Logo image
Logo image

Durerea de cap vara: cum să scapi de ea

6 minute
O durere de cap vara este un motiv de îngrijorare în vacanțele multor oameni. În acest articol, îți explicăm motivele pentru care ai putea să te confrunți cu durerea de cap vara și cum să o previi.
Durerea de cap vara: cum să scapi de ea
Ultima actualizare: 30 noiembrie, 2019

Durerea de cap vara ne afectează pe toți pe toți la un moment dat. Sezonul cald este însoțit de un număr crescut de vizite la medic din cauza durerilor de cap și exacerbării episoadelor de migrenă.

Sondajele efectuate în diferite țări dezvăluie că între 85-90% dintre oameni au raportat că au suferit cel puțin o durere de cap în ultimul an. Astfel, consultațiile pentru cefalee sunt cele mai frecvente cazuri din sistemul medical pretutindeni în lume.

Însă această problemă nu afectează bărbații în aceeași măsură în care afectează femeile. 80% dintre bărbați au avut dureri de cap în ultimul an. Dar în cazul femeilor acest număr crește la 95%. În mod similar, migrenele apar mai mult la femei decât la bărbați, afectând aproximativ 15% din populația generală.

De ce este vara un factor de risc pentru durerile de cap? Se presupune că vara este momentul să te relaxezi mai mult, să întreprinzi activități în aer liber, să eviți să stai în interior și – desigur – să te bucuri de vremea mult mai bună, nu-i așa? Însă aceste condiții climatice și activități sunt exact ceea ce ar putea contribui la apariția unei dureri de cap.

Să vedem de ce apare durerea de cap vara..

Durerea de cap vara: principalele cauze

Există mai multe motive pentru care ai putea avea dureri de cap. Cu excepția afecțiunilor cu etimologie cunoscută, cel mai adesea durerile de cap nu sunt cauzate de un singur factor. Durerea de cap ce apare în timpul verii nu face excepție.

Nu te doare capul doar pentru că este vară, ci din cauza unei serii de factori ce se manifestă preponderent în acest anotimp.

Combinarea tuturor acestor factori asociați cu anotimpul cald poate duce adesea la o durere de cap neobișnuită. O situație obișnuită este atunci când îți iei o vacanță și există schimbări în obiceiurile tale de somn, precum și expunerea suplimentară la lumina soarelui.

Căldura

Desigur, căldura este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap vara. În timpul verii, vasele de sânge din corp se dilată adesea din cauza temperaturilor ridicate în aer liber.

Acest lucru înseamnă că vasele de sânge cresc ca mărime pentru a schimba energie termică cu exteriorul și, prin urmare, contribuie la prevenirea unui atac provocat de căldură. Din păcate, un efect secundar al acestei dilatări a vaselor de sânge poate fi apariția migrenei.

Consumul de alcool și deshidratarea

În timpul verii, corpul tău necesită mai multe lichide decât de obicei din cauza temperaturilor ridicate din exterior. Oamenii încearcă adesea să-și potolească setea cu alcool în lunile călduroase. Cu toate acestea, alcoolul nu te hidratează. Dimpotrivă: devii și mai deshidratat și te confrunți cu dureri de cap.

Schimbările în tiparul de somn

Some figure

Insomnia are tendința de a se înrăutăți pe timpul verii și, prin urmare, poate declanșa migrene sau dureri de cap.

Modificările duratei orelor de lumină și întuneric pot fi, de asemenea, un motiv pentru care migrenele tale se agravează. Atunci când corpul este expus la mai multă lumină în timpul zilei, obiceiurile și programul de somn se pot schimba. O consecință clasică este faptul că, în timpul verii, dormi mai puține ore sau suferi chiar de insomnie.

Persoanele care nu suferă de insomnie în mod regulat o pot experimenta vara. Poate că munca ta este mai puțin stresantă, copiii nu trebuie să se trezească devreme pentru școală, televizorul rămâne aprins mai mult timp sau petreci mai multe ore cu ochii în telefon.

De asemenea, viața ta socială este în plină expansiune, consumi mai mult alcool și cafeină (un diuretic) și, în consecință, te confrunți cu durerea de cap vara.

