Dieta pentru esofagită: ce alimente sunt permise?
Scris și verificat de nutriţionistul Saúl Sánchez Arias
Dieta pentru esofagită țintește un bun control al simptomelor, crescând astfel senzația de bine și îmbunătățind viața pacientului. Această patologie este cronică și poate fi cauzată de diverși factori. De multe ori, consumul de medicamente nu este suficient. Este necesară o modificare a stilului de viață.
Înainte de a începe, trebuie să subliniem faptul că schimbarea obiceiurilor poate ajuta la prevenirea multor patologii, precum și la gestionarea acestora. Se recomandă schimbarea dietei, mișcarea și expunerea regulată la lumina soarelui. De asemenea, odihna de calitate va face diferența în timp.
Ce este esofagita?
Esofagita este o patologie ce implică o reducere a presiunii sfincterului esofagian intern, care face ca sucul gastric și enzimele digestive să urce în esofag.
Esofagita poate duce la reflux și arsuri la stomac. Fără tratament, epiteliul poate avea de suferit, apărând afecțiunea cunoscută sub denumirea de esofag Barrett. Acest lucru este dovedit de cercetările publicate în Missouri Medicine.
Există diferite grade de esofagită, care depind de eroziunea țesutului. Putem distinge gradul A, B, C sau D, în funcție de dimensiunea ulcerelor din tractul digestiv. Dacă ulcerele se înmulțesc, pacientul trebuie să urmeze un tratament pentru a preveni complicațiile.
Descoperiți: Tratament pentru boala de reflux gastroesofagian
Ce presupune dieta pentru esofagită?
Cei care suferă de esofagită trebuie să își optimizeze dieta pentru a preveni progresia patologiei. Mai presus de toate, se recomandă evitarea meselor grele cu un conținut ridicat de grăsimi, în principal de tip trans. S-a demonstrat că acest tip de grăsime are un efect inflamator major, care poate determina agravarea simptomelor.
Evitați alimentele cu proprietăți iritante, precum cafeaua, ciocolata, alimentele picante și, bineînțeles, băuturile alcoolice. Alcoolul este considerat un factor de risc pentru dezvoltarea bolilor care afectează tractul digestiv.
Acest lucru este confirmat de un studiu publicat în Current Medicinal Chemistry. Nu există o doză sigură, așa că cel mai bine este să-l eliminați complet din dietă.
Și alte obiceiuri bune pot fi ajutor, precum creșterea prezenței alimentelor cu conținut ridicat de mucilagii în dietă. Acești ultimi compuși sunt un tip de fibre prezent în legume precum dovleacul și dovlecelul, care ajută la lubrifierea mucoasei, protejând astfel pereții esofagului.
Evitați să vă culcați imediat după masă pentru a nu favoriza apariția refluxului. Mențineți o poziție cât mai verticală până când digestia este completă, cel puțin în zona stomacului. În acest fel, riscul de a suferi disconfort va fi redus.
Când să mergeți la medic?
În ciuda respectării indicațiilor de mai sus, este posibil să nu apară nicio îmbunătățire semnificativă în controlul simptomelor. În acest caz, consultați un specialist pentru a evalua atent patologia și a primi un tratament farmacologic eficient.
Evitați modificările dăunătoare ale compoziției corporale. Esofagita este mai accentuată în cazul fluctuațiilor de greutate. Prin urmare, practicarea regulată a exercițiilor fizice este de mare ajutor. Prioritizați antrenamentul de forță pentru a realiza o schimbare semnificativă care să se mențină pe termen lung.
Citiți mai mult: Cum poți afla dacă suferi de reflux gastroesofagian?
Îmbunătățiți-vă dieta pentru a ține sub control esofagita
După cum ați văzut mai sus, esofagita este o patologie care răspunde bine la controlul dietei. Schimbarea obiceiurilor este adesea suficientă pentru a experimenta o îmbunătățire mai mult decât remarcabilă.
Combinația dintre o dietă adecvată și exerciții fizice va provoca modificări în compoziția corpului, ceea ce va reduce foarte mult presiunea asupra sfincterului esofagian. De asemenea, evitați purtarea hainelor strâmte și eliminați obiceiurile toxice.
În cele din urmă, trebuie să subliniem faptul că un alt factor de risc major pentru dezvoltarea esofagitei este fumatul. Fumatul este o problemă majoră de sănătate publică. Acest obicei toxic crește riscul de patologii complexe, motiv pentru care trebuie evitat cu orice preț.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bujanda DE, Hachem C. Barrett’s Esophagus. Mo Med. 2018;115(3):211-213.
- Oteng AB, Kersten S. Mechanisms of Action of trans Fatty Acids. Adv Nutr. 2020;11(3):697-708. doi:10.1093/advances/nmz125
- Surdea-Blaga T, Negrutiu DE, Palage M, Dumitrascu DL. Food and Gastroesophageal Reflux Disease. Curr Med Chem. 2019;26(19):3497-3511. doi:10.2174/0929867324666170515123807
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.