Beneficiile inimilor de palmier - Doza de Sănătate
 

Beneficiile inimilor de palmier

Ai auzit vreodată despre beneficiile pentru sănătate ale consumului de inimi de palmier? Este o sursă de substanțe nutritive importante care pot optimiza funcționarea corpului. Citește mai departe pentru a afla câteva idei despre cum să incluzi această legumă în dietă!
Beneficiile inimilor de palmier
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 03 august, 2023

Inima palmierului este o legumă fragedă, versatilă, sănătoasă și delicioasă, apreciată în bucătăria gourmet. Această legumă provine de la diverși palmieri care cresc în America de Sud. Oamenii de acolo o exportă în diferite părți ale lumii și îmbogățesc gastronomia altor țări. De exemplu, acest ingredient este un favorit al bucătarilor francezi. Care sunt beneficiile inimilor de palmier?

După recoltă, fermierii îndepărtează coaja și straturile fibroase care înconjoară un grup de frunze necoapte nedeschise (sau inima palmierului). Textura și aroma sunt ușoare, iar inimile de palmier sunt destul de frecvente în multe feluri de mâncare europene.

Potrivit revistei Agronomía Mesoamericana, tendința mondială de consum este în creștere. Producătorii comercializează inima de palmier în forma sa conservată. Institutul Bolivian de Comerț Exterior raportează că Franța este principalul importator la nivel mondial, urmată de SUA și Argentina.

Beneficiile nutriționale ale inimilor de palmier

Palmieri înalți

Să trecem în revistă cei mai importanți macro- și micronutrienți ai inimii de palmier conservate. Acest produs conține apă, sare și acid citric.

Macronutrienți

Inima de palmierul este săracă în calorii, are zero grăsimi și un conținut ridicat de apă. În plus, este bogată în fibre, fiind ideală în curele de slăbire. Conform tabelului de compoziție a alimentelor, 100 g de inimi delicate de palmier conțin următoarele:

 • Calorii: 36
 • Proteine: 4%
 • Grăsimi: 0,06%
 • Carbohidrați: 3,6%
 • Fibre: 3,57%
 • Apă: 91%

Minerale

Același tabel alimentar prezintă conținutul de minerale, exprimat ca procent din DZR:

 • Cupru: 70% din DZR
 • Potasiu: 38% din DZR
 • Zinc: 36% din DZR
 • Fosfor: 20% din DZR
 • Sodiu: 357 mg la 100 g de inimi de palmier

Cel mai semnificativ mineral din această legumă este cuprul, care atinge 70% din doza zilnică recomandată. Potasiul și zincul sunt în proporție bună (mai mult de 30% din DZR).

Conținutul ridicat de sodiu apare din cauza sării folosite pentru conservare. Potrivit Institutului Internațional de Nutriție a Plantelor, conținutul de vitamine din inimile de palmier este afectat de căldura din timpul procesării.

Beneficiile inimilor de palmier pentru dietă

Profilul nutrițional al inimilor de palmier le face excelente împotriva bolilor. Să aruncăm o privire asupra beneficiilor acestora!

Ideale pentru slăbit

Beneficiile inimilor de palmier pentru slăbire

Unii experți raportează legătura dintre aportul caloric total și controlul greutății. Cantitatea minimă de grăsime și energie pe care o oferă inimile de palmier le face perfecte pentru dietele cu conținut scăzut de calorii. O porție conține doar 36 de calorii. De aceea, sunt un substitut excelent pentru legumele bogate în calorii, cum ar fi tuberculii și rădăcinoasele.

În plus, există dovezi ce arată că fibrele și apa din această legumă au un efect pozitiv asupra consumului energie. Conform piramidei alimentare, aproape 100% din carbohidrații prezenți în inimile de palmieri sunt fibre. 90% este apă. Așadar, inimile de palmier sunt sățioase.

Surse de nutrienți esențiali

Inima de palmier conține minerale importante pentru funcționarea corpului, cum ar fi cuprul, potasiul, zincul și fosforul.

De exemplu, Biblioteca Națională de Medicină din SUA declară că primul mineral menționat mai sus ajută la absorbția fierului și la formarea celulelor roșii din sânge. În plus, vasele de sânge, oasele, nervii și sistemul imunitar sunt menținute sănătoase de cupru. Unele studii subliniază, de asemenea, că deficiența acestui mineral poate duce la boli de inimă ischemice.

