Logo image
Logo image

Dormitul cu pisica: există riscuri?

4 minute
O decizie a multor proprietari de animale de companie este să împartă patul cu ele. Există riscuri?
Dormitul cu pisica: există riscuri?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina

Ultima actualizare: 05 mai, 2023

Animalele de companie sunt hrănite, îngrijite, răsfățate și iubite de stăpânii lor. Este normal ca ele să rătăcească prin colțurile casei și să se așeze acolo unde se simt confortabil, chiar și în pat. Totuși, dormitul cu pisica implică există riscuri?

Pisicile se remarcă printre cele mai frecvente animale de companie, pentru că sunt inteligente și afectuoase. Mulți vorbesc despre independența felinelor. Cu toate acestea, pisicile caută adesea să se ghemuiască lângă stăpâni.

Dormitul cu pisica are beneficii

National Institutes of Health raportează faptul că interacțiunea cu animalele scade nivelul de cortizol și tensiunea arterială. Animalele de companie reduc stresul și alungă singurătatea, sporesc sentimentul de sprijin social și îmbunătățesc starea de spirit.

Dormitul cu pisica are următoarele beneficii:

  • Întărește relația: împărțirea patului favorizează relația dintre stăpân și animal.
  • Îmbunătățește comportamentul animalului de companie: felina manifestă atitudini pozitive și afectuoase.
  • Stimulează încrederea: compania pisicilor este propice pentru întărirea siguranței emoționale.
  • Promovează liniștea: torsul pisicii induce o stare de relaxare, ideală pentru a adormi.
  • Oferă senzația de adăpost: căldura transmisă de pisici este avantajoasă pentru stăpân, mai ales în perioadele reci. Acest lucru se datorează faptului că temperatura pisicilor este mai mare decât cea a oamenilor.
Some figure
Unii oameni se simt confortabil când dorm cu pisicile lor, deoarece acest lucru reduce stresul.

Dormitul cu pisica: există riscuri?

Departe de miturile care vorbesc despre sterilitate sau despre bilele de păr din organism ca urmare a dormitului cu pisica, există anumite lucruri care trebuie luate în considerare înainte de a dormi alături de animale.

Alergii

Fundația BBVA subliniază faptul că alergiile la animalele de companie sunt cauzate de proteinele care se găsesc în saliva, urina și mătreața acestora.

În acest caz, alergenii eliberați de pisici tind să se așeze pe saltea, chiar dacă schimbați cearșafurile. Consecința este posibilitatea de a dezvolta alergii sau astm.

Descoperiți: 8 sfaturi pentru a avea o casă rezistentă la animale de companie

Agresivitate

Potrivit unui studiu publicat în Complutense Journal of Veterinary Sciences, agresiunea pisicii este defensivă. Cauzele comune ale unor astfel de comportamente sunt următoarele evenimente:

  • Sunete de înaltă frecvență
  • Persoane noi în casă
  • Schimbarea mobilierului sau chiar a locuinței
  • Lipsa de stimulare sau activitate fizică
  • Vederea altor pisici pe fereastră

Există și posibilitatea unei reacții agresive dacă pisica încearcă să controleze zona în care se odihnește.

Tulburări ale somnului

Deși dormitul cu animalele oferă de multe ori un somn mai plăcut, calitatea odihnei poate scădea. National Geographic menționează faptul că aceste ființe au cicluri de somn diferite de cele ale oamenilor. Se trezesc frecvent și își schimbă poziția de multe ori. De asemenea, este posibil să se trezească foarte devreme dimineața.

Pericolul de a contracta o boală

Asociația Americană a Medicilor Felini afirmă faptul că pisicile pot purta organisme infecțioase fără a prezenta semne ale bolii. Este posibilă și zoonoza inversă, adică și omul poate infecta pisica.

Cei mai susceptibili sunt copiii, gravidele și pacienții cu imunodeficiență. Șansele de îmbolnăvire sunt minime dacă respectați sfaturile medicului veterinar.

Cum să evitați riscurile dacă dormiți cu pisica?

Revista Professional Pharmacy subliniază faptul că starea de bine a pisicilor depinde de îngrijirea pe care o primesc:

  • Limitați plimbările: dacă pisica este obișnuită să iasă afară, pericolul de îmbolnăvire crește. Evitați expunerea animalului de companie la mediul exterior.
  • Periajul blănii: pieptănați animalul la fiecare două zile pentru a scăpa de păr și a vedea dacă pielea prezintă probleme. Examinați gâtul, zona din spatele urechilor, zona inghinală și axilele.
  • Folosiți protectoare anti-acarieni: izolați salteaua cu o husă anti-acarieni. Aceste huse se spală cu apă fierbinte.
  • Duceți pisica în mod regulat la veterinar: controalele veterinare sunt esențiale o dată sau de două ori pe an. Specialistul se va ocupa de vaccinarea acesteia și de deparazitări.
  • Controlați hrana: hrana pe care o mănâncă pisica trebuie să treacă de controalele sanitare. Folosiți alimente realizate din materii prime de calitate. Dacă folosiți carne crudă, este indicat să o congelați în prealabil. De asemenea, o puteți găti ușor.

Descoperiți: 11 plante de interior sigure pentru animalele de companie

Some figure
Pentru a dormi cu pisica în siguranță, este necesar să-i monitorizați dieta și să consultați periodic medicul veterinar.

Dormitul cu pisica este o decizie personală

Având în vedere avantajele și posibilele dezavantaje, dormitul cu pisica este o decizie personală. Dacă luați măsurile de precauție necesare, dormitul cu pisica nu reprezintă un pericol. Dimpotrivă, veți avea parte de afecțiunea și sprijinul emoțional pe care animalul de companie le oferă.

Dacă tocmai v-ați luat o pisică, trebuie să vă cunoașteți încetul cu încetul. În acest proces, este important să păstrați casa curată, să aspirați în mod constant și să schimbați lenjeria de pat în mod regulat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Barroso García B, De las Heras Gozalo M, Valverde Monge M. La alergia a las mascotas y a otros animales. Fundación BBVA. España; 2021. https://www.fbbva.es/alergia/los-responsables-de-la-rinoconjuntivitis-y-el-asma-alergicas/alergia-a-las-mascotas-y-a-otros-animales/
  • De Pedro J. Higiene de perros y gatos. Farmacia Profesional. Vol. 20. Núm. 10. pp. 68-71. España; 2006. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-higiene-perros-gatos-13095633
  • El poder de las mascotas. Institutos Nacionales de la Salud. Estados Unidos; 2018. https://salud.nih.gov/articulo/el-poder-de-las-mascotas/
  • Fortunet J. ¿Es malo dormir con nuestros animales? National Geographic. España; 2022. https://www.nationalgeographic.es/animales/2022/04/contenido-pagado-es-malo-dormir-con-nuestros-animales
  • López Benito MJ, López Rivera E. Caso clínico de agresividad redirigida felina. Revista Complutense de Ciencias Veterinarias. Vol. 4. Núm. 2. pp. 33-40. España; 2010. https://revistas.ucm.es/index.php/RCCV/article/download/RCCV1010220033A/22316/0
  • ¿Qué puedo contagiarme de mi gato? Zoonosis felinas. Asociación Estadounidense de Médicos Felinos. Estados Unidos; 2019. https://catvets.com/public/PDFs/ClientBrochures/Spanish/AAFP%20Feline%20Zoonoses%20Client%20Broch-Spanish_B&W.pdf

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.