Logo image
Logo image

Dieta Blue Zone poate crește longevitatea?

3 minute
Dieta Blue Zone se bazează pe alimentația unor populații specifice cu speranță de viață ridicată. Este excelentă pentru a întârzia îmbătrânirea.
Dieta Blue Zone poate crește longevitatea?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 16 aprilie, 2023

Dieta Blue Zone se bazează pe ghidurile nutriționale ale oamenilor care trăiesc în țări precum Japonia sau Costa Rica, deoarece în aceste locuri se găsesc populații foarte longevive. Este vorba despre includerea alimentelor proaspete și de înaltă calitate în dietă. Acestea oferă o cantitate suficientă de micronutrienți și antioxidanți esențiali.

Când vine vorba de menținerea unei bune stări de sănătate, activitatea fizică este esențială. Mai presus de toate, antrenamentul de forță trebuie să fie prioritar. Acesta, împreună cu o dietă adecvată, sunt aspecte decisive pentru longevitate.

Dieta Blue Zone: alimente caracteristice

În termeni generali, dieta Blue Zone include alimente considerate benefice pentru sănătate, recomandate de majoritatea experților în nutriție.

Leguminoase

Leguminoasele sunt o sursă excelentă de carbohidrați complecși, proteine și minerale esențiale. De asemenea, oferă fibre, o substanță despre care s-a demonstrat că îmbunătățește funcționarea tractului digestiv.

O parte dintre fibre fermentează, servind drept substrat pentru microbiota intestinală și evitând pierderile în ceea ce privește densitatea sau diversitatea bacteriilor. Acest lucru este esențial pentru a menține homeostazia în mediul intern.

Descoperiți: 6 mâncăruri ciudate și valoarea lor nutritivă

Some figure
Microbiota oamenilor care trăiesc în „zonele albastre” este hrănită cu fibre adecvate pentru dezvoltarea ei corectă.

Legume cu frunze verzi

Legumele cu frunze verzi sunt adesea o sursă de substanțe fitochimice. Aceste elemente neutralizează formarea radicalilor liberi și acumularea ulterioară a acestora în țesuturi. Vorbim despre un mecanism care a fost legat de o incidență mai scăzută a patologiilor cronice și complexe. Deși se recomandă includerea a 5 porții de fructe și legume în meniul zilnic, accentuarea aportului de legume cu frunze verzi este esențială.

Fructe oleaginoase

Fructele oleaginoase sunt alimente cu o densitate nutrițională ridicată. Acestea oferă grăsimi de calitate, proteine, vitamine și minerale. Desigur, sunt energizante. Aportul trebuie să fie zilnic, dar în cantități adecvate.

Dacă dozele sunt depășite, poate apărea o acumulare progresivă de grăsime la nivel subcutanat. Excesul de greutate crește nivelul de inflamație, potrivit unui studiu publicat în The Lancet.

În ce constă dieta Blue Zone?

Dieta Blue Zone pune accent pe consumul alimentelor despre care tocmai am discutat, alături de alte produse proaspete, precum uleiul de măsline extravirgin, orzul și afinele. Mai presus de toate, acordați prioritate alimentelor vegetale grație conținutului lor de antioxidanți.

Acest lucru nu înseamnă că produsele de origine animală sunt dăunătoare organismului. Ele trebuie să fie prezente în dietă pentru a asigura un aport optim de proteine.

Nu există reguli stricte în dieta Blue Zone. Este necesară garantarea aportului de legume și respectarea unui tipar normocaloric pentru a evita creșterea în greutate.

Descoperiți: Slăbirea cu supă: este eficientă?

Some figure
Japonia este una dintre originile dietei Blue Zone. Longevitatea populației sale este legată de obiceiurile alimentare.

Dieta Blue Zone ne ajută să trăim mai mult

Dieta Blue Zone pune accent pe consumul de alimente cu proprietăți benefice pentru organism. Aportul regulat al multora dintre ele este legat de îmbătrânirea mai lentă și de o incidență mai scăzută a patologiilor cronice și complexe.

O stare bună de sănătate este rezultatul multor obiceiuri benefice menținute de-a lungul timpului. De exemplu, adoptați o dietă ușor hipocalorică pe termen mediu, dormiți bine și faceți exerciții de forță. Veți vedea rapid rezultatele!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Cox AJ, West NP, Cripps AW. Obesity, inflammation, and the gut microbiota. Lancet Diabetes Endocrinol. 2015;3(3):207-215. doi:10.1016/S2213-8587(14)70134-2

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.