Semințele de avocado: 10 beneficii - Doza de Sănătate
 

Semințele de avocado: 10 beneficii

Poți să valorifici proprietățile benefice ale sâmburilor de avocado atât la nivel extern, ca tratament de înfrumusețare, dar și la nivel intern, ca ingredient în diverse rețete. Usucă-i la soare, apoi dă-i prin răzătoare. 
Semințele de avocado: 10 beneficii
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Pulpa verde de avocado conține acizi grași esențiali, antioxidanți, proteine, și alte substanțe benefice pentru sănătate. Însă puțini știu că și semințele de avocado au proprietăți minunate, atât pentru sănătatea, cât și pentru frumusețea corpului tău.

Deși semințele nu au același gust deosebit ca și fructul, sunt la fel de utile și de benefice, drept pentru care nu ar trebui să le arunci.

Deși pare greu de crezut, semințele de avocado reprezintă o sursă excelentă de fibre și aminoacizi esențiali care previn și combat numeroase boli.

Astăzi îți oferim 10 motive pentru care ar trebui să valorifici acest aliment extraordinar. Ia aminte!

1. Semințele de avocado îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară

Sâmburii de avocado reglează colesterolul

Specialiștii susțin că, în realitate, cel puțin 70% dintre aminoacizii prezenți în fructul de avocado se găsesc în semințele acestuia.

Uleiurile esențiale conținute de semințele de avocado reglează nivelul de colesterol, tensiunea arterială și alte probleme cardiovasculare care măresc riscul de infarct miocardic.

2. Combat infecțiile digestive

Fibrele din semințele de avocado stimulează digestia și reglează tranzitul intestinal. Datorită proprietăților lor antiinflamatoare, pot fi utilizate pentru a combate diareea și alte simptome gastrointestinale asociate infecțiilor bacteriene și virale.

Compușii fenolici ale acestor semințe protejează mucoasa gastrică, prevenind dezvoltarea ulcerului.

3. Ar putea reduce riscul de cancer

Sâmburii de avocado au un efect anticancerigen

Se consideră că flavonoidele găsite în semințele de avocado reduc riscul de dezvoltare a celulelor canceroase și a tumorilor. 

Până acum s-au efectuat teste numai pe rozătoare, dar investigațiile realizate în prezent dezvăluie că aceleași beneficii sunt valabile și în cazul celulelor corpului uman.

4. Previn oxidarea

Conținutul ridicat de antioxidanți ale acestor semințe repară țesuturile și celulele deteriorare în urma acțiunii radicalilor liberi.

Uleiurile esențiale și extractele sunt printre cele mai eficiente modalități de a folosi semințele de avocado pentru întinerirea pielii și a părului.

Dacă adaugi acest produs în dietă, reduci riscul apariției bolilor asociate cu înaintarea în vârstă.

5. Întăresc sistemul imunitar

Compușii fenolici prezenți în semințele de avocado ajută la tratarea infecțiilor virale și a alergiilor. 

Consumul acestui aliment mărește numărul de anticorpi și întărește sistemul imunitar, prevenind numeroase afecțiuni.

6. Combat durerea și inflamațiile

Sâmburii de avocado combat durerile și inflamațiile

Agenții antiinflamatori prezenți în semințele de avocado ameliorează durerea și stresul pacienților bolnavi de artrită, gastrită și colită.

Acizii grași îmbunătățesc circulația și stimulează eliminarea deșeurilor, reducând astfel inflamația țesuturilor.

7. Previn ridurile

Semințele de avocado sunt foarte apreciate pentru abilitatea lor de a preveni apariția ridurilor și a altor semne ale îmbătrânirii.

Flavonoidele și antioxidanții stopează daunele cauzate de radicalii liberi și măresc producția de colagen, mărind fermitatea pielii și oferindu-i acesteia un aspect întinerit.

8. Îmbunătățesc sănătatea firului de păr

Persoanele cu păr uscat, mătreață sau vârfuri despicate își pot îmbunătăți sănătatea podoabei capilare cu ajutorul acestui ingredient natural.

Grăsimile benefice conținute de semințele de avocado hidratează firul de păr și previn problemele scalpului și dezvoltarea ciupercilor.

9. Reglează glanda tiroidă

Sâmburii de avocado reglează glanda tiroidă

Nutrienții din semințele de avocado sunt foarte utili pentru persoanele cu probleme tiroidiene, cum ar fi hipotiroidismul.

Dacă îi adaugi în dietă, aceștia stimulează producția de hormoni și accelerează metabolismul, fiind o armă excelentă împotriva obezității.

10. Oferă energie

Acești nutrienți măresc nivelul de energie fizică și psihică. Astfel, dacă alegi să consumi acest produs, îți îmbunătățești performanțele fizice și mentale și devii mult mai productiv în timpul zilei.

Cum să valorifici beneficiile semințelor de avocado?

Sâmburii de avocado au numeroase beneficii

În loc să le arunci, pune-le la soare să se usuce, iar apoi dă-le prin răzătoare pentru a obține o pudră. Poți să adaugi această pudră în supe, smoothie-uri, salate și multe alte rețete pe care poți să le introduci în dietă.

Dacă vrei să o întrebuințezi în scopuri cosmetice, poți să o adaugi în măști pe bază de iaurt, ou sau uleiuri esențiale. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cabezas, C., & Hueso, J. J. (2003). Fenológicos-Tipo Del Aguacate ( Persea Americana Mill .). Actas V Congreso Mundial Del Aguacate.
  • Salas López, L. (2015). Aguacate símbolo de juventud, belleza y salud. MARKETING AND COMMERCIAL STREAM.
  • Pérez-Rosales, R., Villanueva-Rodriguez, S., & Cosío-Ramirez, R. (2005). El aceite de aguacate y sus propiedades nutricionales. E-Gnosis. https://doi.org/10.1136/jech.54.6.473

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.