Diferențele dintre bisexualitate și pansexualitate
Trăim într-o perioadă de mari schimbări în ceea ce privește sexualitatea. În ultimele decenii, am văzut cum etichetele de bărbat/femeie, heterosexual și homosexual au suferit schimbări. În același timp, am văzut apărând și altele care corespund mai bine panoramei existente. Acest lucru a dus la confuzii, cum ar fi diferențele dintre bisexualitate și pansexualitate.
Ambii termeni sunt ținta unor controverse, neînțelegeri și chiar conflicte. Diferența dintre bisexualitate și pansexualitate, cel puțin astăzi, nu este complet rezolvată. Vom discuta acest lucru în detaliu în următoarele rânduri.
Ce este bisexualitatea?
Pentru a încerca să lămurim neînțelegerile legate de bisexualitate și pansexualitate, vom începe prin a clarifica termenii. Bisexualitatea este un cuvânt care a devenit popular în al doilea deceniu al secolului al XX-lea. La vremea respectivă, se făcea aluzie la atracția romantică sau sexuală pe care o simțeau cele două genuri consacrate: bărbat și femeie.
De fapt, prefixul bi-, de origine latină, se referă la două lucruri. Deci, bisexual se referă la atracția pe care o simți pentru două sexe. Atunci când termenul a fost inventat cu aproximativ 50-60 de ani în urmă, ideea de genuri era foarte diferită de cea pe care o avem astăzi.
Cu toate acestea, conceptul de bisexualitate a trecut de la atracție către două genuri la atracție pentru mai mult de un gen. Mulți dintre cei care se clasifică drept bisexuali folosesc acest ultim sens.
În termeni generali, bisexualitatea este atracția pentru mai mult de un gen, în ciuda prefixului care alcătuiește cuvântul. Mulți oameni cred că termenul perpetuează binaritatea genurilor. Având în vedere acest lucru, au apărut alternative precum pansexualitatea.
Citiți și: Asexualitatea – absența dorinței sexuale
Ce este pansexualitatea?
Din fericire, a defini ce este pansexualitatea este mult mai ușor: se referă la cei care sunt atrași, fie fizic, fie emoțional, de toate genurile. În acest caz, se folosește prefixul grecesc pan-, care se referă la un întreg sau la un set. Este atunci un cuvânt care cuprinde toate genurile care pot fi catalogate, chiar și pe cele care nu au fost încă stabilite.
Deși este adevărat că este un cuvânt popularizat în ultima vreme, a fost inventat acum mai bine de 100 de ani. Creatorul său a fost Sigmund Freud în contextul descrierii instinctului sexual. Deși a fost folosit anterior, abia în anul 1990 a început să fie folosit des.
Unii o consideră o ramură a bisexualității, deoarece s-a născut ca o mișcare în interiorul ei. Mulți bisexuali de astăzi se consideră pansexuali pentru că cred că este un termen mai complex. Acesta din urmă este miezul problemei, deoarece prefixul permite includerea unui număr mai mare de genuri.
Care sunt diferențele dintre bisexualitate și pansexualitate
Diferențele dintre bisexualitate și pansexualitate sunt foarte subtile. Deși, potrivit cercetătorilor, există un anumit consens în ceea ce privește clasificarea, în practică este un motiv de confuzie.
Unii experți au inventat termenul de umbrelă bisexuală pentru a reuni toate acele preferințe non-monosexuale. Include pansexuali, queer, gen fluid și așa mai departe. În orice caz, mulți pansexuali nu se simt confortabil când primesc eticheta generală, în mare parte din cauza a ceea ce am discutat mai sus despre perpetuarea binarității.
Acești termeni sunt doar etichete care, desigur, nu ajung niciodată să cuprindă întregul set. Așa cum termenul de pansexualitate a apărut ca o alternativă la bisexualitate, au apărut și alte concepte. Le-am menționat deja: queer și gen fluid.
Citiți și: Ce este demisexualitatea?
Concepții greșite despre bisexualitate și pansexualitate
Dorim să subliniem câteva concepții greșite. Prima este despre preferința de gen. Deși, desigur, găsim excepții, conform dovezilor, atât bisexualii, cât și pansexualii tind să aibă o preferință pentru unul dintre genuri.
Adică, deși sunt deschiși să aibă relații romantice sau sexuale cu mai mult de un gen sau cu toate, simt o preferință pentru unul dintre genuri. Desigur, acest lucru nu anulează înclinația pentru alte genuri, ci doar înclină alegerea mai mult într-o anumită direcție. După cum am subliniat, există și excepții.
O altă concepție greșită este poliamorul, adică relații în care există trei sau mai multe persoane în același timp. De asemenea, acesta este asociat cu promiscuitatea sau infidelitatea. Deși există bisexuali și pansexuali care adoptă aceste practici, în realitate, monogamia este la fel pentru toți.
O altă idee răspândită este faptul că este doar o fază care este la modă. Un bisexual sau un pansexual nu se identifică în acest mod pentru a atrage atenția. Alegerea termenilor trebuie făcută în baza liberului arbitru. În orice caz, trebuie să renunțăm la etichete.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Flanders, C. E. Under the bisexual umbrella: Diversity of identity and experience. 2017.
- Flanders, C. E., LeBreton, M. E., Robinson, M., Bian, J., & Caravaca-Morera, J. A. (2017). Defining bisexuality: Young bisexual and pansexual people’s voices. Journal of Bisexuality. 2017; 17(1): 39-57.
- Galupo, M. P., Ramirez, J. L., & Pulice-Farrow, L. “Regardless of their gender”: Descriptions of sexual identity among bisexual, pansexual, and queer identified individuals. Journal of Bisexuality. 2017; 17(1): 108-124.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.