Citește mai mult:

7 obiceiuri pentru a combate insomnia

Cum poți să previi durerea de cap vara

Să vedem ce măsuri poți lua pentru a preveni apariția unei dureri de cap pe timp de vară. Toți aceștia sunt pași simpli care pot fi împărțiți în două grupuri pe baza obiectivelor principale:

  • Contracararea căldurii din timpul verii
  • Contracararea obiceiurilor nesănătoase din timpul verii

Pași pentru a combate și preveni durerea de cap vara

  • Ai grijă cu soarele: Soarele de vară este mult mai agresiv cu pielea, de aceea este important să te protejezi purtând pălării și haine deschise la culoare. De asemenea, ochelarii de soare sunt foarte importanți în această perioadă. Dacă este posibil, încearcă să îți desfășori activitățile în aer liber cu câteva ore înainte sau după-amiază, deoarece la prânz soarele este cel mai puternic.
  • Evită schimbările drastice ale temperaturii: Vara, oamenii au obiceiul să utilizeze aparatul de aer condiționat la putere maximă. Cu toate acestea, intrarea și ieșirea din zone unde temperatura este foarte ridicată sau foarte scăzută pot fi un declanșator al durerilor de cap.
  • Casa trebuie să fie răcoroasă – nu rece: În interiorul casei tale, încearcă să menții o temperatură de nivel mediu, nu foarte scăzută. Prin urmare, ventilatoarele sunt uneori o opțiune mult mai bună decât aparatele de aer condiționat.
  • Menține-te hidratat: În timpul verii, organismul necesită mai multă apă decât de obicei. Pentru a evita deshidratarea, este important să bei lichide în mod regulat și să eviți băuturile care te vor deshidrata rapid, cum ar fi alcoolul.
Some figure

Menținerea hidratării în timpul verii este esențială și poate ajuta la prevenirea durerilor de cap recurente. Prin urmare, asigură-te că bei suficientă apă în fiecare zi și suplimentează cantitatea atunci când stai la soare sau transpiri!

Măsuri pentru corectarea obiceiurilor greșite vara

  • Mănâncă mai sănătos. Îți poți crește aportul de lichide consumând mai multe alimente care furnizează apă, cum ar fi fructe și legume. Pentru cei care suferă de migrene, este foarte important să evite alimentele care conțin substanțe ce pot declanșa durerea de cap vara. Aceste tipuri de alimente includ cârnații și ciocolata.
  • Creează-ți un program regulat de somn. Schimbarea rutinei pare a fi un obicei comun în timpul verii. Cu toate acestea, mulți specialiști susțin că cel mai bun lucru este să încerci să îți menții programul de somn identic pe tot parcursul anului. Pe lângă faptul că te duci la culcare și te trezești la aceleași ore, ar trebui să obții totodată aceeași cantitate de somn în fiecare noapte.
  • Dacă nu te poți trezi sau culca la timp, poți încerca să tragi un pui de somn de până la treizeci de minute în timpul celor mai intense ore de lumină solară. De asemenea, acest lucru te va împiedica să îți arzi pielea atunci când soarele este cel mai puternic.

Citește mai mult:

7 remedii pentru alergia la căldură

Concluzie

În timpul anotimpului cald, suntem expuși unui număr tot mai mare de factori care pot duce la apariția durerilor de cap vara. Temperaturile mai ridicate, însoțite de deshidratare și insomnie sunt motivul pentru care din ce în ce mai multe persoane suferă de dureri de cap recurente în această perioadă a anului.

Din fericire, există câțiva pași simpli pe care îi putem respecta pentru a avea mai multă grijă de sănătatea noastră, modificându-ne anumite obiceiuri. Acestea sunt câteva modalități de a preveni apariția unei dureri de cap vara, precum și de a calma durerea existentă.

Reține aceste sfaturi!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cid, J. María Loreto. Cefaleas, evaluación y manejo inicial. Revista Médica Clínica Las Condes 25.4 (2014): 651-657.
  • Auber, Gregory J. Cómo eliminar el calor: tratamiento de los trastornos causados por el calor. Nursing (Ed. española) 23.6 (2005): 28-30.
  • Visens, Laura S. Actualización en la prevención y tratamiento de la migraña. Medicina (Buenos Aires) 74.2 (2014).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.