Ce este și care sunt beneficiile dietei asiatice?
 

Ce este și care sunt beneficiile dietei asiatice?

Vreți să aflați mai multe despre dieta asiatică? Vă spunem care sunt beneficiile sale și vă prezentăm câteva feluri de mâncare pe care le puteți integra în meniurile zilnice.
Ce este și care sunt beneficiile dietei asiatice?
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 26 mai, 2022

Dieta asiatică este o dietă tradițională tipică țărilor asiatice. Este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, deoarece populația asiatică este mai longevivă decât cea care consumă dieta occidentală. În ce constă și care sunt beneficiile dietei asiatice?

Principalele alimente din dieta asiatică (care include India, Japonia, China și Thailanda) sunt orezul, fructele și legumele, carnea de pui, peștele, crustaceele, tăițeii de orez și ouăle. Nu există exces de grăsimi sau zaharuri. Alimentele sunt fierte, gătite la aburi sau sotate.

Vă explicăm mai multe despre beneficiile, caracteristicile și contraindicațiile dietei asiatice!

Beneficiile dietei asiatice

Dieta asiatică are multiple beneficii. Vă prezentăm câteva, astfel încât să înțelegeți mai bine de ce acest ghid alimentar vă poate face viața mai lungă și vă poate menține sănătoși și activi.

1. Ajută la slăbit

Într-un studiu de 28 de zile cu subiecți supraponderali cărora li s-a administrat o dietă pe bază de crustacee, leguminoase, fructe și alge marine, s-a ajuns la concluzia că a existat o pierdere în greutate și o îmbunătățire a profilului lipidic. De fapt, în cercetările ulterioare, aceiași participanți au avut o formă fizică mai bună. Oamenii de știință cred că efectul obținut se datorează schimbării microbiotei intestinale.

În țări precum Japonia, doar 3% din populația feminină este obeză. Acest lucru este confirmat de un studiu publicat în Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition.

Beneficiile dietei asiatice pentru slăbire

2. Asigură o longevitate mai mare

Insulele Okinawa găzduiesc cei mai longevivi vârstnici din lume. Se crede că acest lucru se datorează dietei lor, deoarece consumă mai mulți carbohidrați decât proteine.

Studiile efectuate pe șoareci afirmă că dieta japoneză crește longevitatea și scade problemele de învățare și de memorie. Alte cercetări indică faptul că același model este legat de o calitate mai bună a vieții. Se crede acest lucru că se datorează felului în care sunt gătite alimentele. Majoritatea sunt consumate crude sau fierte, astfel încât vitaminele și mineralele să nu se piardă. În plus, porțiile de mâncare sunt mici și variate.

Dezavantaje ale dietei asiatice

Deși are beneficii semnificative, dieta asiatică poate avea unele dezavantaje, cum ar fi un conținut ridicat de sare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumul de maxim 5 grame de sare pe zi.

Aportul ridicat de sare duce la probleme precum hipertensiunea arterială și crește riscul de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.

Hipertensiunea arterială este o boală în care vasele de sânge au o tensiune ridicată constantă. Acest lucru poate duce la deteriorarea pereților vaselor de sânge. După un consum excesiv de sare, creierul eliberează un hormon numit vasopresină, care duce la creșterea acestei tensiuni. Se generează un ciclu vicios care crește riscul de deces prematur și duce la o calitate a vieții mai slabă.

Mâncăruri din bucătăria asiatică

Vă prezentăm câteva feluri de mâncare populare și tradiționale din bucătăria asiatică.

Dim sum (China)

Dim sum sunt preparate chinezești care pot fi făcute din aluat de grâu, orez și tapioca. Sunt umplute cu carne, legume, pește sau fructe de mare. De asemenea, puteți face amestecuri. Aluat cu umplutura în interior poate fi gătit la aburi, prăjit, fiert sau copt pe grătar.

Sukiyaki (Japonia)

Sukiyaki este un fel de mâncare japonez în stil nabemono, ceea ce înseamnă că este înăbușit în vase de lut sau fontă. Această tocăniță se face cu fâșii subțiri de carne de vită gătită într-un sos de soia îndulcit. Adăugați tofu, supă de pește și legume. Ingredientele se  leagă cu ou bătut crud.

Pad thai (Thailanda)

Aceștia sunt tăiței de orez sote cu ouă, tofu, carne sau fructe de mare, arahide tocate și legume. Conțin sos de pește și alte condimente. Este felul de mâncare național al Thailandei.

Ramen (Japonia)

Ramenul este o supă făcută din carne de porc, pui și legume. Conține sos de soia, alge kombu și bonito uscate sau katsuobushi. De obicei, se folosește carne de porc.

Bibimbap (Coreea)

Acest fel de mâncare este un orez cu legume și carne. Ingredientele sunt amestecate și se adaugă ulei de susan și gochujang.

Persoană care cunoaște beneficiile dietei asiatice

Pui Tandoori (India)

Puiul Tandoori este o rețetă tipică a bucătăriei indiene. Implică pui fript. A fost gătit inițial în tandoors, care sunt cuptoare de lut în formă de clopot.

Puiul este marinat cu iaurt și un amestec de condimente numit garam masala, care include usturoi, ghimbir, chimen, boia și turmeric.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Masaki Asano. Abdominal Fat in Individuals with Overweight Reduced by Consumption of a 1975 Japanese Diet: A Randomized Controlled Trial. Obesity (Silver Spring). 2019 Jun;27(6):899-907.
  • Masao Kanazawa. Criteria and classification of obesity in Japan and Asia-Oceania. 14 January 2003. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition
  • Kazushi Yamamoto. The Japanese diet from 1975 delays senescence and prolongs life span in SAMP8 mice. 2016 Jan;32(1):122-8. doi: 10.1016/j.nut.2015.07.002. Epub 2015 Jul 26.
  • Shu Zhang. The Japanese Dietary Pattern Is Associated with Longer Disability-Free Survival Time in the General Elderly Population in the Ohsaki Cohort 2006 Study. The Journal of Nutrition, Volume 149, Issue 7, July 2019, Pages 1245–1251.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.