Dietă de 7 zile pentru scăderea trigliceridelor
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Trigliceridele reprezintă sursa principală de energie a organismului. Acestea sunt un tip de lipide găsit în sânge și depozitat în țesutul adipos sub formă de grăsime. Dar ce putem face atunci când trigliceridele se ridică deasupra nivelurilor corespunzătoare? În cele ce urmează, află mai multe informații despre aceste lipide și descoperă un plan de alimentație de șapte zile ușor de urmat care contribuie la scăderea trigliceridelor.
Trigliceridele și sănătatea
Triglicerida este, de fapt, cea mai comună formă de lipide din organism și este esențială în numeroase procese metabolice. Potrivit specialiștilor, o valoare adecvată a trigliceridelor este de aproximativ 150 mg/dl. Cu toate acestea, factori precum o alimentație bogată în carbohidrați și grăsimi pot cauza creșterea acestei valori, ceea ce reprezintă un risc de a dezvolta anumite boli. Creșterea valorii normale a trigliceridelor se numește în termeni medicali „hipertrigliceridemie”.
Printre alte cauze ale creșterii nivelului de trigliceride întâlnim obezitatea, consumul de alcool și diabetul zaharat. Valorile crescute ale acestor lipide pot duce la dezvoltarea de boli cardiace, arteroscleroză și ischemie.
Un medic specialist îți va putea oferi medicamente pentru scăderea trigliceridelor, însă nivelul acestora poate fi ținut sub control și cu ajutorul unei alimentații adecvate și echilibrate.
Cu acest prilej, dorim să îți propunem o dietă de șapte zile care permite scăderea trigliceridelor în mod natural, fără ca sănătatea să-ți fie afectată. Nu uita însă că înainte de a face schimbări drastice în alimentația ta, este important să consulți un medic specialist.
Dietă de șapte zile pentru scăderea trigliceridelor
Dieta de șapte zile pentru scăderea trigliceridelor presupune reducerea consumului de grăsimi dăunătoare pentru organism în scopul de a controla nivelul lipidelor. De asemenea, planul de alimentație combină elemente din diete tradiționale cu elementele necesare pentru o alimentație echilibrată.
Luni
- Mic dejun:
O ceașcă de cafea cu lapte degresat, o felie de pâine prăjită cu roșii și un kiwi.
- Gustare:
O ceașcă de ceai și un sandviș cu legume.
- Prânz
Anghinare la cuptor, pește prăjit și un fruct.
- Gustare după prânz
Un pahar de iaurt cu conținut scăzut de grăsimi.
- Cină
Jumătate de sparanghel la grătar și o porție de piept de pui.
Te-ar putea interesa și:
Marți
- Mic dejun
Un pahar de suc de portocale și o felie de pâine cu avocado.
- Gustare
O ceașcă de ceai și un fruct.
- Prânz
Salată de paste integrale și merluciu la cuptor cu legume.
- Gustare după prânz
Pâine prăjită cu o felie de șuncă de curcan.
- Cină
O salată cu nuci și ton.
Miercuri
- Mic dejun
Un pahar de shake preparat cu lapte, fulgi de ovăz, măr și banane.
- Gustare
Bucăți de fructe și fulgi de ovăz.
- Prânz
Orez cu legume și calcan la cuptor cu ardei.
- Gustare după prânz
O ceașcă de ceai și o felie de pâine integrală cu ulei de măsline.
- Cină
Vinete coapte sau supă de legume.
Joi
- Mic dejun
Un pahar de suc de portocale, o felie de pâine integrală cu o felie de curcan la grătar. Poți consuma și felii de roșii și o banană.
- Gustare
Un baton de cereale sau o salată de fructe.
- Prânz
Sparanghel sote și o porție de ton.
- Gustare după prânz
Trei linguri de fulgi de ovăz cu lapte și o felie de șuncă de curcan.
- Cină
Legume prăjite și pește la cuptor.
Vineri
- Mic dejun
Un castron de cereale integrale fără zahăr și un pahar cu lapte degresat.
- Gustare
Un sandviș cu legume și o ceașcă de ceai.
- Prânz
Paste cu pui și legume.
- Gustare după prânz
Un iaurt cu conținut scăzut de grăsimi cu fructe uscate măcinate.
- Cină
Jumătate de porție de ciuperci sote cu șuncă.
Citește și:
Sâmbătă
- Mic dejun
Pâine prăjită cu ulei și roșii și o ceașcă de ceai.
- Gustare
O mână de fructe uscate sau o pâine cu avocado.
- Prânz
O porție de friptură de vită și cartofi copți.
- Gustare după prânz
Un fruct sau iaurt natural.
- Cină
File de pește cu lămâie și o porție de salată sau orez integral.
Duminică
- Meniul este la alegerea ta, însă ai grijă să consumi doar alimente sănătoase. Dacă vrei, poți repeta planul oricărei alte zile.
