Durerile de sâni și ciclul menstrual
Scris și verificat de asistenta Maria Marin Garcia
Mastalgia este definită ca durerea de sâni. Din păcate, multe femei o experimentează, mai ales în timpul sindromului premenstrual. Menstruația este influențată de mulți factori diferiți. De fapt, există o relație strânsă între durerile de sâni și ciclul menstrual.
Mastalgia este frecvent întâlnită la femeile tinere și dispare odată cu apariția menopauzei. Aproximativ 70% dintre femei au experimentat-o la un moment dat în viață. Află mai multe despre acest simptom comun ce apare timpul menstruației!
Care este relația dintre durerile de sâni și ciclul menstrual?
Ciclul menstrual nu este altceva decât un proces realizat de nenumărații hormoni care determină cum și când va avea loc menstruația. Mastalgia este unul dintre cele mai frecvente simptome ce apar în diferitele faze ale ciclului menstrual.
De obicei, durerea la nivelul sânilor apare în a doua jumătate a ciclului menstrual (după ovulație, cunoscută sub numele de faza luteală) și dispare la începutul perioadei menstruale. În timpul ciclului menstrual, au loc modificări hormonale, cum ar fi următoarele:
- Nivelurile de estrogen ajung la vârf la ovulație. Acest lucru determină o creștere a canalelor galactofore.
- Progesteronul atinge nivelul maxim câteva zile mai târziu (ziua 21). Acest lucru determină mărirea lobilor sânilor, ajutând la formarea celulelor care sunt pregătite pentru producerea laptelui.
Modificările hormonale care apar în această fază provoacă inflamații, umflături și sâni măriți, ceea ce este adesea dureros. De asemenea, dacă femeia rămâne gravidă (ceea ce menține ridicat nivelul de progesteron), sânii vor rămâne umflați.
Din punct de vedere biologic, sânii au un număr mai mare de receptori pentru aceste substanțe, ceea ce îi transformă în glande hormonodependente. În general, sânii reacționează mai mult la hormoni decât restul corpului.
Citește mai mult:
Cauzele durerilor de sâni
Durerea de sâni este legată, în principal, de sindromul premenstrual (săptămâna dinaintea menstruației) sau de modificările benigne ale sânilor (de exemplu, boala fibrochistică a sânului). Deși acestea sunt cele mai frecvente cauze, există și alți factori de risc, cum ar fi:
- Urmarea unei diete bogate în grăsimi
- Consumul prea mare de cofeină, teină sau ciocolată
- Un istoric familial de dureri mamare în timpul ciclului menstrual
- Anumite medicamente (hormoni, antidepresive, etc.)
- Mărimea sânilor (greutatea mare a sânilor poate fi însoțită de dureri de spate sau gât)
Durerea de sâni nu trebuie să fie un semn al cancerului de sân. Doar 10% din cazurile de tumori mamare maligne provoacă dureri ușoare.
Simptomele durerilor de sâni
Există o diferență între simptomele mamare legate de ciclul menstrual și cele care nu se dezvoltă din cauza proceselor ciclice.
Durerile de sâni și ciclul menstrual (dureri ciclice)
Simptomele mamare influențate de ciclul menstrual sunt cea mai frecventă cauză a durerilor de sâni și fac parte din sindromul premenstrual. Așa cum am menționat deja în acest articol, acestea sunt cauzate de modificări hormonale care se caracterizează prin următoarele:
- Afectează femeile tinere.
- De regulă, nu apar în timpul sau după menopauză.
- Durerea are o distribuție omogenă și bilaterală (cu alte cuvinte, ambii sâni sunt dureroși, iar durerea se extinde în toată glanda mamară).
- Apare umflare sau inflamația.
- Apare acumularea sau retenția de lichide în sâni.
- Crește ușor dimensiunea sânilor
- Apare turgorul (sâni bombați și fermi).
- Durerea este continuă (și poate evolua de la ușoară la severă) numai în timpul unei etape a ciclului.
- La atingere, poți simți mici bulgări pe tot sânul.
- Simptomele devin mai intense cu două săptămâni înainte de menstruație.
- În cele din urmă, durerea dispare după începerea menstruației.
Durerile de sâni non-ciclice
Spre deosebire de durerile ciclice, cele non-ciclice au alte cauze. Una dintre ele este reprezentată de traume sau boli benigne. Simptomele tipice ale durerii mamare non-ciclice (mai puțin frecvente) includ următoarele:
- Durere continuă sau intermitentă, descrisă ca arsură, junghi sau ruptură.
- Inflamație într-un anumit punct al sânului.
- Simptome care nu variază în timp sau pe parcursul ciclului menstrual.
- Apare mai des după menopauză.
- De obicei, sunt unilaterale (la un singur sân).
Te-ar putea interesa:
Când este cazul să consulți un medic
În general, trebuie studiată orice cauză non-ciclică. Astfel, îți recomandăm să mergi la medicul de familie sau la ginecolog dacă suferi de dureri de sâni. În plus, trebuie să fii mai vigilentă dacă prezenți oricare dintre următoarele simptome:
- Modificarea formei, a culorii sau a aspectului pielii sânilor
- Secreții sau lichide în sâni
- Modificări hormonale
- Noduli noi, neobișnuiți sau schimbări ale celor existenți
- Vârsta peste 40 de ani și nicio mamografie efectuată
- Durere care nu dispare și crește în intensitate
- Semne de infecție (căldură, roșeață, puroi, etc.)
- Durere care interferează cu activitatea zilnică
Pe scurt, durerile mamare sunt asociate, de obicei, cu ciclul menstrual și cu modificările hormonale care apar în timpul acestuia. În cazuri rare, este un semn de avertizare al unei probleme grave. Trebuie să fii atentă, mai ales dacă durerea este prelungită și severă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Stanford C hospital. Mastalgia (Breast Pain) [Internet]. [cited 2020 May 6]. Available from: https://www.stanfordchildrens.org/es/topic/default?id=mastalgiabreastpain-85-P03277
- Vendrell E. Dolor mamario. Vol. 3. 1990.
- Mónica Olvera-Mancilla CMO-M. Efectividad del danazol en el control de la mastalgia moderada a severa. 2004.
- Quirino EMB, Pinho CM, Silva MAS, Dourado CARO, Lima MCL de, Andrade MS. Perfil epidemiológico e clínico de casos de microcefalia. Enfermería Glob. 2019 Dec 20;19(1):167–208.
- Yang M, Wallenstein G, Hagan M, Guo A, Chang J, Kornstein S. Burden of premenstrual dysphoric disorder on health-related quality of life. J Women’s Heal. 2008 Jan 1;17(1):113–21.
- Brown J, O’Brien PMS, Marjoribanks J, Wyatt K. Selective serotonin reuptake inhibitors for premenstrual syndrome. In: Cochrane Database of Systematic Reviews. John Wiley & Sons, Ltd; 2002.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.