Beneficiile, utilizarea și prepararea mugurilor de bambus
 

Beneficiile, utilizarea și prepararea mugurilor de bambus

Știați că mugurii de bambus pot fi mâncați? Vă vom spune care sunt proprietățile lor nutritive și cele mai frecvente forme de consum.
Beneficiile, utilizarea și prepararea mugurilor de bambus
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Poate că nu ați auzit de ei, dar mugurii de bambus sunt comestibili și foarte nutritivi. Este o plantă originară din India, deși este cultivată și în America de Sud și în unele părți din Africa de Sud. Vom discuta despre beneficiile, utilizarea și prepararea mugurilor de bambus.

În majoritatea supermarketurilor europene, mugurii de bambus sunt greu de găsit. De obicei, este necesar să mergeți la magazine specializate. Chiar și în centrele de medicină tradițională puteți găsi concentrate din germeni ai plantei.

Valoarea nutritivă a mugurilor de bambus

Mugurii de bambus sunt alimente ușoare. Oferă doar 27 calorii la 100 g de produs, așadar pot fi incluși în aproape orice tip de dietă. Cea mai mare parte a energiei provine din carbohidrați, deoarece există 5 g din acești nutrienți la fiecare 100 g de produs. Nu există zaharuri simple. Acest lucru, adăugat la concentrația semnificativă în fibre, determină un control glicemic optim.

Proteinele sunt puține. Mugurii oferă 2.6 g de nutrienți cu valoare biologică redusă. Aceasta înseamnă că nu au toți aminoacizii esențiali și că nu are un scor bun în ceea ce privește digestibilitatea. Grăsimile nu sunt nici ele semnificative.

Din punct de vedere al micronutrienților, trebuie menționat fosforul și potasiul. Ambele minerale sunt decisive pentru multe reacții fiziologice care au loc zilnic în corp. Dacă apare un deficit, se pot dezvolta patologii cronice.

În ceea ce privește vitaminele, este necesar să menționăm concentrația de vitamina E, K și B. Toate acestea sunt necesare pentru o stare bună de sănătate.

Proprietățile mugurilor de bambus

Acum că știți valoarea nutrițională a mugurilor de bambus, a venit timpul să discutăm despre proprietățile lor. Fără îndoială, este vorba despre o legumă care poate avea beneficii pentru sănătate, atât timp cât este introdusă în contextul unei diete echilibrate și variate.

Ajută la prevenirea constipației

Conținutul de fibre al mugurilor de bambus este important pentru a preveni problemele digestive, cum ar fi constipația. Acest lucru este demonstrat de cercetările publicate în revista Nature Reviews. Această substanță este capabilă să mărească volumul scaunului.

Pe de altă parte, trebuie remarcat faptul că fibrele sunt un element fundamental pentru bacteriile care locuiesc în intestine. Sunt substratul energetic pentru aceste microorganisme.

Reduc tensiunea arterială

Mugurii de bambus se caracterizează prin prezența potasiului. Acest mineral este capabil să contracareze efectele sodiului în ceea ce privește gestionarea tensiunii arteriale. Acesta exercită o acțiune hipotensivă, potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Hypertension.

În acest fel, este posibil să se reducă riscul cardiovascular. Creșterea tensiunii arteriale este o afecțiune care crește incidența patologiilor asociate cu inima.

Sarea crește tensiunea arterială
Potasiul este un mineral care contracarează efectul sodiului prezent în sare. În acest fel, protejează sănătatea cardiovasculară.

Funcționează ca un antioxidant

Pe lângă micronutrienții menționați, mugurii de bambus pot furniza fitonutrienți, substanțe de origine vegetală cu caracteristici antioxidante și antiinflamatoare. Mulți dintre ei neutralizează formarea radicalilor liberi și acumularea lor ulterioară în țesuturile corpului.

Semnele îmbătrânirii sunt întârziate, la fel și multe alte patologii asociate vârstei, așa cum s-a menționat într-un studiu publicat în Clinical Interventions in Aging . O creștere a producției de specii reactive la oxigen ar putea genera ineficiențe în funcționarea organelor.