În concluzie
Dat fiind faptul că este esențial să ținem cont de nivelurile trigliceridelor așa cum ținem sub control și nivelurile colesterolului, nu ezita să încerci acest plan de alimentație! Pe lângă urmarea acestei diete pentru scăderea trigliceridelor, nu uita să faci exerciții fizice regulate și să consumi o cantitate adecvată de apă. Începe chiar de astăzi să adopți obiceiuri mai sănătoase!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Briggs, M. A., Petersen, K. S., & Kris-Etherton, P. M. (2017). Saturated Fatty Acids and Cardiovascular Disease: Replacements for Saturated Fat to Reduce Cardiovascular Risk. Healthcare (Basel, Switzerland), 5(2), 29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5492032/
- Cambridge University Hospitals. Dietary advice for management of high triglycerides. Natinal Health Service (NHS). https://www.cuh.nhs.uk/patient-information/dietary-advice-for-management-of-high-triglycerides/
- Clínica Mayo. (2022). Triglicéridos: ¿por qué son importantes? https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/triglycerides/art-20048186
-
Ghobadi, S., Hassanzadeh-Rostami, Z., Mohammadian, F., Nikfetrat, A., Ghasemifard, N., Raeisi Dehkordi, H., & Faghih, S. (2019). Comparison of blood lipid-lowering effects of olive oil and other plant oils: A systematic review and meta-analysis of 27 randomized placebo-controlled clinical trials. Critical reviews in food science and nutrition, 59(13), 2110–2124. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29420053/
-
Guasch-Ferré, M., Tessier, A. J., Petersen, K. S., Sapp, P. A., Tapsell, L. C., Salas-Salvadó, J., Ros, E., & Kris-Etherton, P. M. (2023). Effects of Nut Consumption on Blood Lipids and Lipoproteins: A Comprehensive Literature Update. Nutrients, 15(3), 596. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9920334/
-
Gupta, R., Abraham, R. A., Kondal, D., Dhatwalia, S., Jeemon, P., Reddy, K. S., Prabhakaran, D., & Ramakrishnan, L. (2019). Association of trans fatty acids with lipids and other cardiovascular risk factors in an Indian industrial population. BMC research notes, 12(1), 342. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6580624/
- Harvard Health. (2021, 14 diciembre). Ask the Doctor: Are eggs risky for heart health? https://www.health.harvard.edu/heart-health/are-eggs-risky-for-heart-health
- Karanchi, H. (2023, 12 febrero). Hypertriglyceridemia. StatPearls – NCBI Bookshelf. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459368/
-
Kim, S. A., & Shin, S. (2021). Red meat and processed meat consumption and the risk of dyslipidemia in Korean adults: A prospective cohort study based on the Health Examinees (HEXA) study. Nutrition, metabolism, and cardiovascular diseases : NMCD, 31(6), 1714–1727. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33992510/
-
Klop, B., do Rego, A. T., & Cabezas, M. C. (2013). Alcohol and plasma triglycerides. Current opinion in lipidology, 24(4), 321–326.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23511381/
-
Leaf, D. A., & Hatcher, L. (2009). The effect of lean fish consumption on triglyceride levels. The Physician and sportsmedicine, 37(1), 37–43. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20048486/
-
Liu, J., Li, Y., Wang, X., Gao, D., Chen, L., Chen, M., Ma, T., Ma, Q., Ma, Y., Zhang, Y., Jiang, J., Zou, Z., Wang, X., Dong, Y., & Ma, J. (2021). Association between Fruit Consumption and Lipid Profile among Children and Adolescents: A National Cross-Sectional Study in China. Nutrients, 14(1), 63. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8746805/
-
Luna-Castillo, K. P., Olivares-Ochoa, X. C., Hernández-Ruiz, R. G., Llamas-Covarrubias, I. M., Rodríguez-Reyes, S. C., Betancourt-Núñez, A., Vizmanos, B., Martínez-López, E., Muñoz-Valle, J. F., Márquez-Sandoval, F., & López-Quintero, A. (2022). The Effect of Dietary Interventions on Hypertriglyceridemia: From Public Health to Molecular Nutrition Evidence. Nutrients, 14(5), 1104. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8912493/
- Medline Plus. Triglicéridos. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/triglycerides.html
-
Merino, J., Mateo-Gallego, R., Plana, N., Bea, A. M., Ascaso, J., Lahoz, C., Aranda, J. L., & Hypertriglyceridemic Registry of Spanish Arteriosclerosis Society (2013). Low-fat dairy products consumption is associated with lower triglyceride concentrations in a Spanish hypertriglyceridemic cohort. Nutricion hospitalaria, 28(3), 927–933. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23848121/
- Pérez-Martínez, P., & Pérez-Jiménez, F. (2021). Tratamiento de la hipertrigliceridemia leve-moderada. Clínica e Investigación en Arteriosclerosis. 33 (S2): 69-74. https://www.elsevier.es/es-revista-clinica-e-investigacion-arteriosclerosis-15-articulo-tratamiento-hipertrigliceridemia-leve-moderada-S0214916821000152
-
Polak, R., Phillips, E. M., & Campbell, A. (2015). Legumes: Health Benefits and Culinary Approaches to Increase Intake. Clinical diabetes : a publication of the American Diabetes Association, 33(4), 198–205. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4608274/
-
Tani, S., Imatake, K., Suzuki, Y., Yagi, T., Takahashi, A., Matsumoto, N., & Okumura, Y. (2022). Combined Higher Frequency Fish Consumption and Healthy Lifestyle May Lower the Triglyceride/HDL-C Ratio in Middle-Aged Japanese Males: Anti-Atherosclerotic Effect of Fish Consumption. Annals of nutrition & metabolism, 78(3), 166–176. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34915471/
- Triglycerides Test. (s. f.). https://medlineplus.gov/lab-tests/triglycerides-test/
-
Welty F. K. (2020). Dietary treatment to lower cholesterol and triglyceride and reduce cardiovascular risk. Current opinion in lipidology, 31(4), 206–231. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32692035/
- Whole Grains. (2019, 4 noviembre). The Nutrition Source. Harvard T.H. Chan School of Public Health. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/whole-grains/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.