6 mâncăruri ciudate și valoarea lor nutritivă
 

6 mâncăruri ciudate și valoarea lor nutritivă

Descoperiți care sunt cele mai rare și ciudate alimente care sunt consumate la nivel global și caracteristicile lor nutriționale. Multe sunt sănătoase!
6 mâncăruri ciudate și valoarea lor nutritivă
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 martie, 2023

În acest articol, vom vorbi despre o serie de mâncăruri ciudate și valoarea lor nutritivă. Deși nu sunt frecvente, pot fi interesante pentru cei care vor să încerce lucruri noi. Desigur, aceste alimente nu se găsesc ușor.

Pentru început, vrem să subliniem importanța unei alimentații variate și echilibrate. Acesta este singurul mod de a acoperi nevoile zilnice ale organismului. Următoarele alimente rare sunt considerate în mare parte sănătoase, dar mulți nu vor fi dispuși să le încerce din cauza aspectului lor.

6 mâncăruri ciudate și valoarea lor nutritivă

1. Tarantulă crocantă

Este caracteristică zonei Cambodgiei. Are o aromă de pui și cod. Se remarcă prin aportul de proteine de înaltă calitate. Proteinele tarantulei concentrează toți aminoacizii esențiali și au un scor bun în ceea ce privește digestibilitatea. Acest lucru va ajuta la reducerea riscului de a dezvolta patologii care afectează masa slabă.

Tarantula pe lista de mâncăruri ciudate
Prăjirea generează textura crocantă a tarantulei.

2. Grăsime și piele de balenă

Se consumă în Groenlanda și se păstrează prin congelare. Pielea este uleioasă și gumoasă și este o sursă de vitamina C și D. Aceasta din urmă este foarte importantă, deoarece deficitul său s-a dovedit a fi legat de o stare de sănătate mai proastă.

Atât grăsimea, cât și pielea balenei se mănâncă crude, deși în unele regiuni se supun mai întâi unui proces de prăjire.

Balenă în ocean
Balena are zone de pescuit tradiționale, dar vânătoarea sa nediscriminată amenință populațiile.

3. Brânză cu viermi

Pe insula Sardinia, se servește un tip de brânză cu o aromă puternică (precum gorgonzola), ce conține viermi care pot sări până la 15 centimetri. Acest produs este făcut din lapte de oaie cu larve de muște de brânză. Larvele eclozează înainte de consum.

Chiar și așa, este un produs cu o densitate nutrițională ridicată. Conține proteine de calitate și vitamina A.

Brânză cu viermi
Fiind un produs tradițional, brânza cu viermi are în spate secole de istorie.

4. Peștele fugu

Peștele fugu este foarte apreciat în zona Japoniei. Acesta conține o otravă pentru care nu există încă un antidot. Prin urmare, consumul poate fi foarte periculos. Peștele trebuie pregătit de un specialist în domeniu.

Partea comestibilă oferă proteine și omega-3.

Peștele fugu pe lista de mâncăruri ciudate
Peștele fugu trebuie pregătit cu precizie pentru a evita otrăvirea.

5. Caracatiță vie

În Coreea de Sud, caracatița nu este gătită înainte de consum, ci servită pe o farfurie cu semințe și ulei de susan. Este o masă riscantă, deoarece tentaculele se pot lipi de palat.

Desigur, dacă reușiți să o mâncați fără incidente, veți consuma proteine și iod. Acest ultim mineral este legat de buna funcționare a glandei tiroide, așa cum a confirmat un studiu publicat în Annals of Agricultural and Environmental Medicine.

Farfurie cu calamar
Mâncatul unei caracatițe vii crește riscul de sufocare.

6. Vin cu șoareci

Vinul cu șoareci este consumat în China ca remediu tonic pentru problemele hepatice și cutanate. Este și un remediu pentru astm. Puii de șoarece sunt fermentați în vinul de orez timp de 1 an. Gustul vinului nu este deloc plăcut.

Pahar de vin roșu
Vinul de șoareci nu are un gust prea plăcut.

Îndrăzniți să încercați mâncăruri ciudate?

În întreaga lume se consumă o serie de alimente rare sau neobișnuite, care pot fi interesante din punct de vedere nutrițional. Multe dintre ele au ceea ce este necesar pentru a evita deficitele care pot afecta negativ starea de sănătate, cum este cazul vitaminei D. Cu toate acestea, rețineți că includerea acestor alimente în dietă nu este considerată esențială. De aceea, nu sunt accesibile la nivel global.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Prokopidis K, Cervo MM, Gandham A, Scott D. Impact of Protein Intake in Older Adults with Sarcopenia and Obesity: A Gut Microbiota Perspective. Nutrients. 2020;12(8):2285. Published 2020 Jul 30. doi:10.3390/nu12082285
  • Holick MF. The vitamin D deficiency pandemic: Approaches for diagnosis, treatment and prevention. Rev Endocr Metab Disord. 2017;18(2):153-165. doi:10.1007/s11154-017-9424-1
  • Ihnatowicz P, Drywień M, Wątor P, Wojsiat J. The importance of nutritional factors and dietary management of Hashimoto’s thyroiditis. Ann Agric Environ Med. 2020;27(2):184-193. doi:10.26444/aaem/112331

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.