O analiză științifică subliniază faptul că zincul nu este legat doar de diviziunea celulară, vindecarea rănilor și funcția imună. Deficitul său poate afecta creșterea și dezvoltarea în timpul sarcinii și al copilăriei și crește riscul de infecții (diaree și pneumonie).

Revista Advances in Nutrition raportează importanța fosforului. Acesta susține dinții și oasele puternice și participă la producția de proteine ​​care repară țesuturile.

De asemenea, revista Hypertension asociază potasiul cu prevenirea și tratamentul hipertensiunii arteriale. Inimile de palmier au o concentrație ridicată de potasiu.

Capacitate antioxidantă

Experții farmaceutici din Brazilia au găsit o cantitate mare de polifenoli în inimile de palmier, cu o activitate antioxidantă excelentă. Unele surse susțin că antioxidanții neutralizează radicalii liberi care produc daune oxidative la nivel celular.

Heim și alți cercetători subliniază capacitatea antioxidantă a polifenolilor, ce poate fi utilizată ca strategie nutrițională terapeutică și preventivă împotriva îmbătrânirii și anumitor boli. Jurnalul Alimentación, Nutrición y Salud reiterează efectul pozitiv al polifenolilor asupra tulburărilor cardiovasculare, tulburărilor neurodegenerative și diabetului.

Modalități de a mânca inimi de palmier

Poți găsi inimi de palmier în forma lor tradițională, ambalate sau proaspete. Le poți consuma cu salate, fructe de mare, sosuri, la grătar, condimentate ca aperitiv sau le poți mânca direct din conservă.

Oamenii le folosesc ca substitut pentru carne în dietele vegane și vegetariene. Ai grijă! Seamănă doar ca textura. Nu sunt un fel de mâncare plin de proteine. Le poți consuma alături de batoane de pește, carnitas vegane și calamari și le poți transforma în umpluturi pentru taco.

Trei rețete simple

 • Inimi de palmier în sos.În primul rând, taie fin inimile de palmier și adaugă usturoi și coajă de lămâie.Amestecă totul cu ulei de măsline și adaugă piper după gust.
 • Inimi de palmier cu avocado.Combină inimile de palmier tăiate de mărime medie cu avocado și adaugă sos de maioneză peste această salată delicioasă.
 • Crab vegan cu inimi de palmier.Toacă inimile de palmier până când seamănă cu carnea proaspătă de crab.Apoi, condimentează-le cu maioneză vegană și muștar Dijon.Este la fel de mâncare simplu și delicios.

Versatilitatea inimilor de palmier

Pe scurt, inimile de palmier sunt legume simple și gustoase, încărcate cu minerale și antioxidanți, care aduc multe beneficii sănătății. În plus, sunt ideale pentru pierderea în greutate. Deoarece aportul caloric este scăzut și nivelul fibrelor ridicat, acestea sunt foarte sățioase.

Fiecare bucătărie ar trebui să aibă un borcan sau o cutie cu acest ingredient versatil. Profită de textura inimilor de palmier și folosește-le ca înlocuitor pentru pește și fructe de mare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Heim KE, Tagliaferro AR, Bobilya DJ. Flavonoid antioxidants: chemistry, metabolism and structure-activity relationships. J Nutr Biochem. 2002, (10):572-584.
 • Chaimsohn, F.,  Asunción-Romero, R.,  Mora-Urpí , J., Villalobos-Rodríguez, E. Calidad del palmito en función de la fertilización y del acondicionamiento poscosecha. Agronomía Mesoamericana. 2009, 20(2):195-209.
 • Howell S, Kones R. “Calories in, calories out” and macronutrient intake: the hope, hype, and science of calories. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2017;313(5).
 • Barberán, T. Los polifenoles de los alimentos y la salud. Alimentación. Nutrición y Salud. 2003, 10 (2), 41-53.
 • DiNicolantonio, J. J., Mangan, D., & O’Keefe, J. H. (2018). Copper deficiency may be a leading cause of ischaemic heart disease. Open heart, 2018, 5(2).Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6196933/
 • Pham-Huy, L. A., He, H., & Pham-Huy, C. Free radicals, antioxidants in disease and health. International journal of biomedical science : IJBS, (2008), 4(2), 89–96.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.