Contraindicațiile mugurilor de bambus

Aceste legume au o serie de contraindicații. De exemplu, acestea nu trebuie introduse în regimul unei persoane cu disbioză intestinală. Prezența fibrelor ar putea favoriza înmulțirea bacteriilor patogene.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că unele persoane pot fi alergice la aceste alimente. Din acest motiv, este necesar să se verifice dacă aportul nu generează reacții imune. Ca regulă generală, se recomandă evitarea aportului de muguri de bambus în timpul sarcinii.

În plus, întrebați specialistul dacă mugurii de bambus pot fi incluși în dietă în cazul în care urmați un tratament farmacologic. Medicamentele interacționează cu anumiți fitonutrienți sau compuși găsiți în plante, care le pot crește sau reduce efectele.

Prepararea mugurilor de bambus

Este indicat să-i curățați înainte de a-i consuma, deoarece exteriorul are o textură dură neplăcută în timpul mestecării.

De obicei, se cumpără proaspeți, uscați sau conservați. Pot fi incluși în mai multe preparate culinare, cum ar fi salatele, supele, cremele de legume sau tocănițele.

De obicei, sunt gătiți înainte de consum. Cel mai bun lucru este să-i gătiți în apă, deși ulterior pot fi sotați pentru o aromă mai intensă. Pot fi chiar conservați sau consumați în sos.

Se comportă ca sparanghelul verde atunci când vine vorba de includerea în preparatele culinare. În bucătăria asiatică, sunt foarte frecvenți. Există până la 1.500 de specii de bambus.

Metoda de pregătire

Curățați părțile exterioare. Cea mai ușoară metodă este tăierea longitudinală, în jumătăți. Se îndepărtează frunzele exterioare, precum și orice zonă dură a bazei. Mugurii sunt tăiați la dimensiunea dorită și puși într-un recipient cu apă rece pentru a evita oxidarea.

Acest proces permite detoxificarea mugurilor. Pot conține urme de taxifilină, o glicozidă care trebuie îndepărtată înainte de gătire. Păstrarea lor timp de 20 de minute în apă rece reduce prezența acestei substanțe. Lichidul este aruncat și mugurii pot fi fierți.

Încălzirea bambusului asigură, de asemenea, distrugerea taxifilinei, deci nu există riscuri pentru sănătate. Ceea ce nu trebuie să faceți este să-i mâncați cruzi.

Prepararea mugurilor de bambus simplu acasă

Prepararea mugurilor de bambus este simplă!

Mugurii de bambus sunt alimente sănătoase și benefice. Pot fi greu de găsit în multe țări europene, dar sunt produse gustoase și foarte versatile. Cumpărați conserve din magazinele specializate.

Dacă aveți ocazia, vă recomandăm să includeți în mod regulat aceste legume în dietă. Vor crește densitatea nutrițională a multor feluri de mâncare, oferind vitamine și minerale esențiale. În plus, modifică cu greu valoarea energetică a preparatelor, așa că nu veți risca să vă îngrășați.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Vriesman, M. H., Koppen, I., Camilleri, M., Di Lorenzo, C., & Benninga, M. A. (2020). Management of functional constipation in children and adults. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology17(1), 21–39. https://doi.org/10.1038/s41575-019-0222-y
  • Chmielewski, J., & Carmody, J. B. (2017). Dietary sodium, dietary potassium, and systolic blood pressure in US adolescents. Journal of clinical hypertension (Greenwich, Conn.)19(9), 904–909. https://doi.org/10.1111/jch.13014
  • Liguori, I., Russo, G., Curcio, F., Bulli, G., Aran, L., Della-Morte, D., Gargiulo, G., Testa, G., Cacciatore, F., Bonaduce, D., & Abete, P. (2018). Oxidative stress, aging, and diseases. Clinical interventions in aging13, 757–772. https://doi.org/10.2147/CIA.S158513

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.