Achiote: origine, caracteristici și utilizări
 

Achiote: origine, caracteristici și utilizări

Semințele de achiote sunt folosite pe post de colorant, condiment alimentar și remediu natural. Care sunt proprietățile lor?
Achiote: origine, caracteristici și utilizări
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe.

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

Achiote este un ingredient care este adesea folosit pe post de colorant și condiment alimentar. Este cunoscut și sub denumirea de „onoto”, „atsuete” sau „ucurum”, în funcție de locația geografică. Provine de la o plantă originară din America, al cărei nume științific este Bixa orellana.

Ca și alte ingrediente, precum boiaua de ardei, șofranul și turmericul, se remarcă prin concentrația sa de carotenoizi. Ce beneficii i se atribuie?

Achiote: principalele utilizări

Ani de zile, semințele de annatto sau achiote au fost folosite pentru a picta corpul și ca supliment pentru a proteja pielea de radiațiile solare. Au fost folosite ca remediu pentru tulburările digestive, pentru a respinge insectele și pentru a reduce simptomele unor afecțiuni ale pielii.

În prezent, utilizarea sa principală este cea de colorant alimentar natural și condiment. Când este folosit în cantități mari, are un gust ușor picant și o aromă florală. De fapt, îl găsim în alimente precum următoarele:

 • Sosuri pentru salate
 • Cookie-uri
 • Brânzeturi galbene, cum ar fi cheddar și Velveeta
 • Înghețată
 • Cereale pentru micul dejun
 • Unt
 • Derivate din carne precum pate, picadillo, etc.

Un fapt important este că aproximativ 70% din coloranții alimentari naturali provin din achiote.

Semințe de achiote

Achiote: posibile beneficii

Semințele de anatto au printre componente diferiți compuși bioactivi, precum saponine, alcaloizi, flavonoide și vitamina E. Asimilarea lor în organism este legată de mai multe beneficii. Cele mai importante sunt cele menționate mai jos.

Proprietăți antimicrobiene

Un articol din Journal of Food Protection afirmă că acest colorant alimentar are efecte antimicrobiene. S-a descoperit că extractele sale ajută la oprirea dezvoltării bacteriilor patogene, cum ar fi Staphylococcus aureus și Escherichia coli.

Alte studii arată că produsele care sunt tratate cu anatto pudră au o dezvoltare mai mică a microbilor decât cele care nu sunt tratate cu acest condiment. Prin urmare, se crede că acest colorant alimentar are un rol promițător în conservarea unor alimente.

Proprietăți antioxidante

Compușii vegetali din acest condiment au proprietăți antioxidante. De fapt, cercetările apărute în Chimia Alimentelor evidențiază aceste efecte și le raportează la îngrijirea sănătății.

Mai precis, aceste substanțe neutralizează acțiunea negativă a radicalilor liberi care dăunează celulelor. În acest fel, ele protejează integritatea țesuturilor și previn apariția bolilor.

Sănătatea ochilor

Carotenoidele conținute de annatto sunt asociate cu sănătatea ochilor. Într-un studiu pe animale, suplimentarea cu acest ingredient timp de 3 luni a fost utilă în reducerea acumulării de compuși legați de dezvoltarea degenerescenței maculare legate de vârstă (AMD). Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi științifice.

Sănătatea inimii

Vitamina E și alți antioxidanți din annatto au un efect pozitiv asupra sănătății inimii. Aportul său reduce excesul de inflamație și favorizează descompunerea excesului de colesterol. În acest fel, protejează împotriva evenimentelor precum atacul de cord.

Posibile riscuri și recomandări

În general, annatto pare să fie sigur pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, există persoane care pot prezenta o reacție alergică, mai ales dacă au alergii cunoscute la plantele din familia Bixaceae.

La fel ca majoritatea reacțiilor, simptomele includ mâncărime, umflături, urticarie, tensiune arterială scăzută și dureri de stomac. În unele cazuri, achiote poate declanșa simptome ale sindromului de colon iritabil, cum ar fi diareea și balonarea.

Ca măsură de precauție, femeile însărcinate sau cele care alăptează nu ar trebui să consume annatto în cantități mai mari decât cele care se găsesc în mod normal în alimente.

Cum se folosește achiote acasă?

În primul rând, rețineți că acest condiment este ușor picant, așa se aseamănă cu boiaua afumată și chili. Prin urmare, se poate folosi în sosuri și preparate pe bază de carne. De asemenea, este folosit în rețete vegetariene, cum ar fi supele de legume.

Achiote este disponibil sub formă de semințe sau sub formă de pulbere. Primele sunt folosite pentru a face infuzii, dar cel mai bine este să le măcinați pentru a spori aroma și culoarea. De asemenea, pot fi înmuiate în apă fierbinte sau prăjite într-un ulei neutru, precum cel de canola.

Dar, dacă preferați să săriți peste acești pași, cumpărați pulbere. Desigur, folosiți-o în cantități moderate.

În zonele din America Centrală, puteți paria pe formatul de sos concentrat, deoarece este comun în rețetele tradiționale care au o aromă picantă. Această pasta poate fi folosită ca atare sau poate fi diluată în supă sau apă.

Pudră de achiote

Încercați achiote sau annato

Datorită compoziției sale, annatto nu numai că îmbunătățește aroma multor feluri de mâncare, ci oferă și efecte pozitive asupra sănătății. Desigur, este important să îl includeți în cadrul unei diete sănătoase și variate, astfel încât beneficiile sale să fie sporite.

Deși se găsește și într-o mare varietate de produse alimentare, cel mai bine este să-l încercați în forma naturală. Îl puteți adăuga în supe, carne și o mare varietate de rețete.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Raddatz-Mota D, Pérez-Flores LJ, Carrari F, Mendoza-Espinoza JA, de León-Sánchez FD, Pinzón-López LL, Godoy-Hernández G, Rivera-Cabrera F. Achiote (Bixa orellana L.): a natural source of pigment and vitamin E. J Food Sci Technol. 2017 May;54(6):1729-1741. doi: 10.1007/s13197-017-2579-7. Epub 2017 Mar 16. PMID: 28559632; PMCID: PMC5430180.
 • Galindo-Cuspinera, V., Westhoff, D. C., & Rankin, S. A. (2003). Antimicrobial properties of commercial annatto extracts against selected pathogenic, lactic acid, and spoilage microorganisms. Journal of food protection66(6), 1074-1078.
 • Van Cuong, T., & Chin, K. B. (2016). Effects of annatto (Bixa orellana L.) seeds powder on physicochemical properties, antioxidant and antimicrobial activities of pork patties during refrigerated storage. Korean journal for food science of animal resources36(4), 476.
 • Chisté, R. C., Mercadante, A. Z., Gomes, A., Fernandes, E., da Costa Lima, J. L. F., & Bragagnolo, N. (2011). In vitro scavenging capacity of annatto seed extracts against reactive oxygen and nitrogen species. Food Chemistry127(2), 419-426.
 • Fontaine, V., Monteiro, E., Brazhnikova, E., Lesage, L., Balducci, C., Guibout, L., … & Lafont, R. (2016). Norbixin protects retinal pigmented epithelium cells and photoreceptors against A2E-mediated phototoxicity in vitro and in vivo. PloS one11(12), e0167793.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.