Disfuncțiile glandelor meibomiene: caracteristici - Doza de Sănătate
 

Disfuncțiile glandelor meibomiene: caracteristici

Mulți oameni sunt afectați de disfuncția glandei meibomiene, dar nu știu. Ei cred că pleoapele umflate sau roșii sunt un simptom neimportant. Cu toate acestea, este o afecțiune recurentă ce necesită tratament medical.
Disfuncțiile glandelor meibomiene: caracteristici

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Disfuncțiile glandelor meibomiene, cunoscute și sub numele de meibomianită, reprezintă inflamația glandelor situate în pleoapele superioare și inferioare. Aceste glande eliberează uleiuri în zonă. Afecțiunea apare atunci când secrețiile devin mai dense decât în mod normal.

Uleiurile meibomiene sunt importante pentru sănătatea ochilor. Ochii ar deveni uscați și iritați dacă producția acestor uleiuri ar înceta. Îngroșarea excesivă a acestor uleiuri duce la disfuncții.

Această boală nu provoacă daune de durată în majoritatea cazurilor. Uneori însă, poate duce la ulcere corneene sau la probleme mai grave.

Disfuncțiile glandelor meibomiene: cauze

În primul rând, inflamația glandelor meibomiene apare atunci când acestea eliberează mai multe uleiuri decât în mod normal.
Glandele produc uleiuri care sunt absorbite lent de filmul lacrimal – stratul subțire de umiditate care acoperă ochii. Filmul este compus în mare parte din apă, care s-ar evapora dacă nu ar exista uleiuri.

Anumite afecțiuni, precum rozaceea, acneea sau alergiile, precum și modificările hormonale din timpul adolescenței, pot face ca uleiurile să fie mai groase sau mai dense. Acestea nu se mai răspândesc în filmul lacrimal, ci se acumulează la marginile pleoapelor.

În plus, aceste acumulări sunt un nutrient pentru bacteriile din acea zonă a pielii. Disfuncția apare atunci când aceste microorganisme se înmulțesc excesiv. Inflamația adesea simultan cu blefarita, ceea ce duce la acumularea unui tip de mătreață la baza genelor.

Disfuncțiile glandelor meibomiene: simptome

Cel mai evident simptom al acestui tip de disfuncție este roșeața și umflarea pleoapelor. Poate provoca o senzație de arsură la nivelul ochilor sau mâncărime a pleoapelor. Alte simptome frecvente includ:

  • Ochi umezi
  • Exfolierea pielii din jurul ochilor
  • Crustă a genelor la trezire dimineața
  • Urcioare frecvente
  • Clipire excesivă
  • Vedere neclară
  • Sensibilitate la lumină
  • Creșterea anormală a genelor
  • Pierderea genelor
  • Ochi uscați

În acest ultim caz, este posibil ca glandele meibomiene să fie blocate și să existe o producție mai mică de uleiuri. Simptomele pot fi ușoare sau pot avea diferite grade de severitate.

Diagnostic

Disfuncția glandelor meibomiene poate fi detectată la un examen ocular de rutină. Medicul va explora partea din față a globului ocular, cu accent deosebit pe pleoape. În plus, poate folosi o lumină puternică pentru a detecta posibilul blocaj al glandelor meibomiene.

Ocazional, medicul va lua un eșantion de lichid sau crustă de pe pleoape. Apoi, îl va trimite la laborator pentru analiză, astfel încât să poată detecta prezența bacteriilor. Acest lucru are ca scop colectarea mai multor elemente pentru diagnosticarea și prescrierea tratamentului.

Tratament

Comprese aplicate pe ochi
Medicul ar trebui să poată determina cea mai bună modalitate de a reduce simptomele disfuncției glandelor meibomiene după o examinare a ochilor.

De obicei, medicii recomandă aplicarea căldurii umede pe pleoape pentru a reduce simptomele. Pacientul trebuie mai întâi să curețe marginile pleoapei. De asemenea, medicii vor trata rozaceea sau acneea dacă este cazul. Există cazuri în care tratamentul disfuncției glandelor meibomiene poate necesita una sau mai multe dintre următoarele măsuri:

  • Stoarcerea glandelor meibomiene pentru a îndepărta secrețiile care le înfundă și curățarea lor
  • Introducerea unei canule în deschiderile glandelor pentru a spăla uleiul îngroșat
  • Administrarea de antibiotice
  • Consumul de ulei de pește pentru a îmbunătăți fluxul de ulei în ochi
  • Folosirea unui unguent cu antibiotice pe pleoapă
  • Utilizarea unui medicament cu acid hipocloros pentru curățarea pleoapelor
  • Lipiflow, un dispozitiv care încălzește pleoapa și ajută la desfundarea glandelor

Prevenire

Nu există o modalitate specifică de a preveni disfuncția glandelor meibomiene. Cu toate acestea, o măsură importantă este tratarea rozaceei sau a acneei.

De asemenea, este important să eviți anumite alimente, cum ar fi ciocolata, deoarece acestea pot spori simptomele. Cel mai bun lucru este să ai o igienă adecvată a ochilor. Aceasta include o baie oftalmică, dar și efectuarea de pauze și exerciții oculare.

Consultă medicul dacă ai simptome

Simptomele disfuncției glandelor meibomiene sunt de obicei destul de incomode. Cu toate acestea, rareori provoacă dificultăți majore. Cu alte cuvinte, nu amenință vederea, dar poate deveni cronică și poate afecta calitatea vieții.

În plus, tratamentele disponibile nu se dovedesc a fi eficiente imediat. Trebuie să lăsăm timpul să-și facă treaba. Consultă medic dacă tratamentul nu este eficient, mai ales dacă încep să apară urcioare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • JF, G. T., MJ, L. R., & Yela, A. (1998). Ojo seco: diagnóstico y tratamiento. Inf Ter Sist Nac Salud, 22, 117-22.
  • Cárdenas Díaz, T., Hernández López, I., Guerra Almaguer, M., Cruz Izquierdo, D., Miranda Hernández, I., & Montero Díaz, E. (2014). Conceptos actuales en la disfunción de las glándulas de Meibomio. Revista Cubana de Oftalmología, 27(2), 264-271.
  • Shine, W. E., & McCulley, J. P. (2004). Meibomianitis: polar lipid abnormalities. Cornea, 23(8), 781-783.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.