Dieta potrivită pentru gastrită
Scris și verificat de medicul Maricela Jiménez López
Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului care provoacă disconfort, arsuri și chiar greață și vărsături. Persoanele cu gastrită cronică se tem adesea să mănânce anumite preparate pentru a evita aceste consecințe. În acest articol, îți vom oferi câteva sfaturi despre cum să alcătuiești dieta potrivită pentru gastrită. Citește mai departe pentru a le descoperi!
Care sunt cauzele apariției gastritei?
Una dintre cele mai frecvente cauze ale gastritei este infecția cauzată de o bacterie numită Helicobacter pylori. În țările dezvoltate, această bacterie poate infecta până la 50% din populație, deși doar 15% din oameni dezvoltă boala. Dezvoltarea gastritei depinde în mare măsură de factorii genetici sau de mediu (alimentație, fumat, etc.).
Însă, aceasta nu este singura cauză a gastritei. Alte cauze includ:
- Utilizarea continuă a anumitor medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), precum aspirina sau ibuprofenul.
- Consumul prea mare de alcool, tutun sau droguri.
- Tulburările autoimune, cum ar fi anemia pernicioasă.
- Stresul sau anxietatea ridicată, deoarece crește secreția de acizi gastrici și provoacă ceea ce se numește gastrită nervoasă.
- Consumul excesiv de alimente grase, foarte grele sau condimentate.
Citește mai mult:
Cum ar trebui structurată dieta potrivită pentru gastrită?
O dietă potrivită pentru gastrită constă într-un plan alimentar hrănitor și sănătos, care reduce și elimină consumul acelor alimente care agravează și irită stomacul și crește consumul acelor alimente care au un efect calmant sau pozitiv asupra acestui organ.
Adoptând o dietă potrivită, este posibilă îmbunătățirea digestiei, ameliorarea durerii și a altor simptome, reducerea inflamației și eliminarea disconfortului gastric. Este foarte important să ne amintim că sfatul medicului este întotdeauna necesar în tratamentul gastritei.
Sfaturi de bază în dieta potrivită pentru gastrită
În alcătuirea unei diete pentru persoanele care suferă de gastrită, trebuie luate în considerare următoarele sfaturi:
- Mesele trebuie să fie ușoare: dacă este necesar, poți mânca mai des, dar trebuie să eviți să mănânci până când te simți complet plin.
- Dieta trebuie să includă anumite alimente recomandate de medic: cartofi, orez, morcovi, dovleci, varză gătită, mere, banane coapte și ulei de măsline.
- Gătitul trebuie să fie ușor: este de preferat să gătești la aburi, să fierbi, să faci piureuri sau să prepari supe. Evită prăjirea, grătarul sau alimentele foarte uscate sau puțin gătite.
- Nu bea nimic prea fierbinte.
- Bea apă pe tot parcursul zilei.
Exemple de dietă zilnică pentru gastrită
Nu uita faptul că, deși această dietă va ajuta la reducerea durerii și a disconfortului cauzat de gastrită, ea nu este un remediu al bolii.
Mic dejun
- Laptele semidegresat îndulcit/Iaurt
- Pâine albă cu gem de casă/Biscuiți/Două felii de pâine albă cu șuncă de curcan
- 1 lingură de brânză albă degresată
Gustare de dimineață
- Fructe la grătar sau compot de fructe/Suc de piersici, mere sau struguri/Fructe recomandate de medic
Masa de prânz
- Garnitură: piure de dovlecei/cartofi fierți cu brânză elvețiană/orez cu legume/macaroane cu șuncă sau slănină gătită, dovlecei și vinete.
- Fel principal: pulpă de pui la cuptor fără piele/carne de vită la grill/merluciu fiert/merluciu la cuptor
- Desert: banane coapte/piersică în sirop/dovleac copt/caș îndulcit/cremă de zahăr ars făcută cu lapte degresat
Îți recomandăm:
Gustare de după-amiază
- Ceai sau infuzie cu biscuiți/Iaurt natural/Fructe ușoare
Cină
- Starter: fasole verde, morcovi și cartofi fierți/piure de legume/supă de pui cu tăiței/cartofi copți
- Fel principal: piept de pui la grătar cu cartofi la aburi/șuncă la grill/dorada la grill cu morcovi fierți/halibut la cuptor/omletă cu dovlecei
- Desert: Măr copt/Pară coaptă/Brânză proaspătă cu jeleu de gutui/Cremă de vanilie
Notă: Dacă vrei să-ți îmbunătățești digestia, bea mai multe ceaiuri și infuzii cu proprietăți digestive puternice.
În cele din urmă, nu mânca niciodată mai mult decât este necesar dacă ai gastrită. Folosește aceste recomandări drept ghid și ține cont întotdeauna de preferințele personale și restricțiile alimentare. De asemenea, încearcă să-ți faci dieta, în limitele posibile, cât mai variată și echilibrată. În plus, poți încerca să introduci treptat mai multe alimente dacă starea ta de sănătate se îmbunătățește.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Gupta, E. (s.f.). GERD diet: foods that help with acid reflux (heartburn). Johns Hopkins Medicine. Consultado el 23 de mayo de 2024. https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/gerd-diet-foods-that-help-with-acid-reflux-heartburn
- Li, Y., Su, Z., Li, P., Li, Y., Johnson, N., Zhang, Q., Du, Sh., Zhao, H., Li, K., Zhang, Ch., & Ding, X. (2020). Association of symptoms with eating habits and food preferences in chronic gastritis patients: a cross-sectional study. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. 2020:5197201. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7368216/
- Mayo Clinic. ( 2024). Gastritis. Consultado el 3 de junio de 2024. https://www.mayoclinic.org/es/diseases-conditions/gastritis/symptoms-causes/syc-20355807
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. (2019). Síntomas y causas de la gastritis y la gastropatía. Departamento de Salud y Servicios Humano de Estados Unidos. Consultado el 3 de junio de 2024. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-digestivas/gastritis-gastropatia/sintomas-causas
- Salud Madrid. (s.f.). Recomendaciones dietético nutricionales para una dieta de protección gástrica. Consultado el 22 de mayo de 2024. https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/38.dieta_proteccion_gastrica.pdf
- St. Luke’s Hospital. Complementary and Alternative Medicine. Gastritis. Consultado el 23 de mayo de 2024. https://www.stlukes-stl.com/health-content/medicine/33/000067.htm
- Weir, SBS., Akhondi, H., Bland diet. (2023). StatePearls. Treasure Island (FL): StatePearls. Consultado el 3 de junio de 2024. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538142/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.