Rețetă de ciuperci umplute vegane

Această rețetă de ciuperci umplute vegane este sănătoasă, echilibrată și foarte ușor de preparat. De asemenea, folosește un alt ingredient excelent - dovleceii.
Rețetă de ciuperci umplute vegane

Ultima actualizare: 30 Aprilie, 2021

Rețeta de ciuperci umplute vegane este un preparat foarte versatil și ușor de combinat, ideal ca al doilea fel de mâncare sau o cină ușoară. În acest caz, am optat pentru o versiune vegană, înlocuind carnea sau tonul cu legume proaspete, inclusiv dovlecei. Să aruncăm o privire asupra beneficiilor acestor ingrediente excelente!

Conținutul nutrițional

Beneficiile dovleceilor

Dovlecei proaspeți
Dovlecelul are un conținut de grăsimi egal practic cu zero, ceea ce îl face util în dietele cu conținut scăzut de calorii sau pentru reducerea colesterolului.

Dovlecelul este un aliment foarte benefic din punct de vedere nutrițional, deoarece conține o mulțime de vitamine și minerale de care organismul are nevoie pentru a funcționa corect.

Are puține calorii (25 kcal per 100 g). Prin urmare, este foarte potrivit pentru dietele hipocalorice. De asemenea, are un conținut ridicat de apă, calciu, potasiu, magneziu și vitamina B1, C și acid folic.

Printre beneficiile consumului de dovlecei, merită menționate următoarele:

  • Ajută digestia. Aportul acestui aliment poate ajuta la îmbunătățirea problemelor digestive, cum ar fi constipația, gastrita sau aciditatea și refluxul. De asemenea, îmbunătățește tranzitul intestinal, deoarece conține o cantitate semnificativă de mucilagiu, un tip de fibre benefice pentru sănătatea intestinală.
  • Dovlecelul are efect diuretic. Utilizarea rețetelor cu dovlecei în dieta zilnică poate ajuta la eliminarea excesului de lichide din organism datorită conținutului ridicat de potasiu și scăzut de sodiu al acestei legume. Prin urmare, dovlecelul este deosebit de benefic în caz de hipertensiune arterială, pietre la rinichi sau oligurie (producție scăzută de urină).
  • Reglează nivelul colesterolului. Dovlecelul este un aliment fără colesterol, deoarece are o valoare zero a grăsimilor. Consumându-l, ingerezi cantități mari de substanțe nutritive fără a-ți crește nivelul de LDL (denumit în mod obișnuit colesterol rău).

Beneficiile ciupercilor

Ciuperci albe
Ciupercile pot avea beneficii majore pentru sănătate în ceea ce privește controlul glucozei, tensiunea arterială și sistemul imunitar.

Ciupercile au un conținut ridicat de apă și un aport caloric redus, la fel ca dovleceii. În ceea ce privește conținutul lor de minerale, putem evidenția cantitățile mari de potasiu, fosfor și seleniu. În ceea ce privește vitaminele, acestea conțin niacină și riboflavină, esențiale pentru buna funcționare a corpului. De asemenea, conțin acid folic și vitamina C.

Această legumă ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge și a tensiunii arteriale, precum și la întărirea sistemului imunitar.

Rețetă de ciuperci umplute vegane

Ciuperci umplute vegane cu arpagic deasupra
Această rețetă poate fi un mod distractiv de a mânca legume în cazul copiilor.

Această rețetă de ciuperci umplute este ușor de preparat, rapidă și simplă și un mod ideal de a ajuta copiii să introducă legume în dietă într-un mod distractiv și gustos. Iată ingredientele de care ai nevoie și pașii pe care trebuie să-i urmezi!

Ingrediente (pentru 4 porții)

  • 12 ciuperci mari
  • 2 cepe medii
  • 1 dovlecei mari
  • 1 morcov mediu
  • 2 roșii coapte
  • 100 ml (3,5 fl oz) de sos de roșii de casă
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Măsline
  • Sare
  • Piper
  • Pudră de usturoi

Cum se prepară rețeta de ciuperci umplute vegane

  • În primul rând, spală și curăță ciupercile. Îndepărtează piciorușele și fă găuri cu ajutorul unei linguri sau al unui cuțit. Lasă deoparte piciorușele.
  • Apoi, spală și taie cele două cepe, dovleceii, morcovul și piciorușele ciupercilor în stil julienne.
  • Pune o tigaie la foc mediu cu ulei de măsline extravirgin, apoi adaugă legumele, sarea, piperul și pudra de usturoi. Gătește legumele pana când devin fragede.
  • Ia vasul de pe foc, adaugă roșiile curățate și tăiate anterior și puțin sos de roșii cu drojdie nutrițională pentru a obține o aromă de brânză (opțional).
  • În cele din urmă, umple ciupercile și pune-le într-un vas pentru cuptor uns în prealabil. Adaugă busuiocul și introdu vasul în cuptor pentru 40 de minute la 130 °C (260 °F) cu căldură deasupra și dedesubt.
  • Când sunt gata, scoate ciupercile din cuptor, decorează-le cu arpagic și servește-le!

Orezul brun este o garnitură excelentă pentru rețeta de ciuperci umplute vegane și poți folosi și quinoa. O altă opțiune este să schimbi umplutura, adăugând soia texturată sau seitan – există multe combinații, așa că nu ezita să fii creativ/ă!

S-ar putea să te intereseze...
Supă cremă de legume cu ciuperci, praz și ghimbir
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Supă cremă de legume cu ciuperci, praz și ghimbir

Ți-e poftă de o supă cremă de legume cu ciuperci, praz și ghimbir? Acest preparat este simplu, ieftin și, nu în ultimul rând, foarte hrănitor.