Logo image
Logo image

Dieta pentru persoanele cu cancer

3 minute
Dieta potrivită pentru persoanele cu cancer trebuie să fie formată din fructe și legume, sporind aportul de antioxidanți. Îți vom arăta ce au de spus cercetările științifice despre acest subiect.
Dieta pentru persoanele cu cancer
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cancerul este o boală complexă care depinde atât de factorii genetici, cât și de factorii de mediu. Dieta poate influența riscul dezvoltării acestei patologii. Pacienții vor necesita tratament cu chimioterapie. Când vine vorba de dieta potrivită pentru persoanele cu cancer, este important să ai în vedere o serie de linii directoare. De exemplu, este fundamental ca pacienții să restricționeze alimentele și substanțele care determină creșterea tumorală.

În același timp, este important să scoatem în evidență consumul de produse cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Acestea vor maximiza efectele chimioterapiei și vor reduce reacțiile adverse neplăcute ale organismului.

Dieta pentru persoanele cu cancer

Elimină aportul de alimente procesate

Consumul de alimente procesate care sunt bogate în aditivi, zaharuri simple și grăsimi trans este legat de un risc crescut de a dezvolta cancer. Un articol publicat în British Medical Journal explică această relație.

Aceste tipuri de substanțe cresc numărul de mutații generate la nivel celular. Mai mult, acestea servesc ca substrat energetic pentru tumoare, contribuind la creșterea acesteia. Din aceste motive, restricționarea produselor procesate la pacienții care au primit un diagnostic de cancer este fundamentală.

Deși eliminarea alimentelor procesate din dieta unei persoane sănătoase are caracter preventiv, la pacienții oncologici acest lucru poate crește speranța de viață. Renunțarea la junk food are legătura cu creșterea șanselor ca pacienții oncologici să răspundă favorabil la tratament.

Citește și:

Carcinofobia sau frica de cancer

Some figure
Alimentele procesate nu sunt cea mai bună opțiune pentru pacienții oncologici, deoarece nu contribuie la succesul tratamentului

Dieta potrivită pentru persoanele cu cancer ar trebui să conțină alimente antioxidante

Antioxidanții sunt substanțe care contracarează formarea radicalilor liberi. Aceștia combat stresul oxidativ și reduc riscul mutațiilor în ADN care pot duce la apariția proceselor canceroase. Consumul regulat de antioxidanți ajută la prevenirea dezvoltării acestor tipuri de patologii.

Este crucial ca pacienții care au deja cancer să mărească aportul de antioxidanți în speranța de a opri creșterea tumorală. Anumiți fitonutrienți, cum ar fi licopenul prezent în roșii, pot ajuta la încetinirea creșterii tumorilor. Un studiu publicat în revista Nutrition and Cancer confirmă acest fapt.

Pentru a-și crește aportul de antioxidanți, pacienții trebuie să crească numărul de fructe și legume din dietă. Mai mult, aceștia ar trebui să crească mai ales aportul de legume roșii, precum și de legume crucifere.

Fructele exotice sunt bogate în vitamine și fitonutrienți. Prin urmare, pot ajuta la îndeplinirea obiectivului de a lupta împotriva produselor de oxidare celulară. Varietatea este esențială atunci când vine vorba de o dietă potrivită pentru persoanele cu cancer.

Suplimente alimentare în dieta persoanelor cu cancer

Există anumite substanțe care, sub formă de suplimente, pot ajuta persoanele bolnave de cancer. Una dintre ele este melatonina, un hormon responsabil de reglarea ritmurilor de somn circadiene, care are o capacitate antioxidantă semnificativă. Efectele acestui supliment au fost demonstrate în literatura științifică. De exemplu, acestea sunt reflectate într-un studiu publicat în revista Oncotarget.

Totuși, aceste beneficii apar la doze superioare celor utilizate astăzi la nivel clinic. Studiile privind melatonina și prevenirea sau tratamentul cancerului utilizează doze mai mari de 10 miligrame pe zi. Acest hormon reușește să reducă efectele secundare asociate tratamentului farmacologic. Prin urmare, îmbunătățește somnul, reduce nivelul de stres și influențează pozitiv markerii care au legătură cu sănătatea metabolică.

Îți recomandăm:

Ce trebuie să știi despre dieta mediteraneană?

Some figure
Când vine vorba de dieta pentru persoanele cu cancer, este important să menționăm fructele și legumele care conțin antioxidanți.

Optimizarea nutriției este esențială atunci când vine vorba de pacienții cu cancer

Cancerul este o boală multifactorială care este direct legată de anumiți factori de mediu. Prin urmare, pacienții trebuie să-și optimizeze dieta pentru a preveni dezvoltarea acestei patologii, precum și pentru a ajuta la tratarea acesteia.

Aportul corect de substanțe nutritive este capabil să oprească dezvoltarea tumorilor și să maximizeze efectele tratamentului farmacologic. Pentru a vedea aceste beneficii, este important să subliniem importanța consumului de fructe și legume. Aceste alimente conțin vitamine și fitonutrienți cu o capacitate antioxidantă ridicată.

Mai mult, restricționarea tuturor alimentelor care produc inflamații și care au capacitatea de a crește mutagenitatea este fundamentală (de exemplu, alimentele procesate). Această clasă de substanțe are efecte negative pe termen mediu și lung asupra sănătății și este legată de dezvoltarea bolilor complexe.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fiolet T., Srour B., Sellem L., Kesse Guyot E., et al., Consumption of ultra processed foods and cancer risk: results from NutriNet- Santé prospective cohort. BMJ, 2018.
  • Athreya K., Xavier MF., Antioxidants in the treatment of cancer. Nutr Cancer, 2017. 69 (8): 1099-1104.
  • Li Y., Li S., Zhou Y., Meng X., et al., Melatonin for the prevention and treatment of cancer. Oncotarget, 2017. 8 (24): 39896-39921.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.