
Această băutură este un diuretic puternic care promovează eliminarea la nivel renal a acidului uric.

Ceaiul de păpădie are beneficii importante pentru sănătatea rinichilor. Datorită proprietăților sale diuretice, crește producția de urină și facilitează eliminarea substanțelor reziduale din organism. Deși nu este un remediu dovedit pentru gută, consumul de ceai de păpădie poate ajuta la controlul hiperuricemiei.

Ingrediente

  • 1 lingură de păpădie (15 g)
  • 1 cană de apă (250 ml)

Mod de preparare

  • Fierbe o cană de apă cu plantele de păpădie.

Mod de consum

  • După ce strecori ceaiul, consumă-l pe stomacul gol.
  • Bea ceaiul de două până la trei ori pe zi, timp de 15 zile.

6. Ceai de mesteacăn

Mesteacănul are un efect de curățare asupra sângelui, care ajută la scăderea nivelului de acid uric. De asemenea, favorizează expulzarea toxinelor și reduce sarcina pusă pe sistemul renal.

Ingrediente

  • 1 lingură de mesteacăn (15 g)
  • 1 cană de apă (250 ml)

Mod de preparare

  • Pune mesteacănul într-o cană de apă.
  • Fierbe ceaiul timp de două sau trei minute după ce dă în clocot.
  • Lasă ceaiul să stea și strecoară-l.

Mod de consum

  • Bea o cană de ceai de trei ori pe zi, timp de 10 zile.

Concluzie

Este important să ne amintim că eficacitatea remediilor pe care le-am împărtășit mai sus poate varia în funcție de persoană, în funcție de starea sa particulară. Există dovezi limitate cu privire la acțiunea lor. Majoritatea acestor dovezi sunt date anecdotice care ar trebui coroborate cu mai multe cercetări.

Cu toate acestea, ceaiurile din plante pot fi considerate o completare a oricărui tratament. Desigur, pentru a le folosi în siguranță, este esențial să cunoști efectele secundare sau contraindicațiile înainte de a bea ceaiuri pentru scăderea acidului uric.

S-ar putea să te intereseze...
7 alimente care cresc nivelul acidului uric
Doza de SănătateCitește pe Doza de Sănătate
7 alimente care cresc nivelul acidului uric

Durerea este cel mai neplăcut aspect al acestei afecțiuni. Din această cauză ar trebui să te ferești de câteva alimente care cresc nivelul acidului...



  • Al-azzawie, H. F., & Abd, S. A. (2015). Effects of Crude Flavonoids from Ginger ( Zingiber officinale), on Serum Uric Acid Levels, Biomarkers of Oxidative Stress and Xanthine Oxidase Activity in Oxonate-Induced Hyperuricemic Rats. INTERNATIONAL JOURNAL OF ADVANCED RESEARCH.
  • Talmage. (2012). Review on the Pharmacognostical & Pharmacological Characterization of Apium Graveolens Linn. Indo Global Journal of Pharmaceutical Sciences.
  • Salih, N. A. (2015). Effect of nettle (Urtica dioica) extract on gentamicin induced nephrotoxicity in male rabbits. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. https://doi.org/10.1016/j.apjtb.2015.07.005
  • Kuo, C. Y., Kao, E. S., Chan, K. C., Lee, H. J., Huang, T. F., & Wang, C. J. (2012). Hibiscus sabdariffa L. extracts reduce serum uric acid levels in oxonate-induced rats. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2012.01.007
  • Jeon, H. J., Kang, H. J., Jung, H. J., Kang, Y. S., Lim, C. J., Kim, Y. M., & Park, E. H. (2008). Anti-inflammatory activity of Taraxacum officinale. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.09.006
  • Ling, X., & Bochu, W. (2014). A review of phytotherapy of gout: Perspective of new pharmacological treatments. Pharmazie. https://doi.org/10.1691/ph.2014.3642